Artikel top billede

It-direktør i Skat, Preben Bialas, har mistet tiltroen til, at IBM kan levere varen i forbindelse med to nye systemer til en værdi af 149 millioner kr.

Derfor blev IBM fyret: Skat har helt mistet tilliden

Preben Bialas, der er it-direktør i Skat, fortæller her til Computerworld, hvad der gik galt i tiden op til Skats kontroversielle fyring af IBM.

"Vi har mistet tilliden til, at IBM kan løfte den arbejdsopgave, som virksomheden har budt ind på."

Det fortæller it-direktør i Skat, Preben Bialas, om to større systemer, som IBM skulle levere til Skat.

Det ene system var et nyt digitalt motorregister, Digitalt Motor Register (DMR), mens det andet var et nyt skattesystem, der under navnet Én Skattekonto (EKKO) skulle lette de administrative byrder i erhvervslivet.

Oprindeligt skulle systemet gå i drift i denne måned, men det er gået noget anderledes.

Den seneste køreplan hed december 2009, men også den blev umulig at nå for IBM.

I stedet meldte virksomheden, at den kunne levere de to systemer i 2011.

Det var denne sidste melding, som fik Skat til at opsige den indgåede aftale i fredags.

"Vi tror ikke på IBM, selv hvis virksomheden skulle komme og sige, at det bare kører i forhold til levering i 2011. Det er også for langt ude. Vi har en forventning om, at vi måske ikke kan få det hurtigere hos en anden leverandør, men vi vil hellere arbejde sammen med nogen, som vi har tiltro til," siger Preben Bialas.

Aftale indgået i december 2006

Hele forløbet tog sin begyndelse i december 2006, hvor Skat og IBM indgik en aftale om de to nye systemer, der skulle modernisere Skat. Det første skridt i processen hed designfasen.

"Designfasen har taget ganske enormt længere tid end beregnet. Designfasen var estimeret til allerede at være afsluttet i marts 2007, og den er ikke færdig endnu for EKKO-systemet," fortæller Preben Bialas.

Mens den endnu ikke er færdig for EKKO, blev DMR-designet afsluttet i september. Designfasen er hovedårsagen til de mange forsinkelser, som har ramt systemerne.

"Det, der er sket i forløbet, er, at IBM har været længere tid om designfasen, og i mellemtiden har der også været en forsinkelse, som kan tilskrives CSC. Vores systemmoderniseringskoncept går på, at CSC skulle levere en integrationsplatform, og oven på den integrationsplatform skulle Digitalt Motor Register udvikles, mens EKKO skulle laves i SAP," forklarer Preben Bialas.

Skat kompenserede IBM for forsinkelsen ved at betale 20 millioner kroner.

Problemer efter problemer

Grundet forsinkelsen fra CSC indvilligede Skat i at give IBM en ny frist for designet, ligesom parterne skubbede leveringen af de to systemer med et år til december 2009 i stedet for december 2008.

"I december 2007 aftalte vi, at vi arbejder med en ny deadline for designet, og den ny deadline hedder marts 2008, mens implementeringsfasen nu hedder december 2009," siger Preben Bialas.

Ikke så lang tid senere opstår der dog nye problemer i forbindelse med leveringen af systemerne. IBM's pressechef, Carsten Grønning, skrev i fredags følgende:

"I løbet af designfasen er projektet efter IBMs vurdering blevet væsentligt udvidet, hvilket beklageligvis har medført en forlængelse af projektet samt forøgede omkostninger i forhold til det oprindeligt aftalte."

Den ifølge IBM øgede kompleksitet førte til større diskussioner mellem parterne.

"Der sker det, at IBM alligevel ikke kan levere designet i marts i år, og i maj bliver det nødvendigt for os at indgå en ny aftale, og der har vi en længere diskussion med IBM. Firmaet mener, at kompleksiteten er øget, mens omfanget af udvidet i forhold til det, som IBM bød ind på i sin tid," uddyber Preben Bialas.

Skiftede udviklingsmetode

Det får Skat og IBM til at drøfte, hvordan systemet skal komme i mål inden for deadline. IBM har sin egen idé til at klare det.

"Vi løser det ved, at IBM efter eget forslag får lov til at udvikle en anden udviklingsmetode i SAP end den, vi havde regnet med. Nu mente IBM, at firmaet godt kunne nå i mål til december 2009," fortæller Preben Bialas.

Skat konstaterer imidlertid i sommer, at også denne tidsplan har svært ved at blive overholdt. Derfor indgår parterne en aftale om, at de skal iværksætte en tænkepause, hvor projektet kan evalueres.

For nylig vendte IBM tilbage til Skat med meldingen om, hvornår det er muligt for firmaet at levere de to systemer til Skat. Det er realistisk at levere systemerne i 2011, melder it-firmaet.

"Da vi får det at vide, siger vi, at vi ikke tror på det. Nu har vi to gange tidligere diskuteret, at vi blev nødt til at afslutte designet, så vi kan komme i gang med programmeringen," siger it-direktøren hos Skat.

Det fik i fredags Skat til at opsige aftalen med IBM om leveringen af de to systemer.

"Da vi så det resultat, mistede vi tiltroen til, at IBM kan levere, selv hvis vi skulle acceptere sådan en forskydning," fortæller Preben Bialas.

Aftalen, som Skat nu har opsagt, havde en værdi af 149 millioner kroner.

IBM ønsker ikke at kommentere sagen yderligere på nuværende tidspunkt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere