OpenSocial fejrer fødselsdag

Tilhængere af OpenSocial fejrer den store fremgang i projektet, der handler om at udarbejde standard-API'er og værktøjer til udvikling af social networking-applikationer.

Computerworld News Service: MySpace har afholdt et arrangement i sit kontor i San Francisco for at markere OpenSocial-projektets et-års fødselsdag.

Blandt de deltagende var repræsentanter fra leverandører, omkring 300 udviklere og så selvfølgelig medarbejdere fra Google, der lancerede OpenSocial i november 2007.

Ved hjælp af OpenSocial har udviklere bygget mere end 7.500 applikationer, der er blevet installeret mere end 315 millioner gange på over 20 social networking-hjemmesider.

Blandt de teknologiske højdepunkter er den væsentlige forbedring af API'en, nu version 0,8, og en REST-komponent (Representational State Transfer) på server-siden, som er afgørende for mobil- og virksomhedsapplikationer, der tapper backend-servere.

Det indeholder også en open source-version af OpenSocials API Shindig, der administreres af Apache Software Foundation og er udviklet til at give hjemmeside-ejere mulighed for at implementere OpenSocial nemt og hurtigt.

Facebook er ikke overbevist

Man har dog endnu ikke formået at overbevise Facebook om, at siden bør understøtte OpenSocial, og det er et problem taget i betragtning, at virksomheden driver den mest populære platform for social networking-applikationer.

Så længe Facebook ikke er interesseret, forbliver OpenSocials vision om at gøre udviklernes liv lettere ved at forenkle overflytningen af applikationer fra forskellige sider, i bedste fald kun delvist opfyldt.

Facebooks tilbageholdenhed skyldes muligvis konkurrencemæssige bekymringer.

Mange betragter OpenSocial som et forsøg fra Google side på at underminere styrken af Facebooks platform, der kom på markedet i maj 2007 og hurtigt blev et hit blandt udviklere.

For at understrege at OpenSocial ikke kun har Googles egne interesse for øje, lagde virksomheden efter lanceringen projektet over til en nonprofit-organisation, som tilhængere som MySpace, Yahoo, Hi5 og andre også er involveret i.

Men Facebook er forbeholden om ikke ligefrem direkte uinteresseret. Da en talskvinde fra virksomheden blev bedt om en kommentar til OpenSocial, skrev hun:

"Facebook understøtter open source og værdsætter ethvert bidrag, Open Social Foundation yder til branchen. Selvom Facebook ikke er medlem af Open Social Foundation, er virksomheden fortsat fokuseret på at forbedre Facebook Platform til gavn for udvikler-miljøet og hjælpe brugerne med at kommunikere og dele oplysninger mere effektivt."

Dørene står åbne for Facebook, siger Allen Hurff, MySpaces tekniske chef og ny formand for OpenSocial Foundation.

David Glazer, teknisk chef for Google, roser Facebook-platformen, men tilføjer, at udviklerne i virkeligheden helst vil have færre værktøjer til at udvikle applikationer.

Derudover tilbyder OpenSocial Foundation udviklerne mere indflydelse, lyder det fra Glazer.

"Det betyder noget for udviklere at vide, at de har indflydelse på de standarder, de satser på, og at de ikke kan ændres til fordel for bare én leverandør," siger David Glazer.

Klarer sig fint uden Facebook

Men med eller uden Facebooks deltagelse har OpenSocial nået sit mål, mener Luke Rajlich, medstifter af - og direktør for My Mini Life, der driver en social networking-side og tilbyder en applikation af samme navn.

OpenSocial har gjort det meget nemmere for My Mini Life at overføre sin eponyme applikation til en række forskellige social networking-sider, der understøtter projektet, blandt andet Googles Orkut, MySpace, Bebo, Hi5 og Ning, fortæller han.

Virksomheden udviklede sin første applikation til Facebook-platformen, før OpenSocial kom til.

Der er nogle forskelle mellem OpenSocial-containere, men vi kan implementere nye containere ret hurtigt. Det har givet os mulighed for at vokse hurtigere, end vi ellers ville kunne," fortæller Luke Rajlich, der bruger ordet container om OpenSocials implementering af forskellige hjemmesider.

"Det ville havde krævet en langt større indsats uden OpenSocial," tilføjer han.

"Nu kan vi fokusere mere på at forbedre brugeroplevelsen, fordi vi ikke skal bruge en masse tid på at tilpasse applikationen til forskellige sociale netværk."

Men Suhail Doshi, studerende på Arizona State University, der har udviklet applikationer til OpenSocial og Facebook, siger, at Facebooks platform helt klart vinder med hensyn til funktionalitet til udvikling.

Hvis Facebook ikke giver efter, og der opstår en kamp i branchen omkring, hvilken platform der skal være foretrukken standard, vinder den platform, der har størst åbenhed, færrest restriktioner og stærkest API'er, siger Suhail Doshi, der har været praktikant hos Slide, en af de største producenter af applikationer til sociale netværk.

"Jeg tipper på Facebook på længere sigt, men alle applikationsudviklerne er afhængige af hvert netværk. Hvis man udvikler på OpenSocial, lægger man ikke alle sine æg i én kurv, og det er nok en meget god ide," mener han.

Uanset hvad der sker, vil OpenSocial fortsætte med at mase sig frem på markedet.

I starten af 2009 kommer version 0.9 af API'erne, som inkluderer det nye OpenSocial Markup Language (OSML), der er udviklet til at gøre det teknisk lettere at udvikle JavaScript-applikationer.

Formand for OpenSocial Foundation Hurff vil gerne have, at udviklerne af IDE'er (Integrated Development Environments) som Microsoft og Adobe gør det lettere at bygge OpenSocial-applikationer i deres produkter.

Det ville opfordre til udvikling af mere robuste og sofistikerede OpenSocial-applikationer, hvilket MySpace også er interesseret i, siger han.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere