Computerworld News Service: Mange undlader at beskytte personlige data tilstrækkeligt, før de kommer på nettet. Og når de først er online, kan de hurtigt kopieres og er ofte svære eller helt umulige at fjerne igen.
Men det er muligt at gøre noget aktivt for at sikre sine data. Her er nogle tips:
1. Tænk dig om, før du opgiver personlige oplysninger om dig selv online på professionelle networking-sider som LinkedIn, jobsider som Monster.com og sociale netværkssider som Facebook, MySpace og Twitter.
Hvor meget vil du egentlig ud med om tidligere ansættelser, hvad du kan og ikke lide, og hvor du er lige nu? Vil du virkelig have, at alle skal vide, hvornår du ikke er hjemme og hvor længe du er væk?
2. Lad være med at oplyse dit cpr-nummer, med mindre det er strengt nødvendigt.
3. Undlad at bruge de rigtige personlige oplysninger til autentificering, lyder det fra privatdetektiv Steve Rambam. Han foreslår, at man i stedet opdigter svar til ofte stillede sikkerheds-spørgsmål som ens mors pigenavn.
4. Find ud af hvilke oplysninger der findes om dig.
Lav en online-søgning på søgemaskiner, statslige hjemmesider og andre kilder for at få en idé om, hvilke oplysninger folk kan finde om dig på nettet.
Hvis dit cpr-nummer dukker op i et offentligt register, kan du bede den ansvarlige institution om at fjerne det fra registret. Du kan også bede hjemmeside-ejere om at fjerne følsomme oplysninger og rette fejl, der kan være skadelige.
5. Hold dig opdateret om, hvilke oplysninger der ligger om dig på nettet.
Alarmtjenester som Google Alerts er udviklet til at lave konstante internetsøgninger for at spore emner, brugeren er interesseret i, men du kan også bruge tjenesten til at finde ud af, hvilke oplysninger, der bliver offentliggjort om dig på nettet.
Indstil tjenesten til at søge efter personlige oplysninger som navn, adresse, telefonnummer, cpr-nummer og så videre. Når Google så finder et match, får du en e-mail med links.
Læs det med småt
6. Meld dig ud af markedsførings-databaser hos store dataindsamlere. Desværre nægter disse virksomheder som regel at tage imod begæringer fra tredjeparts-tjenester, der forsøger at gøre det på dine vegne, så du er nødt til at kontakte hver virksomhed selv.
Du kan også bede om at de den profil, de har af dig få dem til at rette eventuelt fejlagtige oplysninger.
7. Beskyt dit mobilnummer.
Hvis du ikke vil have dit mobilnummer i offentlige databaser, så lad være med at oplyse det, når du handler på nettet.
Ved at bruge et hemmeligt telefonnummer reducerer du antallet af steder, hor dit telefonnummer kommer til at figurere online. Hver gang du oplyser nummeret ved køb, tilmeldinger eller andre handlinger, ryger det ind i en database, der muligvis bliver solgt til dataindsamlere.
8. Undlad at deltage i undersøgelser eller opgive personlige oplysninger ved køb på nettet.
Det er ikke krævet for at få garanti (du skal bare bruge kvitteringen), og dine oplysninger ryger direkte ind i marrkedsførings-databasen.
9. Tænk dig om, før du melder dig ind i forretningers kundeklubber - og læs privacy-politikken.
Er frynsegoderne det værd, hvis virksomheden holder øje med alt, hvad du køber?
I mange tilfælde beholder virksomhederne oplysningerne til eget brug. Andre gange bliver nogle af dataene delt med forretningspartnere, marketing-firmaer eller dataindsamlere.
Oversat af Mille Bindslev