IBM har haft et dårligt år. Og her, mens året går på hæld, væltede to nye problemer ned over it-branchens gamle mastodont.
Midt i sidste uge kunne IBM opgøre sit krav til konkursramte IT Factory til 147 millioner kroner.
I fredags fik IBM så også en fyreseddel fra Skats system-moderniserings-projekt. En fyreseddel, som kommer til at koste IBM 149 millioner kroner.
Og mon ikke IBM's fyring fra det offentlige Danmarks største systemmodernisering vil spille ind i andres kunders vurdering af IBM: Begrundelsen fra Skat var kort sagt manglende tillid.
IBM's konkurrenter i CSC har fået både offentlig irettesættelse og skulle betale bod i samme projekt, men det har åbenbart ikke været tilstrækkeligt i forhold til IBM.
Med fyringen har Skat for første gang valgt at smide en stor leverandør på porten i et projekt.
IBM's forretninger med den svindel-anklagede direktør Stein Bagger har vi formentlig heller ikke hørt det sidste til. I hvert fald har IBM været meget sparsom med oplysningerne.
Toppen af isbjerget
Nu kunne man mene, at de to sager alene ville være nok til at give en administrerende direktør grå hår, men Lars Mikkelgaard-Jensen hos IBM har endnu flere grunde til at være glad for at se 2008 forsvinde i bakspejlet.
Da regnskabet for sidste år blev præsenteret, fik infrastruktur-investeringer skylden for, at den store it-virksomhed havde haft et meget dårligt år med underskud på 131 millioner kroner.
Allerede i begyndelsen af året fik IBM en lussing, da TDC dropppede IBM som leverandør til et enormt infrastruktur-projekt. Projektet er senere blevet barberet ned, men det var et hårdt slag for IBM at miste aftalen, der havde en værdi på to milliarder kroner.
Kort tid efter gik IBM bogstavelig talt i sort. En mareridtsdag i april gik IBM's datacentre ned, og en perlerække af danske virksomheder led under nedbruddet, som varede det meste af en dag.
Danske Banks kunder i Finland og forretningsdrivende, som skulle bestille mælk hos Arla, var bare to af mange grupper, der blev ramt.
Endelig er IBM i år blevet forbigået i flere aftaler, når den gamle samarbejdspartner A.P. Møller - Mærsk har købt it-ydelser og produkter. IBM mener dog, at det er en forventelig udvikling.