De danske elselskaber har indtil videre nedgravet fiberkabler for 7,5 milliarder kroner i den danske jord. En enorm satsning, som endnu ikke kaster en sund forretning af sig. For nylig røg selskabet MidtVest Bredbånd ud i en betalingsstandsning, og forleden fyrede Nianet næsten halvdelen af alle de ansatte.
Ifølge TDC's administrerende direktør og koncernchef, Henrik Poulsen, har det danske bredbåndsmarked ændret sig markant, siden elselskaberne lagde deres plan for udrulning af fiber i den danske undergrund.
"Mange af dem har investeret ud fra nogle markedsforhold, som de var for tre til fire år siden. De har lavet en business case om nogle prisniveauer, og de har lavet nogle antagelser om, hvor stor en del af lokalområdet de kunne få som kunder," siger Henrik Poulsen.
Siden elselskaberne lavede deres markedsanalyse, er de danske bredbåndspriser faldet til det halve, påpeger koncernchefen. Det er ét af i alt tre problemer, som de er løbet ind i, mener Henrik Poulsen.
"Det andet er, at de slet ikke har formået at få det antal kunder, som de oprindeligt havde forventet, og det skyldes, at konkurrencen er steget. Der er mange spillere i det her marked, og derfor er presset og tilbuddene til de enkelte kunder meget skarpe i øjeblikket," siger Henrik Poulsen.
Og så spiller den berygtede finanskrise også ind, lyder vurderingen.
"Kombinationen af det sammen med den tredje faktor, finanskrisen, gør, at de sidder i en svær cocktail. Det er nok det, der rammer MidtVest Bredbånd, og vi bemærker også, at Nianet skal restrukturere ret voldsomt for at holde sig flydende," forklarer Henrik Poulsen.
TDC leverer gerne indhold på fibernettet
Ved konferencen Bredbåndsdagene 2008 i september luftede flere parter inden for bredbåndsbranchen muligheden for at samarbejde. Blandt dem var TDC, som sidder stærkt på indholdssiden med nogle populære tv-pakker. Henrik Poulsen gentager nu muligheden for et samarbejde med elselskaberne, hvor TDC kan levere eksempelvis tv-pakkerne på fibernettet.
"Vi har meldt så klart ud, som vi kan, til de relevante aktører, at vi er i den her situationen, hvor vi er fleksible og villige til at diskutere de her forskellige modeller, hvis der er en vilje hos de andre," siger Henrik Poulsen.
Det er dog endnu ikke blevet til noget konkret, men Henrik Poulsen er overbevist om, at det vil være en fordel for elselskaberne, som ikke selv leverer indholdet på det udrullede fibernet.
"Vi har dybest set en bredere og bedre produkt- og indholdsportefølje end de serviceudbydere, de nu har på deres åbne platform," siger Henrik Poulsen.
Henrik Poulsen efterlyser politiske visioner
Han understreger samtidig, at TDC ikke behøver at eje nettet, ligesom det er tilfældet med kobberet, som traditionelle telefoner og ADSL-forbindelser er koblet op på.
"Vi behøver ikke eje de her access-infrastrukturer. Overhovedet ikke. Men vi tror bare, at der er en model, der vil passe alle parter endnu bedre end det, vi ser i dag. Det gælder i forhold til den politiske ambition, kunderne, elselskaberne og for TDC," siger Henrik Poulsen.
Koncernchefen så gerne, at politikerne kom på banen med en ambition om, hvordan den fremtidige kommunikationsinfrastruktur i Danmark skal se ud.
"Man taler meget om transportinfrastruktur og sætter meget store to-cifrede milliardbeløb ekstra af til det, men samtidig taler man om klimabelastning. Det var måske i bund og grund mere visionært at forestille sig, at vi blev bedre til at kommunikere, uden at vi skal flytte os hen til hinanden," påpeger Henrik Poulsen.
Den administrerende direktør og koncernchef leverede i går sit første årsregnskab, hvor selskabet viste sig at være mere effektivt, men omsætningen faldt.