Artikel top billede

Årskavalkade: De største it-begivenheder fra 2008

Fra iPhone 3G, notebooks og Pirate Bay til Stein Bagger, finanskrise og Bill Gates' exit. It-året 2008 bød på mange store begivenheder på både teknologi- og erhvervsfronten. Få overblikket.

Hvert år sine positive og negative begivenheder. 2008 vil blandt andet blive husket for finanskrisen og IBM-nedbrud på den negative side, mens vi på den mere positive side finder den grønne it-bølge og det store cloud computing-gennembrud.

Her følger - i vilkårlig rækkefølge - de største begivenheder og tendenser fra 2008.

Føj gerne dine egne forslag til listen.

iPhone 3G

Hvis man troede, at den værste hype om Apples iPhone var overstået, tog man fejl. Da den nye iPhone 3G blev sendt ud i butikkerne i juli måned, var interessen enorm - til trods for den høje pris. I kølvandet på Apples touch-screen-succes har traditionsbundne mobilproducenter som Nokia og Blackberry (RIM) også lanceret versioner med trykfølsomme skærme.

Windows 7

Omkring årsskiftet 2009/2010 vil Microsoft sende et nyt styresystem, Windows 7, på banen. Det annoncerede softwareselskabet på en stor udviklerkonference i oktober, hvor Microsoft samtidig løftede sløret for den nye cloud computing-platform Azure og en ny, webbaseret udgave af den populære Office-pakke.

The Pirate Bay

I februar pålagde fogedretten den Telenor-ejede internetudbyder Tele2 at spærre for kundernes adgang til det populære svenske torrent-site thepiratebay.org, og i november blev kendelsen stadfæstet af Østre Landsret. Det medførte hård kritik ikke bare fra Tele2, men også den øvrige telebranche og flere it-jurister, der mener, at det er en glidebane mod censur.

IT Factorys kollaps

Computerworld kårede i september IT Factory som Danmarks dygtigste it-virksomhed på baggrund af selskabets regnskaber. Men sammen med it-blogger og -journalist Dorte Toft begyndte Computerworld at grave dybere i forholdene bag selskabet og direktør Stein Bagger (billedet).

21. november bragte vi de første kritiske artikler, seks dage senere forsvandt Stein Bagger, og da bestyrelsesformand Asger Jensby den 1. december begærede sit selskab konkurs, var en af danmarkshistoriens største erhvervsskandaler en realitet.

Microsoft/Yahoo

I februar lagde Microsoft efter nogle ugers rumlerier på rygtebørsen et lukrativt tilbud på 220 milliarder kroner for hele Yahoo på bordet. Købet skulle styrke Microsoft markant på søgeområdet, hvor det halter langt efter Google. Yahoo ville dog have flere penge, og efter lange forhandlinger trak Microsoft tilbuddet tilbage, mens Yahoo vendte sig mod Google. Også Google-handlen gik i vasken på grund af amerikanske konkurrenceregler.

Danware, finanskrise, Google, Statens IT, Notebooks

Danware kæmper for livet

Et navneskifte til hovedproduktets navn; et farvel til mangeårig direktør og stifter Peter Grøndahl og ansættelse af den tidligere EMC-chef Kurt Bager - det var blot nogle af de manøvrer, der sigtede mod at få det kriseramte børsnoterede Danware på ret køl igen.

Finansmanden Ib Kunøe, der er bestyrelsesformand for Danware og ejer 25 procent af selskabets aktier, fastholdte, at softwarehusets strategi ikke fejler noget. "Det er udførelsen, den er gal med," lød det fra Kunøe.

Finanskrisen

Den voldsomme finans­krise, der brød løs i september, fik hurtigt mærk­bare konsekvenser for it-branchen, hvor nedjusteringerne og kapacitets-tilpasninger hos eksempelvis Hynix, Dell, Motorola, Intel og flere andre hurtigt indtraf, ligesom elektronik-kæden Merlins 34 butikker blev solgt til Expert-ejeren, Elbodan.

