Hallo, er du der?
Hvis kunderne hos den andenstørste internetudbyder i USA, Comcast, har svært ved at få hul igennem, når de anvender diverse IP-telefoni-tjenester, skyldes det måske, at de ikke anvender lige netop Comcasts egen "Digital Voice"-tjeneste.
I hvert fald har den amerikanske telestyrelse FCC endnu engang bedt Comcast forklare, hvordan selskabet behandler forskellige data-pakker i netværket. I et brev til Comcast antyder FCC, at Comcast nedprioriterer andre VoIP-tjenester end selskabets egen.
Ifølge The Register og Vnunet skyldes FCC's mistanke, at Comcast på sin FAQ-side skriver, at Comcasts egen VoIP-tjeneste ikke vil blive påvirket, når der er pres på nettet, mens det godt kan være tilfældet med konkurrerenternes VoIP-tjenester.
"Vi beder (også) om, at I giver en detaljeret begrundelse for Comcasts uensartede behandling af sin egen VoIP-service sammenlignet med dem, der bliver tilbudt af andre VoIP-udbydere på netværket," lyder det i FCC-brevet til Comcast.
Diskussion om internettets fremtid
Diskussionerne mellem FCC og Comcast startede, fordi Comcast tidligere blokerede for bestemte fildelings-tjenester på nettet. FCC meddelte internetudbyder, at det ikke er i orden at nedprioritere bestemte typer af data, for eksempel p2p-trafik.
Comcast nægtede dog i første omgang at føje myndighederne, og først efter længere tids debat, oplyste Comcast, at selskabet fremover ikke ville spærre for bestemte tjenester, men derimod skride ind over for de brugere, der trækker uforholdsmæssigt meget på nettets kapacitet.
Sagen mellem Comcast og FCC er på mange måder en prøveklud for netneutraliteten eller bruddet med samme.
Hvordan løser man problem med overbelastede netværk?
Mens nogle ser en regulering af data-trafikken som det, der kan sikre nettets fremtid, ser andre netop sådan en regulering som det, der kan betyde enden på det frie og åbne internet.
Udfordringen er, at det er svært at komme uden om problemet med overbelastede netværk, selv om man kan diskutere måden, som netværket bliver overvåget og styret på.
Det har tidligere fået Googles Vint Cerf, til at bakke op om, at data-trafikken på nettet bør reguleres, så stor-forbrugerne ikke er skyld i en dårligere service for alle de andre.
Uklare meldinger
Det er ikke kun i USA, at debatten raser. Før jul kom det frem, at den andenstørste internetudbyder i England, Virgin Media, vil begynde at overvåge trafikken på nettet for at kunne lægge restriktioner på BitTorrent-trafikken.
Det har blandt andet været til debat, om det er i orden, at internetudbydere benytter bestemte teknologier som Deep Packet Inspection og traffic shaping til at overvåge og styre data-strømmene på nettet. Danske teleselskaber har tidligere afvist, at de benytter den slags.
Det er dog endnu svært at få klare meldinger om, hvad man egentlig må som internetudbyder.
Da EU's telekommissær Viviane Reding sidste år var i København til en konference om netneutralitet, kom hun med en slags både/og-melding .
"Neutralitet på nettet skal sikre, at de to fyre i garagen kan lancere deres ide. Modstanderne mener, at neutraliteten forhindrer dem i at tjene penge. Som politiker skal jeg tage begge betragtninger med i mine overvejelser," sagde Viviane Reding.