Hos et af de store rekrutteringsfirmaer på it-området, SCR Gruppen, mærkes konjunkturændringerne som et stemningsskifte.
"Vi kan mærke en nedgang i konsulentbranchen og med hensyn til rekruttering. Men det er ikke en krise, ikke endnu i hvert fald. Men der er længere mellem jobbene," siger Hans Andersen fra SCR Gruppen.
Han mener dog, at det er meget svært at sige noget om, hvilken vej udviklingen går.
"Vi ved ikke hvad der sker om en måned eller to. Men vi har tidligere set, at det går op og ned, og vi kan godt huske dotcom-krisen, som tog halvandet til to år," siger Hans Andersen.
En tendens i jobmarkedet er ifølge Hans Andersen, at nogle af freelancerne vender tilbage til fast job.
"Dem, der har udnyttet konjunkturerne til at blive freelancere, går efter fast job. Det tror jeg principielt på er en god ting," siger Hans Andersen.
Han fortæller, at SCR Gruppen, som også laver loyalitetsmålinger hos medarbejdere, har set et skifte i holdningen hen over efteråret. Hvor mange i sommer mente de ville skifte job indenfor et år, så er det tal faldet væsentligt i en undersøgelse fra efteråret.
"Nogen vil blive, fordi de kender jobbet, og har anciennitet og så videre," siger Hans Andersen, som dog tilføjer, at der stadig er mange ledere og projektledere, der tror de vil skifte job.
Flere konkurser
"Vi har en formodning om en lille stigning, for vi ser lidt flere konkurser også i vores branche. Når folk begynder at ringe og sige de ikke har fået løn, så ser det ikke godt ud," siger Mogens Sørensen.
Mogens Sørensen pointerer dog, at jobmarkedet stadig er forholdsvis gunstigt for de it-professionelle og derfor har Prosa heller ikke sat nye initiativer i værk. Men Mogens Sørensen mener, at det kan være fornuftigt at overveje om det han kalder 'skraldemands-modellen' kan blive relevant i it-branchen.
Fagforeninger er et plus
Modellen går ud på at sende medarbejdere på kurser som alternativ til fyringer i en periode, hvor virksomhederne ikke har så meget at lave. Modellen har fået sit navn, fordi den har været brugt af skraldemænd tidligere. Mogens Sørensen ved dog ikke, hvor relevant den er i it-branchen.
"Jeg ved ikke, om det giver mening for it-medarbejdere at benytte sådan en ordning," lyder det fra Mogens Sørensen.
Ingen panik
"Vi mærker ingen panik og det skyldes nok den arbejdskraftmangel vi havde som udgangspunkt," siger Pia Brade, formand for HK-Samdata.
Hun tror ikke, at en lavkonjunktur vil have så stor en effekt for netop it-medarbejderne.
"Vi mener faktisk ikke, det vil få så seriøs en effekt, for vi regner med, at der vil blive sat gang i projekter for at effektivisere, hvor man skal bruge it-folk," siger hun og tilføjer:
"Vi følger udviklingen nøje."
Pia Brade forklarer, at fagforeningen også informerer medlemmerne om de muligheder, som de har, hvis de er blandt dem, som pludselig står uden arbejde.
"Vi er inde og gøre opmærksomme på, at det er muligt at få karrierecoaches og efteruddannelse i jobsøgning eller de mere tekniske efteruddannelser," siger Pia Brade.
Formanden forklarer, at HK-Samdata samtidig gør lidt reklame overfor de it-ansatte, som ikke er med i en fagforening netop i forhold til de konkurser som Mogens Sørensen fra Prosa nævner.
"Vi anbefaler folk, at det er et rigtig godt tidspunkt at være meldt ind i en fagforening, for eksempel fordi man står bedre i forhold til konkurser," siger hun.