Artikel top billede

"Vi må starte arbejdet. Dem, der ikke vil indordne sig, må om nødvendigt dø," lyder det fra DK-CERT's leder.

Tredjepartsprogrammer skal standardiseres eller dø

Flash, Java og QuickTime udhuler sikkerheden på nettet. Tredjepartsprogrammerne åbner for sårbarheder, fordi de ikke går i spænd med browseren. Der skal gøres noget nu, siger to eksperter.

Flash, Java, QuickTime og de øvrige tredjepartsprogrammer til browseren vedligeholdes langt fra lige så godt som selve styresystemet og browseren.

I praksis betyder det, at brugerne ikke får opdateret programmerne, hvilket giver dårlig sikkerhed.

Denne problemstilling er for længst opdaget af de it-kriminelle, der i langt højere grad går efter tredjepartsprogrammerne frem for Windows.

Og det er langt hen ad vejen programudviklernes egen skyld, siger en sikkerhedsekspert.

"Indstiks-producenterne skal være langt bedre til at oplyse brugerne om opdateringer, og så skal de producere ordentlige produkter hver gang," lyder det fra Peter Kruse, sikkerhedsekspert i CSIS.

Han fortæller blandt andet om uheldige opdateringsløsninger af programmet Java, der bruges af mange netbanker, hvor opdateringerne ikke fjerner den version, der afløses.

Det medfører, at it-kriminelle kan kalde den gamle version på maskinen og udnytte sårbarheder, der rent faktisk er blevet lukket, fortæller Peter Kruse.

"Problemet er, at stribevis af tredjepartsprogrammerne udvider med faciliteter, der egentlig aldrig har været tiltænkt i en browser. Derfor skal sikkerhedsindstillingerne foretages to forskellige steder. Samtidig er der ofte ingen automatik i opdateringerne, og det er der mange, som glemmer," siger han.

Et eksempel på dette er Adobe Flash, hvor de cookie- og sikkerhedsindstillinger, der foretages i programmet, ikke gælder i browseren og vice versa.

Så må de dø

En løsning på problemet kan ifølge CSIS-manden være en samling af opdateringerne.

Han foreslår, at man udvider Windows Update til også at omfatte opdateringer til tredjepartsprogrammer.

"Ved at samle det hele et sted vil det blive meget enklere for brugeren at holde maskinen opdateret. Samlingen af opdateringer et sted bliver en af de store udfordringer i 2009," vurderer Peter Kruse.

"Det kommer sikkerhedsbranchen til at knokle med, fordi tredjepartsprogrammerne er så svære at holde styr på," siger han.

"Men det vil kræve et koordineret og formaliseret samarbejde mellem Microsoft og indstiks-udviklerne."

Den holdning deles af lederen i DK-CERT, men han forudser dog, at det kan blive meget svært at få gang i arbejdet.

En mild form for tvang kan derfor blive nødvendig.

"Det er altid et problem når man standardiserer," siger Shehzad Ahmad.

"Især når markedet er så broget, som det er for indstiksprogrammer. Her indgår alt fra store firmaer som Adobe til open source-projekter."

"Jeg tror, at man vil komme langt, hvis man bare kaster sig ud i arbejdet. De producenter, der ikke kan indordne sig, må blive kørt ud på et sidespor og om nødvendig dø. Problemet er for stort til bare at lade tingene flyde, som det er tilfældet i øjeblikket," siger han.

En anden mulighed kunne være en overordnet standard for, hvordan man producerer tredjepartsprogrammer til Windows.

"Derved kunne man fastsætte sikkerhedsniveauet fra centralt hold, hvilket ville give langt bedre overblik over sikkerheden," siger Peter Kruse.

Begge eksperter vurderer dog, at den løsning ligger længere ude i fremtiden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere