Det er de færreste, der sætter pris på at være indlagt på sygehuset. For kroniske patienter, hvor indlæggelse nærmest er rutine, kan ugelange ophold tære hårdt på psyken.
Men for den patientgruppe, som efter et par dages indlæggelse blot skal observeres, kan det fremover foregå i hjemmet, til fordel for både sygehus og patient.
Patientkufferten, udviklet af danske Medisat, er en livslinje mellem patient og læge, som hurtigt sættes op i patientens eget hjem, og det kan erstatte flere dages unødigt hospitalsophold.
Modulbaseret opbygning
Via en række tilslutningsmuligheder kan Patientkufferten bruge en række diagnosticeringsudstyr, herunder til at måle EKG, vægt og blodtryk. Hver enkelt kuffert tilpasses patienten, alt efter hvilken form for sygdom der er tale om.
"Vi kan ligesom med legoklodser sætte hvad som helst udstyr på, til behandlingsmetoden. Den synkroniserer selv med udstyret," siger Kurt Christensen, administrerende direktør i Medisat A/S.
Kufferten har kamera og skærm indbygget, så patienten kan kommunikerer via videokonference med lægen, som kan se tilstand og resultater fra udstyret fra hospitalet.
Dataene fra måleudstyret sendes automatisk til lægen, som kan være i forbindelse via alt fra ADSL og 3G, til satellit og NMT-nettet.
De forskellige kommunikationsmuligheder kan samtidig oprettes på en måde, så kufferten automatisk skifter til en anden forbindelse, hvis eksempelvis 3G-nettet er nede.
Krav til brugervenlighed
Da Patientkufferten hovedsageligt er rettet mod ældre patienter, stilles der store krav til brugervenlighed og enkelthed.
Ældres kendskab til it er begrænset, og derfor er Patientkufferten trimmet til kun det allermest nødvendige.
"Vores første udfordring, da vi skulle udvikle den her kuffert, var, at vores patienter alle sammen er 65 eller ældre, som aldrig har betjent udstyr før. De mennesker som får den her kuffert med hjem, de ligger på sygehuset og er syge," siger Kurt Christensen.
Derfor er selve kufferten holdt nede på en tænd/sluk-knap, volumenindstilling og så selve udstyret som måler de nødvendige parametre.
"De fleste ældre er ikke vant til teknologi, og det er de færreste der har mod på at prøve sig frem, når de er svage," siger Viviane Reding, EU Kommissær for informationssamfund og -medier, som var på besøg hos Medisat og selv fik lejlighed til at prøve kufferten.
Men kniber det eksempelvis for patienten at høre lægen, er der mulighed for at hjælpe med den del. Fra sit kontor kan lægen hurtigt skrue op for volumen, og generelt styre Patientkufferten på afstand, hvis det er nødvendigt.
En konfiguration af kufferten inkluderer et særligt videokamera, som lægen kan styre og zoome ind på specifikke zoner på patienten.
Lynkursus i kuffertbrug
Rent praktisk fungerer løsningen ved, at Medisat sender en tekniker ud i patientens hjem, og sætter en kuffert op indenfor to timer fra udskrivelse.
"Til at starte med vil de helst ikke røre det her. Mange af dem siger jo, at de ikke rigtig har lyst, og spørger om det lige skal være nu. Der får de sig altså et kulturchok. De finder pludselig ud af, at det jo slet ikke er så svært, og så får du pludselig syge mennesker til at smile," siger Kurt Christensen.
"Det er fedt. Det er rigtig, rigtig fedt."
Her modtager patienten også en introduktion til brugen, og selvom det er langt fra alle, som har mod på at sætte sig ind i hvordan kufferten fungerer, tager de godt imod den.
Den model har Medisat i samarbejde med Svendborg Sygehus, hvor løsningen har været i klinisk forsøg de sidste par år, haft stor succes med.
En undersøgelse blandt patienterne i forsøget har vist, at hele 94 procent af de 85 patienter, som har haft lejlighed til at afprøve Patientkufferten, mener, at de let kunne betjene systemet og vil anbefale kufferten til andre.
Kroniske patienter
I første omgang er Patientkufferten primært rettet mod kroniske patienter, da de udgør en stor belastning på sygehusvæsnet.
I gennemsnit bliver en kronisk patient, med eksempelvis rygerlunger eller hjerteproblemer, indlagt seks gange årligt. Hver indlæggelse varer, i snit, seks til otte dage.
Men med Patientkufferten kan en stor del af denne patientgruppe sendes hjem allerede efter en eller to dage, og det betyder samlet set en kæmpe besparelse, alene i sengepladser.
Samtidig betyder det at patienterne slipper for at være indlagt en hel uge, og kan i stedet klare den resterende behandling hjemmefra.
Inklusiv de svage
Ambitionen om at kunne hjælpe patienter i hjemmet, frem for at skulle betale for hospitalsopholdet, er højt på EU Kommissær Viviane Redings liste, og derfor har hun arbejdet for at fremme et projekt, som skal sikre at også svage og ældre patienter kan udnytte teknologien optimalt.
"Folk der er uden for rækkevidde, hvad enten det skyldes et handicap eller geografi, skal vi have med," siger Viviane Reding.
Projektet går under navnet "e-Inclusion," og indebærer blandt andet en prisuddeling til virksomheder og institutioner, som er særligt gode til at inkludere denne målgruppe.