Der er forskel på teknologiens evner, og det som vi tror, at teknologien kan. Derfor er det nødvendigt at være klar over, hvordan privatlivsbeskyttelse fungerer på sociale tjenester.
Problemet er, at sociale tjenester blander alle de grupper af kontakter sammen, som tidligere var isoleret i forskellige sammenhænge i vores liv.
Derfor kan det få konsekvenser, hvis chefen kan følge med i alle dele af den ansattes sociale liv.
Det fortalte Timme Bisgaard Munk fra det sociale netværk Kommunikationsforum på IT- og Telestyrelsens konference Privatliv på Profilen som foregik tirsdag i København.
Ingen lumre vitser til mormor
Normalt fortæller man ikke de samme lumre vitser til mormor, som man fortæller til rødderne fra fodboldholdet. Vi spiller nemlig forskellige roller, som passer til den enkelte sociale situation.
Og det er praktisk, fordi vores sociale liv på den måde kan trives fint, fortæller Timme Bisgaard Munk.
"Man er ikke den samme overfor sin chef, som man er overfor sin kone eller børn. Og det kræver, at man sætter privacy-settings for, hvem der ved hvad," siger Timme Bisgaard Munk.
Ifølge redaktøren er adskillelsen af vores forskellige roller en af grundene til, at samfundet og den enkeltes sociale liv fungerer i bedste velgående.
Sociale tjenester blander
Derfor skal man som ansat være klar over, hvilke konsekvenser det kan have, at chefen kan følge med i billederne fra skituren på den sociale tjeneste.
"Man skal nok tænke lidt over den ekstreme gennemsigtighed. Ting kan optræde i mange sammenhænge, som man ikke kan forudse," siger Timme Bisgaard Munk.
Ifølge redaktøren betyder det dog ikke, at man skal holde sig fra brugen af sociale tjenester på nettet. Men man skal være klar over, hvordan man benytter persondatabeskyttelse på tjenesterne.
Mangler der ikke noget i lovgivningen?
I sit oplæg på konferencen kom Timme Bisgaard Munk også ind på problemstillingerne omkring privatlivsbeskyttelsen stilling i forhold til lovgivningen.
"Problemet er, at lovgivningen halter helt vildt efter på det her område," siger Timme Bisgaard Munk.
Han pointerer, at en tredjedel af den danske befolkning i øjeblikket benytter sociale tjenester. Derfor vil han have politikerne på banen i forhold til persondatabeskyttelsen.
"Politikerne sover i timen. En tredjedel af befolkningen er på de her netværk i et politisk og juridisk limbo, hvor ingen ved hvad, der gælder," siger Timme Bisgaard Munk, og henviser til problematikken i placeringen af Facebooks servere i USA, som ifølge redaktøren gør det usikkert, om brugerne kan trække et billede tilbage fra deres profil.
Løsningen er ifølge redaktøren, at vi personligt og som samfund diskuterer, hvilke normer der gælder online, og som stat skaber nogle love, som udgør de ydre rammer.
Desuden burde der ifølge Timme Bisgaard Munk findes virtuelle rettigheder, der som en pendant til menneskerettighederne sikrer individet på nettet.
"Eksempelvis burde det være en virtuel rettighed, at du kan tage dine venner med fra Facebook til Myspace," siger Timme Bisgaard Munk.