Flere virksomheder overalt i verden oplever løbende, at deres intellektuelle rettigheder bliver stjålet og kopieret, eller at forretningshemmeligheder forsvinder i e-mail-udbakken.
Men lægger man alle beløbene for tyverierne af de digitale data sammen, når man op på det astronomiske beløb 5.657 milliarder kroner i 2008 - eller 1.000 milliarder dollar.
Det hævder sikkerhedsfirmaet McAfee, der med hjælp fra forskere på Purdue-Universitetet har regnet sig frem til, at virksomhederne taber digitale værdier på blandt andet film, musik, spil, kundeoplysninger og forretnings-hemmeligheder.
Svar fra 800 it-chefer ligger til grund for sikkerhedsfirmaets og forskernes antagelser om de gigantiske tab, og de 800 chefer fra USA, England, Japan, Kina, Indien, Brasilien og Dubai har selv samlet tabt over 25 milliarder kroner 2008 - svarende til 31 millioner kroner pr. it-chef.
Bliver endnu værre
Med finanskrisen in mente vurderer McAfee og Purdue-Universitetet, at tabene bliver endnu større i 2009.
Det skyldes, at 39 procent af it-cheferne regner med, at den intellektuelle ejendom er endnu mere udsat i krisetider som den nuværende recession, fordi medarbejdere og fyrede medarbejdere i højere grad stjæler virksomhedsdata for at tjene penge og styrke deres position i tilfælde af arbejdsløshed.
42 procent af de adspurgte it-chefer regner således med, at fyringer er den største direkte trussel mod vitale forretningshemmeligheder.
Trusler er god forretning
Men hvad kan man så gøre for at dæmme op for sikkerhedstruslerne?
"Man skal i hvert fald værne om ens forretningshemmeligheder og fortrolige oplysninger så længe som muligt. Sikkerheden er jo ikke bare en omkostning men også en del af forretningen," forklarer McAfees danske direktør Michael Gøttsche til Computerworld.
"De intellektuelle værdier danske virksomheder skaber, skal der værnes om, ligesom der bliver værnet om olie og diamanter. Ideer og viden er jo råstoffer i Danmark, hvor vi i høj grad lever af intellektuelle værdier," forklarer han.
Michael Gøttsche fortæller, at McAfee ser positivt på de store sikkerhedsudfordringer som Danmark og mange andre lande står overfor lige nu.
"Sikkerhedstruslerne er naturligvis en forretningsmulighed for os, og den skal vi være i stand til at gribe," siger han.