Artikel top billede

Illustration: Ahmad Hamoudah/iStockphoto

Chip-producenter i historisk omsætningsfald

Den økonomiske krise rammer også chip-producenterne, der tilsyneladende befinder sig i en to-årig periode med betydelig salgsnedgang. Forudsigelse om 16,3 procent nedgang i 2009.

Chip-industrien står over for en af de sværeste perioder i sin historie. For første gang ser det ud til, at det globale chip-salg vil falde over en to-årig periode.

Det vurderer analysehuset Gartner.

Nedgang på 16,3 procent

I sidste uge reviderede Gartner sin prognose for chip-salg i 2008. De reviderede tal viste, at chip-salget i 2008 var på 261,9 milliarder dollars, hvilket er et fald på 4,4 procent i forhold til 2007.

Nu forudser Gartner, at chipsalget i 2009 vil blive på 219.2 milliarder dollars, hvilket er et fald på 16.3 procent i forhold til 2008.

"Nedgangen skyldes den globale økonomiske krise, som rammer salg af high-tech udstyr som PC'er og mobiltelefoner ligesom andre produkter som biler og udstyr til industriproduktion," siger Andrew Norwood, research vice president hos Gartner i Storbritannien.

Ikke den værste nedgang

Den forventede salgsnedgang næste år vil ikke være det værste som chip-industrien har været udsat for.

I 2001 faldt chip-salget med hele 32.5 procent efter dot-com crashet.

I en pressemeddelelse fra Gartner vurderer Bryan Lewis, vicepresident for research, at denne gang er situationen meget anderledes end 2001.

"Der er nok mange ledere, der forsøger at sammenligne nedgangen med 2001-teknologi-boblen, men denne nedgang er forskellig på mange måder," lyder det fra Bryan Lewis.

"Nedgangen er mere bredt baseret, den er ikke kun begrænset til teknologi(sektoren) og vækstprofilen før nedgangen var anderledes," mener Bryan Lewis, der ser et lyspunkt i, at chip-producenterne ikke har opbygget kæmpelagre af usolgte chip. Det skulle gerne hjælpe markedet hurtigere tilbage på fode end i 2001.

DRAM er en joker

DRAM-producenterne har allerede været igennem en 18 måneder lang nedtur, hvor tabene ifølge Gartner indtil videre er på 12 milliarder dollars.

Paradoksalt nok kan DRAM-producenternes allerede lange modgang være med til at gøre den samlede nedgang for chip-industrien mindre.

"DRAM-markedet er så underdrejet, at leverandørerne enten må skære drastisk ned på produktionen eller de svage aktører vil blive tvunget til fusion eller konkurs. Vi forventer at DRAM-prissætningen bliver mere stabil i anden halvdel af 2009, og det har potentialet til at modvirke noget af nedgangen i 2009 chip-markedet," vurderer Andrew Norwood, research vice president hos Gartner.

Opsving i 2010 og 2011

Andrew Norwood advarer mod, at regeringer går ind og yder økonomisk støtte til DRAM-producenterne.
Det vil være en katastrofe for industrien, da det blot vil forlænge krisen, vurderer Andrew Norwood.

I 2010 forventer Gartner at salget stiger med 14,6 procent i forhold til året før. Fremgangen mener Gartner vil fortsætte i 2011 med en vækst i chip-salg på 9,4 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere