Selvom det er hårde tider, mangler den danske it-branche endnu at se den fulde effekt af den aktuelle økonomiske afmatning. Det mener i hvert fald formanden for PROSA, Peter Ussing.
"Vi kan ikke se nogen reel effekt endnu. Vi kan godt se, der bliver foretaget fyringer, men vi kan også se, at der er mange, der kommer i job. Vi har det laveste antal tilmeldte til vores a-kasse, vi kan huske, og det er min fornemmelse, at der stadig er et betydeligt antal jobs at få," siger han.
Krisen kommer - senere
Han advarer dog mod at blive for jubeloptimistisk, når det gælder fremtiden.
Mange af de it-ansatte, der arbejder med længerevarende projekter, har nemlig endnu til gode at se den langsigtede effekt af den sløje verdensøkonomi.
"Jeg vil ikke udelukke, at finanskrisen kan skabe problemer i det nye år. Mange af vores medlemmer arbejder jo med længere projekter, og effekten af krisen bliver nok, at virksomhederne bliver tilbageholdende med at sætte nye projekter i gang. Næste år er det ret sikkert, at der vil være sat færre investeringsprojekter i gang, og det vil have en konsekvens for beskæftigelsen," siger Peter Ussing.
Konsulenter på kur efter fede år
Mens der altså endnu er jobs at få i den danske it-branche, maner PROSA-formanden til forsigtighed for landets it-konsulenter.
Situationen er ikke faretruende, men det er værd at stoppe op og tænke sig om, råder Peter Ussing.
"Konsulenterne har haft tre-fire rigtig gode år, men man kan godt risikere, at der kommer nogle magre år for konsulentbranchen nu. De er jo den fleksible ressource i virksomheden og samtidig ret kostbare, så de vil ryge ud ret hurtigt," spår Peter Ussing.
Han ser dog intet usædvanligt i, at det netop er konsulenterne, der først må forlade virksomheden, når der sker nedskæringer.
Ussings råd: Få et fast job
"Konsulenterne ryger altid først. Særligt dem uden større erfaring. Det kan jeg jo se, at sådan er det. Det sker altid i branchen," siger han.
Peter Ussing råder derfor konsulenterne til at benytte den aktuelle situation til at overveje deres jobmæssige fremtid.
"Det gode råd til konsulenterne er, at hvis man er bekymret for beskæftigelsen, så er nu måske tidspunktet at overveje, om man skal finde sig et fast job i en periode," siger han.
"Når ombremsningen af projekterne bliver færdig, vil konsulenterne rammes ekstra hårdt. Det vil vi kunne se efter sommerferien næste år."