Artikel top billede

Investor skal redde Traen fra total kollaps

Konsulenthuset Traen har lagt et hæsligt år bag sig, hvor forrige års overskud forvandlede sig til et underskud på 74 millioner kroner. Nu leder selskabet med lys og lygte efter investorer.

Et enkelt kuldsejlet projekt får skylden for, at Traen i de sidste to regnskabsår er gået fra et overskud på 3,4 millioner kroner til et underskud på 74 millioner kroner.

"Vores økonomiske trængsler skyldes i altovervejende grad CAP-projektet," konstaterer Jakob H. Kraglund, koncerndirektør, Traen, der er moderselskab i Traen Gruppen.

CAP-projektet (Common Agriculture Policy) er en EU-relateret løsning, der skal administrere tilskudsordninger i landbruget.

Projektet fulgte med, da Traen købte Ementor Danmark af Topnordic (nu Atea) tilbage i slutningen af 2006 for godt 50 millioner kroner.

Udviklingen af CAP gik slet ikke som planlagt. Blandt andet overskred projektet de 60.000 estimerede udviklingstimer betydeligt, og sidste sommer blev Topnordic så nervøs for de 49 millioner kroner, som Traen stadig skylder virksomheden, at Topnordic tog CAP-projektet tilbage under egne vinger.

Trak masser af tænder ud

Meget hurtigt viste CAP sig at være en særdeles kompleks sag, der trak langt flere tænder ud end forventet.

"Faktisk endte CAP-projektet som en meget stor økonomisk byrde at bære for Traen Gruppen, og derfor blev det aftalt med Atea (dengang Topnordic, red.), at de skulle færdiggøre projektet," siger Jakob H. Kraglund, der forventer at købe projekt og medarbejdere tilbage til Traen Gruppen, når første fase er afsluttet her i foråret.

Traen er nu i gang på flere fronter med at rette op på den skrantende økonomi.

"For det første skal driften levere bedre resultater, og nu hvor vi er halvvejs inde i vores nye finansår kan vi se, at vi både vokser og tjener penge. Derudover drøfter vi med flere investorer om at gå ind i selskabet for at etablere et bedre kapitalgrundlag for virksomheden," forklarer Jakob H. Kraglund, som forventer at finde en løsning "indenfor den nærmeste fremtid".

"Der er forskellige muligheder i spil. Vi har både kontakter til kapitalfonde og til andre i branchen og overvejer forskellige muligheder," siger Kraglund.

Lægger 10 procent oven i

Lykkes det Traen at skaffe midlerne til at købe CAP-projektet tilbage, kan Atea ifølge aftalen lægge 10 procent oven i prisen.

Atea ser derfor selvsagt gerne, at Traen køber CAP, og dermed letter Ateas skuldre for en byrde, som i forvejen er lidt af en gøgeunge hos den store nordiske forhandler.

Det er tydeligvis vigtigt for Traen på ny at få fingre i CAP-projektet, fordi der på længere sigt er gode muligheder for at tjene endog rigtig mange penge på den EU-relevante tilskudsadministrationsløsning både til det statslige Fødevareerhverv og til andre EU-tilskudshungrende kunder rundt omkring i Europa.

Optionen om at købe CAP tilbage løber et år fra driftsprøven af den endelige løsning er gennemført.

"Prisen svarer til den gæld, vi har til Atea," siger Jakob Kraglund.

Ombygning og frasalg

I efteråret var Traen gennem en 'trimning', der kostede cirka 30 medarbejdere jobbet svarende til omkring 15 procent af den samlede arbejdsstyrke i koncernen.

Sidste nyt er, at ledelsen har besluttet at skille selskaberne Lunaware og Addition ud. De to sælges til Traen-stifter Kenn Petersens personlige selskab LKG.

Pris og betingelser oplyses ikke, men Lunaware har ifølge selskabets regnskabsberetning sammen med de øvrige koncernselskaber "afgivet en selvskyldnerkaution for søsterselskabets gæld pr. 30/6 2008 på 68,5 millioner kroner til søsterselskabets pengeinstitut."

"Årsagen til, at de to selskaber er skilt ud, er, at de ikke passede ind i den strategi der var lagt for koncernen," siger Jakob H. Kraglund.

Lægges sammen til én

Derudover skal selskaberne Traen Ltd. (engelsk datterselskab), Traen AB (svensk datterselskab tidl. kendt som Intelligo), Ementor Danmark og Traen Informationssystemer lægges sammen i én organisation.

"Hensigten er at nå en højere grad af fokusering på kernekompetencer og kernemarkeder. Vi skal styrke kernediscipliner som at lave digitale løsninger til den offentlige sektor," siger Traens topchef.

Ifølge Kraglund omfatter konkurrenterne en palette af virksomheder varierende med hvilke dele af markedet, konkurrencen handler om. Eksempelvis KMD, Netcompany, Logica og Fujitsu.

"De fire er nok de vigtigste," lyder det.

Når det gælder fremtiden er Jakob H. Kraglund "forsigtig optimist".

"Jeg tror, at vi får et år med vækst og et positivt resultat hele vejen ned til bundlinjen."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere