Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Teknologi-uafhængige rådgivere findes ikke

Klumme: I dag går jeg til bekendelse som teknologi-afhængig. Og kunne
jeg bestemme, er det ikke kun på egne vegne.

"Hej. Mit navn er Karsten og jeg er teknologi-afhængig." Og alle svarer i kor: "Hej Karsten."

Vi er afhængige af mange ting. Dagens første kop kaffe, åbningstiderne i vuggestuen, onlinenyheder og mobil­telefonen - for nu bare at nævne nogle af de mest udbredte manier.

I dag går jeg til bekendelse som teknologi-afhængig. Og kunne jeg bestemme, er det ikke kun på egne vegne, men på vegne hele den del af it-branchen, der beskæftiger sig med at hjælpe virksomheder med at vælge rigtigt, når de skal vælge teknologi til deres it-løsninger. Skal der stå Windows eller Linux på styresystemet? Skal der stå SAP eller Oracle på ERP-løsningen? Beslutninger i den dur.

Mange påberåber sig at være "teknologi-uafhængige", men det er efter min bedste mening helt unødvendigt.
Når en virksomhed søger rådgivning om valg af teknologi, er det for at kunne træffe det valg, der er bedst for ­virksomheden selv.

Det skal naturligvis være uvildig råd­givning, ellers kunne man jo lige så godt ringe direkte til software-oligarkerne med det samme.

Software-oligarkerne er den absolut kærligt mente betegnelse for den stigende grad af fåmandsvælde, der hersker i softwarebranchen, hvor globale giganter (og her på kontoret gode samarbejdspartnere) som Microsoft, Oracle, SAP, IBM og EMC, der gennem de seneste år har købt sig til endnu stærkere positioner i markedet, med den tydelige hensigt at bygge komplette stakke eller skyer, baseret på egne eller nære partneres teknologier.

Uvildig rådgivning - med erfaring

Jeg vil vove den påstand, at "uvildig rådgivning" ikke er det samme som "teknologi-uafhængig rådgivning".

Det er de færreste (som man siger, når man vil være sikker på, at man ikke bliver fanget i en fodfejl, fordi der selvfølgelig altid er undtagelser, der bekræfter reglen) rådgivere, der med rimelighed kan hævde, at de er "teknologi-uafhængige":

En stor del udbyder teknologibaserede løsninger eller implementeringsstøtte, mange har certificerede folk i medarbejderstaben, og de fleste (igen, man kan aldrig vide, om der skulle være enkelt undtagelse derude) har erfaring fra tidligere rådgivningsopgaver.

Kald det erfaring eller præferencer, men det ville da være decideret dumt, at den viden, der findes i organisationen, ikke inddrages i rådgivningen af kunden.

Jeg kender ikke mange virksomheder, der bevidst søger rådgivning hos leverandører, der aldrig har prøvet det før.

Uvildigheden skal sikres på en anden måde, nemlig gennem den velafprøvede adskillelse mellem leverandøren og rådgiveren, der hjælper med at vælge leverandør. Det må være det centrale punkt, og ikke om man er belastet af viden om og erfaring med de teknologier, man rådgiver om. Erfaringen er selvfølgelig heller ingen garanti for god rådgivning, men det skader næppe.

Så kære rådgivere derude, sig med mig: "Hej. Mit navn er (sig dit navn), og jeg er teknologi-afhængig."
Så er det sagt.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udstryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere