Artikel top billede

Oplagte fejl bag fiasko for stort net-kulturprojekt

EU's arkivportal over digitaliserede europæiske kulturskatte blev taget ned igen kort efter lancering. Problemerne kunne dog let have været undgået.

Computerworld News Service: "Bruxelles, vi har et problem."

Som en reference til den berømte "Houston, we have a problem," var dette essentielt den besked, som Europa-Kommissionen, som står bag EU's arkiv-portal Europeana, fik, efter den i sidste uge uden succes forsøgte at lancere denne portal, der skal samle Europas højst skattede kulturelle ikoner.

Den officielle forklaring er, at websitet blev offer for sin egen succes. Det fik i begyndelsen flere end 10 millioner hits i timen. Der var forventet en tredjedel.

"Sitet crashede ikke, men frøs nærmere, så søgninger tog minutter i stedet for sekunder. Vi besluttede at tage sitet ned," fortæller talsmand for Europeana, Jon Purday, i et telefoninterview.

Oplagte fejltrin

Men efter at have talt med udviklere og ledere involveret i lanceringen sidste torsdag, kom det frem, at virksomheden, der hoster websitet i Haag i Holland, begik oplagte fejltrin.

At rette op på problemerne vil koste EU-Kommissionen i Bruxelles næsten 100.000 euro (cirka 745.000 kroner) oven i lanceringsbudgettet for Europeana på en million euro for at få sitet klar til relanceringen midt i december.

Purday afviser at udlevere navnet på den hollandske virksomhed, der hoster den fiaskoramte lancering.

"Vi samarbejder stadig med selskabet, der har arbejdet meget hårdt, efter det er blevet klar over problemets omfang," fortæller han.

Ikke desto mindre påpeger han, at webhosting-virksomheden bedømte den indledende vurdering på tre millioner hits i timen til at være alt for ambitiøs og opfordrede holdet bag Europeana til at sænke forventningerne.

Billige, men upålidelige

I stedet for at købe tilstrækkelige load balancers (udstyr til afstemning af belastning på netværket) til at håndtere sitets trafik, brugte hosting-virksomheden virtuelle, softwarebaserede load balancers, som er langt mindre pålidelige, men en hel del billigere.

"Vi anbefalede hardware-load balancers, men det er et spørgsmål om penge," siger Sjoerd Siebinga, som er udvikler på projektet.

"Vi havde ikke et budget til at købe hardware," fortæller han.

Et par ordentlige load balancers koster mellem 200.000 og 300.000 kroner.

Udover ikke at have det nødvendige hardware kodede hosting-virksomheden alting sammen, hvilket gjorde det meget svært at opskalere, da den overvældende besøgsmængde ramte sitet.

"Vi var ikke klar over, at de havde kodet alting sammen," siger Siebinga.

Hvad med at fjerne alle billeder?

Hvorfor hev man så ikke alle billederne af sitet for at få det til at køre?

"Hvad ville meningen være med det? Vi lavede thumbnails af al materialet - for eksempel portrætter af Mozart. Tager man dem væk, er der ikke meget at komme efter på sitet," forklarer Purday.

Når det kommer til funktionaliteten af selve websitet, så synes alting at fungere normalt, vurderer Purday.

"Det var en kæmpe opgave at skaffe så meget data fra så mange kilder, der bruger totalt forskellige tekniske standarder og sprog. At have fået det hele til at fungere ordentligt indbyrdes inden for de samme rammer er en kolossal præstation, og det fungerede. Det er vi meget glade for," fortæller han.

Bygget på Debian

Europeana er bygget på et Linux Debian open source-styresystem. Programmeringssproget er Java, og sitet bruger webapplikationssoftwaren Apache Tomcat.

Sitet indeholder mere end to millioner artikler. De tæller blandt andet bøger, malerier og arkiverede nyhedsoptagelser af historiske begivenheder.

Materialet kommer fra flere end 100 museer, biblioteker og nationalarkiver fra hele Europa.

Frankrig har indtil videre doneret mest til projektet, men lande i Østeuropa er ved at hale ind i digitaliseringen af kulturskatte og tilbyder dem således til denne kulturportal, der rækker på tværs af Europa.

Målet er at have 10 millioner artikler på sitet i 2010, fortæller Purday.

20. november, kort tid efter sitets lancering, var der mellem 3.000 og 4.000 samtidige besøgende på sitet.

"Den massive interesse gjorde tjenesten så langsom, at selv efter at have fordoblet kapaciteten blev ledelsen af Europeana og Europa-Kommissionen nødt til midlertidigt at tage sitet ned igen," skriver EU-Kommissionen i en udtalelse.

Mange af de besøgende på sitet, før det blev taget ned, søgte efter Leonardo da Vincis portræt af Mona Lisa fra det 16. århundrede, oplyser Martin Selmayr, talsmand for Europa-kommissæren for information society & media.

Udover at købe et par ordentlige load balancers vil holdet bag Europeana ifølge Purday være nødt til at omkonfigurere websitet til at imødekomme det ny hardware og vil udføre "robuste test" før relanceringen i næste måned.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere