Computerworld News Service: I november 2006 begyndte Sun Microsystems at gøre alle implementeringer af sin Java-teknologi til open source under softwarelicensen general public license (GPL).
Mere end to år senere er reaktionerne blandede i forhold til, hvad denne afgørende ændring helt præcist har haft af konsekvenser.
Direktøren hos Eclipse Foundation og Suns egen James Gosling, der anses for at være faderen til Java, har kun oplevet få konsekvenser af beslutningen
"Det handlede mest om forholdet til community'et," mener Gosling, som er teknologidirektør for klientsoftwaregruppen hos Sun.
Den holdning deler Mike Milinkovich, der er direktør for Eclipse, som blev oprettet af IBM i et forsøg med at bygge Java-værktøjer.
"Indtil videre synes jeg ikke, at der har været nogen særlige konsekvenser," siger han.
Mange har taget koden til sig
Men Suns Jeet Kaul, som er senior vice president for Java-klientgruppen hos Sun, ser anderledes på sagen:
"Vi har fået en masse mennesker, der har taget koden til sig og er begyndt at bygge løsninger på den. Så antallet af folk, der bruger Java, er steget dramatisk, siden vi gjorde det open source," forklarer han.
Han kan dog ikke på stående fod sætte specifikke tal på denne stigning.
"Suns omsætning fra Java er vokset, lige siden vi gjorde det open source, og det er med tocifrede tal," siger Jeet Kaul.
Der er nu flere muligheder på områder som support, tjenester og løsninger, og Java-omsætningen vil fortsætte med at vokse i 2009, tilføjer han.
Efter bøn fra IBM og BEA
Beslutningen om at gøre Java til open source kom, efter virksomhederIBM og BEA Systems havde anmodet om det.
Det skete med argumenter om, at det blandt andet ville fremme innovationen.,
Sun modsatte sig i første omgang på grund af bekymringer om potentielle fragmentering af platformen. Men virksomheden gav sig og foretog overgangen med den forklaring, at det ville inspirere en ny fase af udviklersamarbejde og innovation.
I dag inkluderer open source-implementeringer fra Sun OpenJDK til Java Platform Standard Edition (Java SE), GlassFish til Java Platform Enterprise Edition (Java EE) og Mobile & Embedded Community til Java Platform Micro Edition (Java ME).
Lettere at bundle med open source-software
Sun opfordrede open source-community'et til at inkludere GPL-distributionen af Java Development Kit som en del af de open source-pakker, der som regel er inkluderet i GNU/Linux-distributioner.
Og det har virksomheden også haft nogen succes med. For eksempel udgives OpenJDK som en del af Linux-varianten Red Hat Fedora. Også Red Hat Enterprise Linux 5.3, som udkom i tirsdags, inkluderer OpenJDK.
Det har længe været muligt at downloade Java til Linux, så på en måde var det lige så tilgængelig som enhver open source-kode, påpeger Gosling.
Men at lade open source-leverandører inkludere Java-koden i deres produkter krævede en ny licensaftale hos Sun, hvilket tog nogen tid at udvikle.
I dag er Debian, Red Hat og Ubuntu licens-kompatible med Java, og Java kan derfor bundles sammen med disse styresystemer, tilføjer han. At Java er blevet open source, gør det langt lettere at få Java på Linux, medgiver Geir Magnusson, som er leder af Apache Software Foundation.
Det at blive open source har muligvis ikke ændret brugen af Java dramatisk, men det har gjort visse brugere gladere for Java.
"Det var ikke sådan, at jeg begyndte at bruge Java, fordi det blev open source, men da begyndte jeg at overveje det nærmere," fortæller Harald Rudell, som er softwareingeniør hos Filmsoft.
Fordi kildekoden er åben, fortæller Rudell, skal han ikke gøre andet end at trykke på F3 for at se koden, hvis der er et problem.
"Det er spild af tid at bruge noget, hvor man ikke har adgang til kildekoden," tilføjer han.
"Før i tiden var jeg C++ programmør, men nu synes jeg, at Java er langt bedre." Det tager dog lang tid at få problemer i Java rettet, påpeger Rudell, i modsætning til i Ubuntu, hvor problemer bliver rettet med det samme.
Aleksandar Gargenta, som er seniorkonsulent hos open source-undervisningsvirksomheden Marakana, mener, at det, at Java er åbent og tilgængeligt, gør Java-community'et stærkere.
"Personligt har jeg ikke oplevet nogen synderlig konsekvens, da det ikke påvirker mig, og hvad jeg laver. Men for community'et mener jeg, at det befæster fremtiden for Java, og grundlæggende gør det en mere overbevisende teknologi," bemærker han.
Få konsekvenser for udviklingen af Java
På trods af den bredere tilgængelighed af Java i open source-produkter har Suns inkludering af open source-community'et i udviklingen af Java været begrænset.
Jeet Kaul mener, at det skyldes, at Sun er bagud når de handler om at hjælpe de personer, der ønsker at bidrage aktivt.
Milinkovich fra Eclipse påpeger, at Java fortsat har et meget Sun-drevet community.
"Jeg har ærligt talt ikke set tegn på, at Suns overgang til open source har ændret dynamikken i Javas økosystem," fortæller han.
Milinkovich kunne godt tænke sig en bedre understøttelse af Apache Harmony-versionen af Java. Men Sun og Apache er uenige om vilkårene i en kompatibilitetstest for Harmony. Apache mener her, at visse vilkår i licensen begrænser brugerne.
Oversat af Thomas Bøndergaard