Den finansielle uro optager erhvervslivet i øjeblikket. Betyder denne uro på de finansielle markeder, at det er slut med boomet i energi- og miljøteknologi og dermed grøn it?
Man skal ikke undervurdere, at den finansielle tumult har været en "game changer" på en række områder. Men det er næppe en stopklods for grøn it og andre klimavenlige teknologier.
En afledt effekt af den finansielle tumult er, at virksomheder bliver meget fokuserede på omkostninger, og hvordan disse kan styres mest effektivt - en periode med omstillinger indledes. Forretningsmæssig omstilling er stadigvæk lig med behov for ny it, og her tror jeg, at energieffektivitet fortsat vil være en væsentlig købsparameter
Når virksomheder investerer i ny it, er der ingen tvivl om, at man nu i højere grad end nogensinde tidligere vil se på, hvor grøn løsningen er. Jo mere energieffektiv, jo lavere omkostninger til følge.
Historisk mulighed for at spare
Nu er kravene til os som leverandører skærpet, da vi skal kunne bidrage med løsninger, der virkelig flytter noget og giver resultater på både den korte og lange bane. Det betaler sig nu at have sat overliggeren højt fra starten.
For selvom olieprisen er faldet, så er energipriserne stadigvæk historisk høje. Prisen på en tønde olie er i skrivende stund på samme niveau, som da vi i IBM indledte vores Big Green-kampagne i maj 2007. Og den elpris, som danske virksomheder og forbrugere betaler, har aldrig været højere, end den er lige nu.
Det vil sige, at en investering, der sparer en kilowatt-times elektricitet, aldrig har sparet så mange kroner og øre, som den gør i dag.
Global efterspørgsel
De høje energipriser betyder også, at der fortsat vil være stor global efterspørgsel efter energibesparende teknologi, og det er jo i høj grad her, dansk erhvervsliv skal skabe den vækst, der skal bringe os gennem den finansielle uro og fastholde vores førerposition på klima- og energiteknologier.
Danfoss administrerende direktør, Niels B. Christiansen, udtalte for nylig, at Danfoss fastholder investeringerne i klimarelaterede teknologier på trods af finanskrisen. Der har også været tilsvarende udmeldinger fra politisk side, da både Anders Fogh Rasmussen og Connie Hedegaard har tilkendegivet, at klimaet skal fastholdes på dagsordenen.
Energiselskaberne er specielt interessante, da det er denne sektor, der skal foretage en lang række af de investeringer, der er nødvendige for at skabe et grønnere energiforbrug i hele samfundet.
For nylig meddelte to store nordiske energiselskaber, at de fortsætter deres planlagte investeringer som hidtil - det inkluderer blandt andet også investeringerne i vedvarende energi for eksempel vindmølleparker.
Generelt er der simpelthen ikke noget alternativ til at satse på klimavenlige teknologier - og grønt it i særdeleshed.
De grønne it-projekter, vi vil se fremover, vil primært være projekter, der skaber en strategisk, forretningsmæssig fordel for den pågældende virksomhed og samtidig giver betydelige, kvantitative energibesparelser. Den bløde mellemvare er ikke en længere en option under finansuroen.
Tim Mondorf er IBM's nordisk ansvarlige for energi og miljø.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.