EU's forhandlingsposition vil blive svækket, hvis dokumenter om anti-pirataftalen ACTA offentliggøres.
Demokratiet i EU vil blive undermineret, hvis dokumenterne ikke offentliggøres.
De to udsagn repræsenterer to sider i en sag, hvor demokrati, markedspolitik, rettighedspolitik, internetovervågning, patentpolitik og fildeling støder hovederne sammen.
Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA) som skal styrke indsatsen mod piratkopiering og kopivarer på globalt plan forhandles på højeste niveau mellem blandt andet USA, EU, Japan og Canada.
Hemmelighedsfuldhed vækker bekymring
Græsrodsorganisationen the Foundation for a Free Information Infrastructure (FFFII) mener, at hemmeligholdelsen af en række ACTA-dokumenter vækker bekymring.
"ACTA's hemmelighedsfuldhed giver næring til mistanken om, at traktaten vil give patenthavere mulighed for at afpresse virksomheder, undergrave adgang til billig medicin, overvågning af alle borgeres internetkommunikation og kriminalisere peer-to-peer fildeling," hedder det blandt andet i en prerssemeddelelse fra organisationen i Buxelles.
Derfor har FFII bedt om, at se de hidtil hemmeligholdte dokumenter.
Nej, lyder det fra EU. Vi ønsker ikke at offentliggøre dokumenterne (.doc), da det kan skade vores forhandlingsposition, besværliggøre forhandlingerne og påvirke forholdet til trediepart.
Ikke tid nok
Både EU-parlamentet og medlemsstaterne har vetoret over for dele af ACTA, men FFII frygter, at parlamenterne ikke vil have tid til at overskue omfanget og konsekvenserne af ACTA-aftalen, når den er færdigbehandlet.
"Parlamenterne kan ikke opbygge en velorienteret mening om ACTA og vil derfor ikke være parat til at bruge deres magt (til veto, ret.)," vurderer FFII-analytikeren Ante Wessels.