Dog var den fremherskende holdning - især i krisens begyndelse - at netop it-branchen vil slippe bedre gennem krisen end andre brancher, da it vil være et helt centralt værktøj i erhvervslivets behov for at effektivisere sig gennem kri-
sen.

Google fylder 10

7. september var det 10 år siden, at de to lidt kiksede amerikanske studerende, Sergey Mikhailovich Brin og Lawrence Page, grundlagde Google, der med syv milliarder månedlige søgninger, en markedsandel på 60 procent og et uovertruffent varemærke i dag er absolut førende i verden.

Navnet Google er et ordspil på ordet "googol", som er en matematisk term for 1 efterfulgt af 100 nuller. I slutningen af 1998 havde de to studerende indekseret godt 60 millioner web-sider på trods af, at deres søgemaskine stadig kun var i alfa-test. Siden er det gået stærkt, og allerede to år efter indeholdt Google-indekset en milliard sider. I fødselsdagsåret 2008 rundede søgemaskinen en billion (1.000.000.000.000) websider.

Statens IT

Den tidligere CIO i GN Store Nord og KPMG Jan Cilius er blevet sat i spidsen for opgaven med at opbygge et statsligt it-supercenter, hvori drift og support af alle de administrative systemer på tværs af ministerierne skal samles.

I alt skal Jan Cilius få 650 it-folk fra 156 forskellige statsinstitutioner til at gå i takt i den nye super-institution. Formålet med denne offentlige, digitale sværvægter, der hedder Statens IT, er at spare 425 millioner kroner om året.

Notebooks

ASUS Eee PC og OLPC er de nok mest berømte produkter i den brogede skare af mini-bærbare, der efterhånden har fundet vej til butikkerne. Computerne har trods de små skærme og tastaturer mange af de funktioner, man også finder på de almindelige computere. Dog har flere af dem det tilfælles, at de anvender Linux-styre­systemer frem for de gængse fra Microsoft.

Facebook, IBM-nedbrud, TDC Play, Chrome, netneutralitet, roaming

Facebook

Egentlig var det allerede i 2007, at Facebok brød igennem, men den helt ekstreme udbredelse, det sociale netværk har opnået i det forgangne år, får os til også at nævne Mark Zuckerbergs projekt på denne liste.

Året har dog også budt på kritik af Facebook-netværket. Blandt andet har Forbrugerrådet flere gange bedt Datatilsynet undersøge, om Facebooks dataindsamling er i strid med den danske persondatalov.

IBM-nedbrud

Den 9. april blev IBM ramt af et gigantstort nedbrud, hvilket fik alvorlige følger for en lang række af selskabets kunder. Danske Bank og Arla var blandt de virksomheder, der blev hårdt ramt af nedbruddet. Først længe efter de dramatiske døgn lagde IBM alle kort frem på bordet og forklarede, hvorfor en fejl i en switch fik så fatale følger.

TDC Play

Det var ikke en aprilsnar, da TDC den 1. april lancerede sin Play-tjeneste, hvor kunderne sammen med et internetabonnement får ubegrænset download af musik. Selvom sådan et forretningskonceptet for få år siden havde været ganske utænkeligt, har både Nokia og Sony Ericsson i år også lanceret lignende koncepter, hvor man får en ubegrænset adgang til musik, når man køber en telefon.

Chrome

En tidlig morgen i starten af september sendte Google en tegneserie i omløb på nettet, der på humoristisk vis beskrev konceptet bag en ny browser, Chrome. Selvom interessen for Chrome var massiv i de første uger, har blandt andet sikkerhedsproblemer og beta-stadiet i Chrome været med til at begrænse udbredelsen. Browserens javascript-motor er i øvrigt udviklet i Googles afdeling i Århus.

Netneutralitet

Debatten om netneutralitet brød løs i 2008, blandt andet fordi en amerikansk internetudbyder, Comcast, og den amerikanske tele­styrelse var dybt uenige om, hvor meget man kan tillade sig at styre internetbrugernes trafik.

I Danmark afholdt IT- og Telestyrelsen i september en konference om netneutralitet. Svaret på, hvordan man fremtidssikrer nettet uden at gå på kompromis med brugernes rettigheder, hænger fortsat ubesvaret i kablerne.

