Artikel top billede

Det er især iPod'en, der fortsat driver Apple frem. Selskabet solgte 22,7 millioner afspillere i regnskabsårets første kvartal. (Foto: Peter Belanger Photography /)

Apple trodser finanskrisen med rekordregnskab

Apples kvartalregnskab satte en tyk streg under det momentum, selskabet har haft siden iPod'en blev lanceret. I horisonten anes der dog skyer på Apple-himlen.

Mens underskud og massefyringer går hånd i hånd i it-branchens giganter, trodser Apple strømmen.

Selskabet præsenterede i går det bedste kvartalsregnskab i dets historie og overgik i samme omgang analytikernes forventninger solidt.

Blandt andet ved at sælge 2,5 millioner computere og 22,7 millioner iPods, omsatte selskabet for 58 milliarder kroner i første kvartal, der sluttede 31. december.

En stigning på seks procent i forhold til de 54,8 milliarder kroner, selskabet kradsede ind året før.

Analytikerne havde på forhånd forventet en en omsætning på 46,8 milliarder kroner.

Overskuddet endte på lige over 10 milliarder kroner. En mindre stigning på to procent i forhold til samme kvartal året før.

Skjulte skuffelser

Overraskelsen startede en himmelflugt for Apple-aktien, der steg ni procent på eftermarkedet onsdag aften.

Det var dog ikke alt i det forgangne kvartal, der var rosenrødt hos Apple. Gemt i regnskabet ligger nemlig et fingerpeg om, at selskabets vækst måske har nået toppen.

Salget af desktop-maskiner som iMac og Mac mini faldt 25 procent, hvilket dog ikke kommer som den helt store overraskelse, da markedet i høj grad bevæger sig mod de bærbare modeller.

Måske mere bekymrende er det, at salget af iPod-familien, der i mange år har været motoren i selskabets vækst, synes at være gået i stå.

I USA faldt salget af musikafspilleren, mens gode resultater i resten af verden gjorde, at Apple alligevel kunne registrere en tre procents stigning i antallet af solgte enheder.

Tronen vakler under iPhone

Der var også vækst i Apples mobil-marked, hvor der blev langet 4,4 millioner iPhones over disken i de 70 lande, hvor telefonen er til salg.

I hele 2008 blev der solgt 13,7 millioner iPhones.

IPod-telefonen, der siden lanceringen har nydt godt af sin status som medie- og forbruger-darling, sidder dog mere usikkert på tronen end tidligere.

Kvartalet bød nemlig på stærke produktlanceringer fra konkurrenterne, og især den detroniserede kæmpe Palm har høstet rigtig gode anmeldelser for Pre-telefonen, der af nogle bliver udråbt til 'iPhone-killer'.

Også HTC, BlackBerry og Nokia vil gå hårdt til Apple i 2009, hvor kampen om smart phone-markedet for alvor bliver sat ind.

Apples vikarierende CEO, Tim Cook, forsikrede dog investorer under præsentationen af kvartalsregnskabet, at selskabet er godt rustet til den øgede konkurrence.

"Vi har intet imod konkurrence, så længe de andre ikke plagierer iPhone," sagde han.

Apple forventer at omsætte for mellem 43,5 og 45,8 millarder kroner i regnskabsårets andet kvartal, hvor selskabet ikke kan nyde godt af julesalget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere