Artikel top billede

Nils Smedegaard Andersen, topchef i A.P. Møller - Mærsk, har nu luget ud i toppen af sin it-organisation. Betyder det ro på it-fronten?

It-fyringer lægger pres på Mærsk-boss

ComputerViews: Nils Smedegaard Andersen, topchef i A. P. Møller - Mærsk, er under pres for at få ro på it-fronten. Den nye mand på it-toppen i koncernen har tidligere vist, han kan rydde op.

ComputerViews: Afskeden med to it-direktører, som i går blev sat på porten i A. P. Møller - Mærsk og Maersk Line, lader nu topledelsen tilbage med ansvaret for ro på it-området i Danmarks næststørste virksomhed.

De to it-direktører, Carsten Dalsgaard og Michael Laursen, har haft ansvaret for henholdsvis strategien, der åbenbart ikke har ført den store virksomhed sikkert uden om it-skærene, og det containerbookingsystem som har givet Maersk Line problemer.

Med deres afgang står topchef Nils Smedegaard Andersen og topchefen i containerdelen af koncernen, Ejvind Kolding, tilbage som de ansvarlige.

Og Nils Smedegaard Andersen er formentlig opmærksom på, at der her mere end et år efter hans tiltræden skal ro på it-området.

Da Smedegaard kom til som topchef, havde it-problemerne allerede kostet A.P. Møller - Mærsk 1,3 milliarder kroner i rene it-udgifter. Derudover kom et ukendt beløb på image-kontoen og tab af tillid hos kunderne.

Da it-problemerne var på deres højeste, fik kunderne forkert fragt til den forkerte pris og på et andet tidspunkt end aftalt.

Derfor har ledelsen hentet Flemming Steen ind for at få ro på it-fronten. Han har senest bevist sit værd, da han som leder af strategifunktionen i Maersk Line styrede den største organisationsændring i rederiets historie Streamline, som betød op mod 3.000 færre stillinger.

Flemming Steen, som ud over erfaringen fra Maersk Line også har været finansdirektør i Junckers, overtager stillingen som it-direktør på koncernniveau.

Streamline-planen blev eksekveret på kort tid, men blandt andet den globale finansielle krise presser stadig containertrafikken.

Strategien skiller

Hos Sydbank følger aktieanalytiker Jacob Andersen A.P. Møller - Mærsk, og han mener, at topledelsen har ventet et år med at skifte ud på it-direktørposterne, fordi den nye ledelse først skulle have et indtryk af, hvilken retning forretningen skal drives i.

Allerede sidste år iværksatte ledelsen den store effektiviserings- og strømliningskampagne.

"Det er i det lys, man skal se det i, når man ser, at de venter et år med de her ændringer," siger Jacob Pedersen.

Han mener også, at der kan være tale om uenighed om vejen frem.

"Ledelsen og it-direktørerne har måske ikke været helt enige om den strategi, der har været," siger Jacob Pedersen.

Sydbank-analytikeren mener dog ikke, at der er noget, som tyder på, at A.P. Møller - Mærsk hænger fast i de store it-problemer, der plagede virksomheden for kort tid siden.

"Mit indtryk i øjeblikket er, at de store problemer er overstået," vurderer Jacob Pedersen.

Jacob Pedersen peger desuden på, at den store virksomhed har decentraliseret og i dag også har annonceret 100 fyringer og en stor omrokering i hovedsædet.

"Det kommer som en god forlængelse af det, som er sket ude i virksomheden. Og det er udtryk for, at virksomheden er presset på indtægtssiden, og at man kigger alle steder, hvor man måske kan hente besparelser," konstaterer Jacob Pedersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere