Artikel top billede

HTC's Touch Dual er blandt de fire smartphones i testen.

Hvilket smartphone-styresystem er bedst?

Computerworld bringer her en test af fire af markedets smartphones - læs den før du køber.

Computerworld News Service: Engang var smartphones kun for forretningsfolk og folk med dybe lommer, men nu er de centrum for mange, der tilbringer en stor del af deres liv på farten.

Men når man taler om smartphones, er der ét åbenlyst problem: Eftersom der er så mange på markedet, hvordan skal man så vide, hvilken man skal vælge?

Svaret afhænger af, hvad formålet med at købe en smartphone er.

For at hjælpe dig med at vælge har vi testet fire forskellige smartphones med fire forskellige styresystemer for at finde ud af, hvilken platform der er bedst til forskellige funktioner.

Vi har testet Apples iPhone 3G, der er baseret på en mobil version af OSX, HTC Touch Dual, der er baseret på Microsofts Windows Mobile 6.1, Nokia E71 med S60-varianten af platformen Symbian og endelig Research In Motions Blackberry Curve 8310, der selvfølgelig er baseret på Blackberrys proprietære styresystem.

Vi har sammenlignet, hvor godt de fire telefoner håndterer fire populære funktioner blandt folk på farten: surfing på nettet, afsendelse og modtagelse af e-mails, fotografering og e-mailing af billeder og afspilning af musik og streaming af videoer.

Se resultatet på de følgende sider.

Surf på nettet

Det er meget sværere at browse på nettet på en enhed med en lille skærm end på en laptop eller desktop.

Her tester vi blandt andet, hvor brugbar en smartphones indbyggede browser er, hvor nemt det er at navigere på en hjemmeside uden en mus, og hvor klar enhedens skærm er.

Vi har også set på, hvor læsbare hjemmesider er, især hjemmesider der ikke er optimeret til enheder med små skærme, og vi har kigget efter funktioner, der kan gøre det lettere at browse, for eksempel visning af fuld skærm og zoom-funktioner, der gør siden lettere at læse.

Endelig har vi undersøgt, hvordan enheden håndterer links til e-mail-adresser og PDF-filer.

Browsing-oplevelsen

Browsing på iPhones version af Apples Safari er på mange måder lige som at browse på en desktop - og det er ingen af de andre smartphones, vi har testet, der kan prale af.

Siderne vises hurtigt og præcist - med undtagelse af sider med Flash-indhold eller Java-applets, der ikke er understøttet af iPhones Safari.

Takket være iPhones touch screen er det meget nemt at åbne links og scrolle - man prikker bare på skærmen og trækker.

Det er lige så nemt at zoome ind og ud med et tryk eller ved at knibe med fingrene. Men eftersom Safari bruger hele skærmen og automatisk roterer til landskabsvisning, når telefonen drejes 90 grader, kan de fleste hjemmesider læses uden at bruge zoom-funktionen.

Nokia E71's Symbian-baserede browser er også glimrende til at vise ikke-optimerede sider, så de ser ud som originalen.

I modsætning til iPhone, hvor man kan zoome ind og ud med fingrene, er man på E71 nødt til at gå ind i menuen, når man skal zoome, og den har ikke landskabsvisning.

Men ligesom på iPhone har E71 thumbnails, der viser åbne, og de er let tilgængelige via en simpel menu, der gør det nemt at skifte til en anden side, der allerede er åben.

Det er også en stor hjælp, at telefonen kan vise fuld skærm, især fordi skærmen på en E71 kun er 2,36 tommer.

Blackberry Curve 8310 var en anelse mindre ferm til at browse.

På ikke-optimerede hjemmesider pakker browseren teksten for at øge læsbarheden, men elementer som rammer bliver stablet og vises altså ikke på deres originale pladser.

Man får adgang til zoom-funktionen via menuerne, men det hjælper ikke meget at zoome ind på en side, der allerede er dårligt vist.

HTC Touch Duals browser stabler også hjemmeside-elementer, hvilket gør dem forvirrende at læse. Derudover er det svært at indtaste URL'er på HTC'ens tastatur.

Links til e-mail og PDF-filer

En hjemmeside har tit links til andre sider, men der kan også være links til PDF-filer og mailto-links til e-mail-adresser. Alle fire telefoner håndterer mailto-links uden problemer og loader automatisk mail-vinduet med den rigtige mail-adresse.

Og iPhone, E71 og HTC Touch Dual håndterer links til PDF'er lige så godt og starter automatisk et nye vindue. Men Blackberry Curve 8310 har ikke indbygget understøttelse af PDF-filer - det kræver, at man køber tredjeparts-software.

E-mail

Mange af os kan ikke undvære vores e-mail særlig længe. Vi har testet, hvor nemt det er at tilføje en personlig POP3-konto og sende og modtage e-mails med de fire enheders standard-mailprogram.

Opret en konto

Alle fire enheder har wizard-lignende grænseflader, hvor der ligger grundlæggende e-mail-oplysninger som brugernavn og password, og det er nemt at oprette Gmail-konti.

Det er heller ikke noget problem at tilføje en ny konto til en anden tjeneste på iPhone - efter at vi havde tilføjet vores e-mail-adresse og password til den anden tjenesteudbyder, godkendte telefonen kontoen og hentede den rigtige SMTP-server.

Men det var ikke nær så enkelt på de tre andre smartphones, hvor det tog ting at finde ting som opsætning af SMTP-serveren.

Det var især vanskeligt på HTC Touch Dual, fordi disse indstillinger var begravet under mange lag i Windows Mobile. Indstillingerne lå derimod kun ét niveau nede i Nokias menu, og lidt længere nede på Blackberry.

Skriv og send en mail

Alle fire enheder har et link til det indbyggede e-mail-program på startskærmen. Når man først er inde i e-mail-applikationen, skal man enten trykke på et ikon eller vælge et menupunkt for at starte en ny e-mail-meddelelse.

Alle enhederne, med undtagelse af Nokia, kommer automatisk med forslag til navne, når man begynder at indtaste et navn i boksen To:, men på Nokiaen skal man finde navnet via menuen. Et mindre, men tilbagevendende irritationsmoment.

Det er kun tilfredsstillende at skrive en e-mail på en smartphone, hvis den har et godt tastatur.

Der er mange forskellige meninger om, hvad der udgør et godt tastatur, men vi mener, at Nokia E71 QWERTY-tastatur med 37 taster har en klar fordel.

Det er nemt at adskille tasterne fra hinanden, når man skriver hurtigt. Derudover er den og iPhone de eneste enheder, der har separate taster til symbolerne "@" og ".", som man bruger tit, når man browser på nettet og skriver e-mails.

Som med alle andre iPhone-applikationer er man afhængig af onscreen-tastaturet, når man skal skrive en e-mail på iPhone, og det tager tid at vænne sig til.

Selvom autocorrect-funktionen kompenserer lidt, er det ikke lige så hurtigt og nemt som at bruge et tastatur med knapper.

Men det er ikke alle knap-tastaturer, der er ens. Tastaturet på Blackberry Curve levede hverken op til det på Nokia eller iPhone. De 35 taster var mindre end på E71 og sværere at ramme.

HTC Touch Dual er den eneste slide-model, vi har testet, og dens tastatur med 20 taster er en hybrid af et QWERTY-tastatur og et typisk mobil-tastatur.

Der er bogstaver på hver tast, men i modsætning til de fleste mobiltelefoner ligger de i QWERTY-rækkefølge, hvilket for eksempel vil sige, at den øverste tast til venstre er QW.

Så hvis man vil skrive W, skal man trykke to gange med QW, og det er tidskrævende, selvom man bruger enhedens prediktive tekst-funktioner, der foreslår ord, efterhånden som man skriver.

Fotografering

Du står på toppen af et bjerg og vil gerne maile et billede til tante Oda. Eller du er arkitekt og skal sende et billede af en bygning under konstruktion til din kunde. Uanset hvad er kombinationen af e-mail og indbygget kamera blevet mere og mere nyttig.

I denne test har vi set på enkelhed og bekvemmelighed - hvor nemt er det at få et billede fra det ene sted til det andet? Og hvad kan man gøre med sine billeder udover at sende dem i mails?

Tag og send billeder

Kameraerne på de fire telefoner, vi har testet, varierer i kvalitet - Blackberry Curve 8310, HTC Touch Dual og iPhone har 2-megapixel-kamera, mens kameraet på NokiaE71 har 3,2 megapixels.

Men vi har kigget mest på funktioner og grænsefladen på styresystem og applikationer.

Både Nokia E71 og HTC Touch Dual har en fysisk knap til at starte kameraet med, så det er nemt at få adgang til det.

Det er næsten lige så hurtigt på iPhone: Man skal bare røre bare ved kameraikonet på startskærmen.

Det kræver lidt mere arbejde på Blackberry Curve - man skal scrolle igennem ikonerne, indtil man finder kameraet.

E-mail et billede

Når man har taget et billede, kommer der ikoner frem på skærmen på alle fire enheder, og et af ikonerne bruges til at sende billedet via e-mail.

På alle fire telefoner kan man vedhæfte et billede til en kontakt eller e-maile det. Udover e-mail har Nokia E71 et ikon til at lægge billedet på nettet med foto-tjenester som Nokias Ovi eller Flickr eller sende det i en MMS.

På iPhone kan man sende et billede til Apples MobileMe-galleri, men der mangler en mulighed for at sende billeder via MMS. Det er faktisk den eneste af de fire telefoner, der ikke har den funktion.

Både Blackberry Curve og HTC Touch Dual understøtter MMS, men ingen af dem har links til foto-tjenester.

HTC er i øvrigt den eneste telefon, hvor man ikke kan bruge et foto som baggrund.

Funktioner er ikke til megen nytte, hvis de er svære at finde. Tre af de fire smartphones gjorde det relativt simpelt at e-maile et foto. Desværre var HTC Touch Dual undtagelsen.

De tre andre enheder viser en tekst, der fortæller hvad hvert ikon bruges til, men det er ikke tilfældet på HTC Touch Dual.

Og for at det ikke skal være nok, er ikonerne ikke markerede, og de forsvinder cirka fem sekunder efter, at man har taget et billede.

Hvis man alligevel vil maile et billede med HTC Touch Dual, tapper man på skærmen for at få endnu en række ikoner til at komme frem.

Derefter trykker man på et pil-ikon for at vise et fotogalleri, hvor man kan vælge det billede, man vil sende.

Når man har gjort det, tapper man på skærmen igen, og til sidst kommer der forskellige ikoner frem - for eksempel et ikon til at maile billedet. Denne gang bliver ikonerne på skærmen, indtil man bruger dem.

Underholdning

De fleste har en masse spildtid, når de rejser, så det er en stor fordel, hvis man kan bruge sin smartphone til underholdning.

I første del af denne test har vi sammenlignet hukommelses-funktioner og hvor nemt det er at få medier over på telefonerne.

Vi har også afspillet vores musiksamling for at teste lydkvaliteten på telefonerne og set vi en YouTube-video for at se billedkvaliteten.

Køb og gem musik

iPhone har masser af hukommelse - den fås med enten 8GB eller 16GB indbygget hukommelse, men der er ikke en indgang til et ekstra hukommelseskort.

De andre smartphones har derimod kun begrænset indbygget hukommelse - 128MB er det højeste på de tre telefoner.

Men alle tre enheder har plads til microSD-kort, der kan indeholde ekstra hukommelse på op til 8GB.

HTC Touch Dual og Nokia E71 har indgange på siden, men for at få adgangen til indgangen på Blackberry Curve, skal man tage battericoveret af og fjerne batteriet, før man kan sætte det ekstra kort i.

iPhone er bedst til at købe medier - man kan synkronisere med iTunes eller endda downloade musik direkte til iPhone fra iTunes ved hjælp af den indbyggede iTunes-applikation.

Både Nokia E71 og HTC Touch Dual kan synkronisere mediefiler med brugerens Windows-pc ved hjælp af Windows Media Player.

De kan også begge spille musik fra abonnements-baserede musiktjenester som Rhapsody og Napster, der bruger Microsofts Digital Rights Management.

Blackberry Curve 8310 kan ikke synkronisere musik med en pc - man er nødt til at kopiere musikken direkte ned på hukommelseskortet - og den supporterer ikke playback eller abonnementsmusik.

Vær opmærksom på at disse telefoner afspejler kløften i den digitale musikverden. Alle fire understøtter MP3-formatet, men iPhone kan ikke spille musik fra online abonnements-tjenester som Napster og Rhapsody.

Derimod kan de tre andre telefoner godt spille musik, der er downloadet fra iTunes.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten i iPhone er mærkbart skarpere og renere end på de andre tre smartphones. Den har også et indbygget 3,5 mm-jackstik til headset - standardstørrelse for stereo-headset - så man kan nyde sin musik med sit yndlings-headset.

Nokia E71 har også en klar og skarp lydkvalitet, der kun er en tand dårligere end kvaliteten på iPhone.

Men headset-stikket er kun 2,5 mm. Den kommer med et sæt øreprop-hovedtelefoner, der har bedre lyd end headsettet til de andre telefoner, men det siger heller ikke ret meget.

Hvis man vil have bedre lydkvalitet med E71, skal man købe et Bluetooth stereo-headset.

Blackberry Curve 8310 har et standard 3,5mm-jackstik, men lydkvaliteten er ikke lige så skarp som på E71 eller iPhone.

HTC Touch Dual har anstændig lydkvalitet, men den har sjovt nok ikke jackstik, så man kan tilslutte et headset. I stedet kommer den med øreprop-hovedtelefoner, der sluttes til enhedens mini-USB-port.

Kvaliteten af headsettet er ikke særlig god, så musikfans skal have fat på et Bluetooth stereo-headset.

Se YouTube

Med sin indbyggede YouTube-applikation er iPhone helt klart vinderen af denne test.

Billedkvaliteten er fejlfrit skarp og glat. Og det er den eneste enhed, der kan vise videoen i landskabsvisning, hvilket giver en mere rummelig oplevelse.

Billedkvaliteten på Nokia E71 er også stærk med et skarpt og klart billede uden forvrængning, selvom skærmen er mindre end på iPhone.

Men HTC Touch Dual har ringe billedkvalitet. Billederne er forvrængede og sommetider haltende og rystende.

Blackberry Curve 8310 understøtter ikke visning af YouTube-videoer, selvom den har kapaciteten til det.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere