Indhold
Web-scriptingsproget PHP, som oprindeligt blev udviklet af den danske programmør Rasmus Lerdorf, er nu nået til version nummer fem. Den første release candidate af den nye version er netop blevet udsendt. En release candidate er et mellemstadie fra den sidste beta-version til det endelige produkt.
PHP byder nu på bedre understøttelse af objekter. Klassemedlemmer kan nu adgangsbeskyttes, og sproget har fået interfaces og håndtering af undtagelser (exceptions), som det kendes fra Java.
Klasser kan nu også indeholder constructors og destructors. Ved tilskrivning af objekter til variabler er det nu referencen til objektet, som kopieres. Tidligere blev objekter kopieret ved tilskrivninger, ligesom med primitive typer.
XML-funktionerne har fået et løft. Mange danske udviklere vil sikkert glæde sig over, at XML-funktionerne nu understøtter Unicode, hvilket gør det nemmere at arbejde med ikke-engelske tegn som æ, ø og å. Så slipper man for at indkapsle strenge i CDATA-sektioner. De nye XML-funktioner bygger på biblioteket Libxml2, som stammer fra Linux- og Unix-skrivebordet Gnome.
Tidligere beta-versioner af PHP5 kom uden klient-biblioteker til den populære database MySQL. Det foruroligede mange udviklere, men en række licens-spørgsmål er nu afklaret, så PHP5 kommer med et nyt klientbibliotek til MySQL.
Det hedder MySQLi og understøtter mange af de nye funktioner i MySQL 4, så som prepared statements, hvilket er SQL-kommandoer med variable felter, samt en objektorienteret grænseflade til databasefunktionerne.
Input og output kan nu håndteres som streams, og der er begrænset understøttelse af SOAP-protokollen til webtjenester.
Der er ingen bud på, hvornår den endelige version af PHP5 kommer på gaden, men som regel går der et par måneder fra release candidate 1 til den færdige udgave.