Artikel top billede

Et underskud på Det Naturvidenskabelige Fakultet har tvunget Martin Zachariasen, institutleder på DIKU, til at spare otte stillinger væk.

Datalogi på Københavns Universitet massefyrer

Sparekniven lyner over Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Et fagområde bliver helt nedlagt. Medarbejdere fyres.

DIKU, Datalogisk Institut på Københavns Universitet, er blevet tvunget til rydde massivt op i medarbejderstaben som et led i besparelser på Det Naturvidenskabelige Fakultet, der kører med et underskud på 70 millioner kroner.

Det skal blandt andet hentes ind ved at spare på lønningerne, og det går ud over Datalogisk Institut.

Instituttet har derfor måtte skille sig af med seks af dets 27 videnskabelige medarbejdere og to administrative stillinger.

I runde tal er det en nedskæring på cirka fire millioner kroner.

Fagområde nedlægges

Nedskæringen betyder, at et enkelt fagområde helt bliver nedlagt, mens andre kurser kun bliver lidt berørt, forklarer Martin Zachariasen, institutleder på DIKU.

"Det har været en svær proces, hvor vi har valgt at fokusere på datalogiens kerneområder, altså de fag, der er obligatoriske på vores uddannelse," siger han.

Det nedlagte fagområde er 'numeriske metoder', som institutlederen beskriver som 'grænselandet mellem datalogi og naturvidenskabelig anvendelse', hvor forskerne ligeså godt kan være tilknyttet et andet af de naturvidenskabelige institutter.

Konsekvenser for studerende

Ud over at ramme de ansatte får nedskæringerne også betydning for de studerende.

De kan nemlig se frem til et mindre udbud af valgfrie kurser på DIKU og dermed færre muligheder for at specialisere sig inden for datalogien.

Men ud over det håber Martin Zachariasen, at grunduddannelsen bliver så lidt berørt som muligt, selvom sparekniven også har skåret dér.

"Vi kunne desværre ikke undgå at skære lidt ned på de kernedatalogiske områder, så noget kvalitet har vi tabt. Ingen tvivl om det. Men vi må forsøge at klare os igennem alligevel" siger han.

It-branchen skal hjælpe DIKU

Institutlederen håber, at de tabte kompetencer kan findes i it-branchen, hvor flere skal inviteres indenfor på DIKU som eksterne lektorer.

"For at sige det ligeud er det meget billigere i forhold til at have fastansatte," siger Martin Zachariasen.

Eksterne lektorer vil dog betyde et større arbejde med at sikre kvaliteten af undervisningen, da de ikke er forpligtet til at forske.

DIKU har brug for studerende

Når DIKU - såvel som andre institutter under Det Naturvidenskabelige Fakultet - skal spare, skyldes det blandt andet, at de studerende udebliver.

Ved ansøgningsfristen til de videregående uddannelser i 2008 havde kun 92 personer søgt ind på DIKU som førsteprioritet. I 2007 havde 101 DIKU øverst på ønskelisten.

I stedet går de studerende til Århus, Syddansk Universitet og Aalborg, der alle oplevede en fremgang i antallet af ansøgere.

I Århus fik de 49 flere ansøgere, mens Syddansk og Aalborg tegnede sig for en fremgang på henholdsvis tre og ti personer.

Det betyder, at DIKU går glip af de såkaldte STÅ-indtægter, der bliver tildelt, hver gang en studerende består et kursus.

Det har fået DIKU til at indlede en oplysningskampagne, der skal lokke flere unge til uddannelsen.

I en fire minutter lang video spørger instituttet hvad er en datalog?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere