En måned efter, at den nye batteriindsamlings-bekendtgørelse skulle have været trådt i kraft, er der stadig problemer med it-systemerne til registrering af batteriproducenterne og pengeopkrævning af dem.
Før den nye bekendtgørelse trådte i kraft, var det kommunernes ansvar at håndtere de brugte batterier.
Den nye bekendtgørelse overdrager ansvaret for affaldshåndteringen til producenter og importører af batterier. Her kan der altså blandt andet være tale om producenter og importører af mobiltelefoner og bærbare computere.
"Meningen var, at det hele skulle starte første januar, men intet er klart i øjeblikket. Så selvom branchen i øjeblikket betaler for den nye bekendtgørelse, så kan den ikke være sikker på, at kommunerne lever op til deres ansvar," fortæller Frederik Madsen, direktør for Batteriforeningen, en brancheforening for danske producenter og importører af batterier.
Det er selskabet Dansk ProducentansvarsSystem (DPA-System), tidligere kendt som WEEE-System, der skal lave systemerne for indregistrering af virksomhederne. Men her fortæller man om den korte frist, man har haft til at lave systemet.
"Hastigheden, man har indført bekendtgørelsen i, er for hurtig. Den officielle implementeringsrunde har været på tre uger, og det er ikke en tidsfrist, nogen har kunnet overholde," fortæller direktøren i DPA-System, Johnny Bøwig.
Indregistreringssystemerne forventes dog klar om kort tid, og samlet set har etableringen af hele projektet hos DPA-System kostet omkring to millioner kroner.
"Vi har det foreløbige indregistreringssystem klart i slutningen af februar," fortæller Johnny Bøwig.
Skat først klar til juni
Det er ikke kun indregistreringssystemerne for de batteriproducerende virksomheder, der ikke er klar. Systemerne for indkrævningen af pengene står Skat for at implementere, og de er først klar i slutningen af juni.
Hos Skat kommer etableringen af it-systemerne til at koste 300.000 kroner, mens den årlige driftsomkostning er på 400.000 kroner.
Hos Miljøstyrelsen forklarer funktionsleder, Lis Vedel, den sene bekendtgørelse således:
"Loven om producentansvar for batterier blev vedtaget af Folketinget 12. juni 2008, loven indeholder producenternes forpligtelser. Frem til udstedelsen af bekendtgørelsen har der været forhandlinger mellem de involverede parter. Blandt andet det har udskudt den endelige bekendtgørelse."
"Derudover har DPA-System skulle have lovmæssig hjemmel til at afholde udgifter vedrørende opstart af batteriopgaven. Det fik de i efteråret, og først herefter kunne de påbegynde opgaven med at få iværksat et registreringssystem. Det er baggrunden for, at producenterne har indtil 31. marts 2009 til at registrere sig."
Flere penge, mindre miljø
Men selv hvis it-systemerne bliver klargjort, så er gevinsten svær at føle på.
Der bliver i dag samlet 50-70 tons batterier ind årligt i Københavns Kommune, fortæller Kennet Petersen, sagsbehandler i Center for Miljø ved Københavns Kommune.
"Den nye bekendtgørelse betyder, at kommunerne nu præcist skal gøre op, hvilke omkostninger der er ved affaldshåndteringen, således at de kan få betalt deres udgifter af producenterne," siger Kennet Petersen.
"Det kan i sidste ende komme til at betyde flere administrationsomkostninger end før."
At den nye bekendtgørelse kommer til at koste flere penge er Frederik Madsen enig i:
"Samlet set bliver det dyrere, da der nu skal til at etableres nye systemer, hvor det gamle har fungeret fint før i tiden. Samtidig mener jeg ikke, at der er en miljøgevinst, da indsamlingen stadig foregår på samme måde."
Det er Anders Christiansen, konsulent for Kontoret for Teknik og Miljø ved Kommunernes Landsforening (KL), enig i.
"Som producentansvaret er skruet sammen i dag, er der ikke incitament til, at producenterne laver nye miljøvenlige og bæredygtige løsninger indenfor elektronik og bærbare batterier," siger Anders Christiansen.
Det er dog ikke alle, der er enige i, at den nye bekendtgørelse ikke også kommer til at betyde bedre miljø.
"Med den nye bekendtgørelse skabes der et incitament til at tænke i miljøvenlige baner af producenterne bag batterierne," mener Kennet Petersen fra Københavns Kommune.