Roaming-priser tvinges ned

EU's telekommissær, Viviane Reding, mener, at den europæiske telebranche er så syg, at den skal have et ordentligt pulver medicin for at komme sig. Medicinen er en stribe lovindgreb, som alle sigter mod at begrænse de meget høje afgifter, som teleselskaberne opkræver for mobilbrug uden for hjemlandet.

I første omgang gik Reding efter roamingpriserne for mobilsamtalerne. Nu kommer turen til sms og datatrafik. Den danske telebranche har hele tiden fastholdt, at den mener, at det er forkert, at lovene tager udgangspunkt i slutprisen til forbrugeren - og altså ikke engros-prisen.

Grøn it, digital signatur, CSC, virtualisering, Bill Gates, cloud

Grøn it

Efter mange år uden den mindste tanke på energiforbrug kom de miljøvenlige løsninger for alvor på den grønne gren i 2008, hvor grøn it blev noget, som alle blev nødt til at forholde sig til.

I sigtekornet står ikke mindst de store - og stedse voksende - datacentre, der er blandt verdens største strømforbrugere på grund af deres store behov for køling. Således er IBM eksempelvis blandt Danmarks allerstørste strømforbrugere. Nye smarte løsninger, højeffektive maskiner og ikke mindst strømbudgetter er blandt strømpilene for fremtidens grønne it.

Digital signatur

Efter fem år i spidsen for Den Digitale Signatur overlod TDC i sommeren 2008 hele opgaven til bankejede PBS, der med selskabet DanID bliver enevældig leverandør af den nye signatur, efter TDC og PBS ellers havde vundet den nye signatur-ordre sammen i det fælles konsortium med navnet "Selskabet af 24. august".

TDC har siden 2003 kæmpet med at få signaturen udbredt. IT- og Telestyrelsen forventer, at tre millioner danskere vil have digital signatur i 2012. Den nye signatur bliver baseret på engangskoder og vil blive benyttet af banker og både private og offentlige virksomheder.

CSC presset

CSC's danske afdeling blev presset på flere fronter i 2008. Direktør Jesper Kryhlmand valgte at flytte til konkurrenten EDS, fordi han gerne ville være i et vækstfirma. Og den nye direktør, Ivor Canavan, har fået kam til sit hår med masser af forsinkelser, øget konkurrence og dårlige regnskabstal. Han tror dog på, at problemerne er løst eller i hvert fald på vej til at blive løst.

Virtualisering

Hardware koster penge, bruger strøm og giver fysiske begrænsninger. Derfor er virtualisering et af de mest hotte begreber i it-verdenen. I juni fik virtualiserings-giganterne WMware og Citrix følge af Microsoft, der lancerede sin ­Hyper-V til Server 2008.

Virtualisering er dog ikke længere begrænset til server-niveauet. Gartner forventer, at markedet for virtuelle desktoppe vil runde 5,5 milliarder kroner om blot to år.

Bill Gates stopper

27. juni havde Microsofts stifter og it-branchens måske største ikon, Willam Henry Gates III, sin sidste dag i Microsoft for i stedet at koncentrere sig om at drive sin og konens enorme velgørenhedsfond, The Bill & Melissa Gates Foundation, med 543 ansatte og en kapital på næsten 40 milliarder dollar, der er båndlagt til velgørenhed.

Selv blev den fremsynede og forretnings-orienterede Bill Gates meget rig, da han var i 20'erne og ufattelig rig, da han var i 30'erne. Som 39-årig blev han verdens rigeste mand og har været det stort set siden. Han fyldte 53 år i oktober.

Cloud computing

Software as a service, software plus service, cloud computing. Uanset betegnelsen blev 2008 året, hvor den hostings-baserede tilgang til it for alvor kom på alles læber. Udviklingen blev ikke mindst drevet af den indædte kamp mellem Google og Microsoft om nettets brugere.

Også priskrigen på datahåndtering spiller en vigtig rolle i udflytningen til nettet. Microsoft barslede desuden med et helt nyt styresystem specielt udviklet til cloud computing, Azure.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere