Artikel top billede

Administrerende direktør og koncernchef, Henrik Poulsen, skal i morgen præsentere sit første årsregnskab som TDC-topchef.

TDC's skæbne afhænger af kobber-loyalitet

Danmarks største teleselskab kommer i morgen med årsregnskab for 2008, og det mest interessante er, om forbrugerne fortsat holder fast i selskabets kobbernet.

Guldklumpen i TDC er kobbernettet. Det danske teleselskab sidder som eneejer af det nedgravede danske telefonnetværk, men der er de senere år kommet flere alternativer.

Mobiltelefonien har længe været et alternativ til fastnettelefoni, men nu vinder også fibernet og mobilt bredbånd frem som alternativer til ADSL-linjerne på kobbernettet.

Det er disse punkter, som aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Bank vil bide mærke i, når TDC præsenterer 2008-regnskabet i morgen.

"Det interessante er, hvor kraftigt faldet er i TDC's almindelige telefonforretning. Derudover er det værd at fokusere på selskabets bredbåndsforretning set i lyset af, at mobilt bredbånd vinder frem, og elselskaberne virker til at have fået lidt mere momentum på deres fibersatsning," siger Poul Ernst Jessen, der følger de nordiske teleselskaber.

Af resultatet for de første tre kvartaler i 2008 fremgår det, at TDC har 2,19 millioner fastnetkunder i Danmark. I samme periode året før havde selskabet 2,43 millioner fastnetkunder. Det er et tab på 10 procent.

Det må ikke gå stejlt nedad

Chefrådgiver Michael Borre fra Nordea rådgiver om investeringer i teleaktier. Fordi TDC i dag er ejet af kapitalfonde, følger han ikke aktien tæt, men ifølge ham er der en generel tendens, som er værd at bemærke i de traditionelle teleselskabers regnskaber.

"Problemet i branchen er presset på fastnetforretningen. Det går helt klart ned ad bakke, men spørgsmålet er, om det går så stejlt ned ad bakke, at vækstområder som bredbånd og til dels mobiltelefoni er stærke nok til at opveje det," siger Michael Borre.

Jyske Banks aktieanalytiker Robert Jakobsen følger europæiske teleaktier, og han peger også på, at det er værd at holde øje med antallet af tabte kunder i fastnetforretningen.

"Det er noget, som alle teleselskaber kæmper imod ved at tilbyde bundle-pakker. Det vil selvfølgelig være positivt, hvis faldet i fastnetkunder aftager," forklarer Robert Jakobsen.

TDC præsenterede netop en samlet pakke under navnet HomeTrio i slutningen af januar. Denne pakke rummer telefoni, bredbånd og digitalt tv.

Finanskrisen spiller mindre rolle

Flere brancher er ramt hårdt på omsætningen på grund af finanskrisen, men ifølge Robert Jakobsen er telesektoren knap så følsom over for den økonomiske krise som andre brancher.

For ham er det mest interessante, hvordan selskabets såkaldt EBITDA-margin ser ud. Det vil sige, hvordan resultatet før afskrivninger er i forhold til selskabets samlede omsætning.

"Indtjeningen eller marginen på fastnetkunder ligger højere end på mobiltelefoni og bredbånd. Derfor er det vigtigt for de her selskaber at have konstant fokus på omkostningerne for at kunne fastholde en margin på niveau med året før," forklarer Robert Jakobsen.

I de første tre kvartaler i 2008 præsenterede TDC en EBITDA-margin på 33,6 procent, mens tallet var 31,6 procent for samme periode i 2007. Formentlig er resultat af den tidligere administrerende direktør og koncernchef Jens Alders omkostningsreduktioner.

Forretningen i Schweiz på vej mod salg

Mens TDC har kernebase i Danmark, ejer koncernen også det næststørste teleselskab i Schweiz, Sunrise. Et selskab, som flere gange har været meldt solgt.

"Sunrise har gennemført nogle store omkostningsreduktioner og solgt noget fra, og det bliver interessant at se, hvordan det nu ser ud," siger Poul Ernst Jessen.

Jens Alder har tidligere udtalt til Computerworld, at TDC driver Sunrise som en kapitalfond ville gøre det. Det handler om at gøre selskabet klar til salg ved trimme virksomheden, og derefter sælge Sunrise fra.

RB-Børsen skrev i midten af januar, at France Telecom havde vist interesse for Sunrise. Salgsprisen blev dengang vurderet til at ligge mellem 22 og 30 milliarder kroner.

Se TDC's regnskab for de tre første kvartaler i 2008 her. Heraf fremgår det, at TDC forventer en lidt lavere omsætning i 2008 end året før.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere