"Hvem vil du helst have som chef?"
Sådan spørger it-konsulentvirksomheden Devoteam sine medarbejdere fra tid til anden.
Ved årsskiftet valgte hele 20 procent af virksomhedens 130 ansatte at benytte sig af muligheden for at få friske input og en ny leder.
Tit skyldes medarbejderflugt nemlig utilfredshed med den nærmeste leder.
Hvem skal være din leder?
Det forsøger Devoteam at undgå ved at give medarbejderne et stort råderum til selv at vælge forskellige ledere, fortæller administrerende direktør Søren Nielsen.
"Medarbejderne kan selv vælge personaleleder ud fra devisen om, at det ikke nødvendigvis er den samme leder, som en medarbejder har brug for i sin udvikling år efter år," siger han.
"Vi fandt ud af, at medarbejderne selv er bedst til at finde ud af, hvad de har brug. På den led fik vi også et billede af, hvem der var de eftertragtede personaleledere," siger Søren Nielsen.
Han forklarer, at ledelsen derfor er splittet op i tre grene: projektledere, afdelingsledere og deciderede personaleledere.
Mange ledere fordærver ikke maden
Søren Nielsen er bevidst om, at de mange forskellige ledere kan virke forvirrende for nye medarbejdere.
"På godt og ondt har vi den udfordring, at fordi der er mange roller, kan man også have mange ledere. Særligt for nye medarbejdere kan det være lidt svært at finde ud af, hvem man skal gå til med hvad," siger han.
Det problem mener Søren Nielsen dog, at virksomheden har en fornuftig løsning på.
"Hver ny medarbejder har en 'onkel' eller en 'tante' tilknyttet. Det er en erfaren kollega i huset, som man kan gå til helt uformelt og få råd til, hvordan man håndterer situationen. Det har vist sig at være rigtigt godt," siger han.
Når lederen bliver sat på bænken
Selvom ordningen altså fungerer godt, erkender Søren Nielsen, at systemet med selv at vælge leder selvfølgelig også rummer den forudsætning, at der er ledere, der bliver valgt fra.
"Det sker, at der er nogle, der bliver forbigået. Det er sket nogle gange, at der simpelthen ikke har været nogen medarbejdere, der har efterspurgt en given person som personaleleder. Så har vi taget vedkommende ud af gruppen som personaleleder," siger Søren Nielsen.
Reaktionen på den alternative ledelsesform er overvejende positiv. Det har dog taget tid at få den på skinner, forklarer direktøren.
"Det, vi lægger vægt på, er, at man er optaget og motiveret af at udvikle mennesker. Hvis man gerne vil hjælpe folk med at blive gode faglige, så behøver man ikke være personaleleder. Det har taget nogle år at få indarbejdet, men det budskab er forstået nu," siger administrerende direktør i Devoteam, Søren Nielsen.