Artikel top billede

Sådan skærer du i print-omkostningerne

Indsatsen for at spare penge på kopiudstyr er minimal, og alene i det offentlige kan der spares 85 millioner kroner. Her er en række redskaber til at nedbringe print-udgifterne.

Et godt gammeldags stykke papir med bogstaver på er gennem årtier blevet dødsdømt til fordel for det digitale kontor.

Foreløbig er der dog intet, som tyder på, at der skal skrives en nekrolog over printeren i den nærmeste fremtid.

Faktisk forholder det sig således, at papirforbruget fordobles hvert femte år. Derfor er der rigtig god økonomi i at printe på en fornuftig måde.

Det kræves ikke nødvendigvis nogen form for investering at sænke udgifterne.

Med lidt planlægning i virksomheden kan man hurtigt spare miljøet for store mængder CO2 og samtidig få lidt ekstra på bundlinjen.

Printeren sparer helt af sig selv

Elsparefonden vurderer, at der i det offentlige kan spares 85 millioner kroner om året alene ved at skære ned på strømforbruget fra inaktive printere og andet elektronikudstyr på kontoret.

Besparelsen kræver ingen ekstra investeringer, men blot at firmaerne anvender de spareindstillinger, der allerede findes i elforbrugende udstyr som kopimaskiner og printere.

Elsparefonden har opgjort, at 40 procent af det samlede energiforbrug i det offentlige finder sted uden for arbejdstid.

I redegørelsen skriver fonden blandt andet: "Det er mere naturligt at slukke loftsbelysning og kaffemaskine end printer og kopimaskine" samt at: "blot syv procent har indstillet kopimaskinen til at spare på strømmen".

Elsparefondens løsning på problemet er ganske enkel. Den anbefaler, at den enkelte virksomhed udpeger en ansvarlig for spareindstillingerne, så udstyret kan spare på strømmen helt af sig selv.

De fleste medarbejdere glemmer at slukke for denne type maskiner, når de går hjem. Derfor skal de indstilles til at gøre det selv, lyder det gode råd.

Nyere kopimaskiner og printere starter hurtigt efter dvale, så det går heller ikke ud over arbejdet, at maskinerne hurtigt går i sparetilstand.

På Elsparefondens websted kan man finde konkrete råd og vejledning til, hvordan de enkelte printerfabrikater indstilles til et lavt energiniveau.

Herudover er Elsparefonden sammen med print- og kopiproducenterne i fuld gang med at udarbejde en energimærkningsordning til både privat- og kontorprodukter.

"Vi forventer, at aftalen falder på plads i det tidlige forår," siger Anders Hjorth Jensen, der er projektleder i Elsparefonden.

Sådan sparer du

En analyse af printvanerne er en god gammel kending for de fleste it-afdelinger, og der er faktisk meget at hente ved at fører statistik over udskrifterne på linje med det, man kender fra langt de fleste firmaers websider.

Når man kender behovene, kan man starte med at skære alle de unødvendige printere fra.

Det giver en direkte besparelse på energiudgifterne og CO2-udslippet.

Efter rundbarberingen af isenkrammet skal firmaet udarbejde en printplan.

Det lyder kedeligt og langhåret, men ifølge printerproducenten Canon kan man komme langt med et par tommelfingerregler og huskeråd.

"Et helt banalt råd er, at virksomheden vedtager at printe på begge sider af papiret," fortæller Mogens Kamp, salgschef i Canons erhvervsdivision.

"Derved sparer man helt konkret cirka 7 øre pr. print i udgifter til papir og et serviceklik til en pris på cirka 8-10 øre. En besparelse på små 20 øre pr. sort/hvid-udskrift vil kunne mærkes i rigtig mange firmaer," siger han.

"Printer man i farver, er udgiften til driftsomkostninger og vedligeholdelse af maskinerne endnu højere og besparelsen således større."

En anden enkel måde at spare på er ved at udstyre medarbejderne med et magnetkort, der skal køres gennem en kortlæser på printeren.

Først herefter udskrives filer, som er sendt fra computeren til printeren. Hvis man ikke kører kortet igennem, slettes uafhentede print-jobs efter en defineret tidsperiode.

Mange af de udskrifter, der sendes af sted, bliver nemlig aldrig afhentet og havner bare i papirkurven, og dem bliver firmaet fri for ved personlige kort.

"Vores beregninger siger, at man potentielt kan spare 15 til 20 procent af udskrifterne med en kortløsning," fortæller Mogens Kamp fra Canon.

En strammere kontrol og vedligeholdelse med udskriftsenhederne kan ligeledes ses på bundlinjen.

Analysehuset IDC har nemlig opgjort, at 25 procent af de henvendelser, der sker til it-support-afdelingerne, er relaterede til printenheder.

"Forebyggende arbejde giver samtidig mere tid til andre opgaver i de pressede it-afdelinger," siger Mogens Kamp.

Grøn i 20 år

Miljøvenlige materialer, genbrug og lavt strømforbrug er således en kombination, der sættes i fokus hos printerleverandørerne.

Det skal være slut med miljøfjendtligt papirspild og stigende udgifter til toner, er mantraet i branchen.

"Den grønne bølge kan mærkes overalt i samfundet. Vores kunder - både de private forbrugere og erhvervskunderne - spørger efter miljøvenlige kontormaskiner," fortæller marketingchef, Henning Elkjær fra Brother International.

Den grønne besparelse er blevet mere fremherskende i mediebilledet i de sidste år, men printerproducenterne har haft fokus på området i årevis.

"Vi har faktisk arbejdet i snart 20 år med fokus på miljø," siger Henning Elkjær.

Og miljøvenlighed går således fint i spænd med en bedre print-økonomi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere