Artikel top billede

Nyt kontor skal stramme it-styring i staten

Bedre it-projekter i staten går gennem samarbejde med leverandørerne. Det er et af budskaberne fra nyt kontor i IT- og Telestyrelsen til statens nye it-styrings-arbejdsgruppe.

Finansminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye arbejdsgruppe, der skal se nærmere på styringen af it-projekter, er ikke ene om at ville forbedre styringen.

I IT- og Telestyrelsen skal et nyt kontor være med til at fastholde fokus på modenhed og styring i it-projekter.

"Vi ved godt, at der er plads til forbedring. Modenhed hos både det offentlige og leverandører er noget af det, vi har arbejdet med i længere tid," siger Morten Ellegaard, som er kontorchef i IT- og Telestyrelsens kontor for it-styring og grøn it.

Kontoret, som blev dannet ved årsskiftet, har ansvaret for styrelsens arbejde med it-governance.

Omorganiseringen og styrelsens fokus på it-styring falder sammen med, at finansminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge besluttede at nedsætte arbejdsgruppen, som skal komme med forslag til bedre styring af statens it-projekter.

Morten Ellegaard forventer, at kontoret kan komme med praktisk input til arbejdsgruppen.

"Der er ikke umiddelbart en sammenhæng mellem IT- og Telestyrelsens aktiviteter på området, og arbejdsgruppens tilblivelse, men vi er virkelig glade for, at arbejdsgruppen bliver etableret, og vi regner med at blive en vigtig indholdsleverandør til gruppen," siger Morten Ellegaard.

Han mener, at en del af de styringsværktøjer, som IT- og Telestyrelsen allerede har udviklet, kan bruges direkte i Finansministeriets arbejdsgruppe.

"Vi har det, vi kalder værktøjskassen, som rummer forskellige it-værktøjer, som offentlige kunder kan bruge ved it-udviklingsprojekter. Vi har blandt andet en projektstyringsmodel, en effektmodel, en modenhedsmodel og en risikovurderingsmodel, og i fremtiden vil vi se på agile udviklingsmetoder," siger Morten Ellegaard.

Bedre tal

Morten Ellegaard mener, at det rent faktisk går fremad med it-styringen i det offentlige, selv om der fortsat er problemer i en del projekter.

"Vi glæder os dog over, at de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at det går fremad med topledelsens engagement i it-projekter," siger han.

De tal, Morten Ellegaard henviser til, er en ny statistik, der viser, at topledelsen har en styrende rolle i et eller flere digitaliseringsprojekter hos 73 procent af alle myndigheder i 2008 - en stigning fra 64 procent året før.

Der er også sket en stigning i antallet af myndigheder, som samler ansvaret for digitaliseringsprojekterne hos en enkelt leder. Sidste år var det 64 procent af myndighederne, som valgte at samle ansvaret, mens det tilbage i 2006 kun var i 52 procent af myndighederne.

Ifølge Danmarks Statistik er der dog stadig rum til forbedring. Blandt andet er det færre end hver fjerde myndighed, som systematisk planlægger evaluering af, om projekterne indfrier fastsatte mål.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere