Artikel top billede

Undersøgelse: It-budgetterne strammes

Neskæring i budgetterne, udsættelse af planlagte projekter og ansættelses-stop er blot nogle af konsekvenserne af finanskrisen, siger 243 it-chefer i en undersøgelse.

Computerworld News Service: En ny undersøgelse fra det amerikanske CIO.com om it-budgetter blev gennemført mellem 17. og 22. oktober.

Resultatet kunne ikke være mere sigende sammenlignet med resultaterne fra de to tidligere undersøgelser fra i år.

Tre fjerdedele af de 243 adspurgte it-chefer svarer, at deres it-budgetter enten vil forblive uændrede eller blive beskåret i det kommende år. 40 procent planlægger at mindske it-budgettet, hvilket er en særligt markant stigning fra henholdsvis 17 og 26 procent i to lignende undersøgelser foretaget tidligere i år.

Negativ vækst

34 procent svarer, at deres it-budgetter vil forblive uændrede, hvilket er en stigning fra 20 procent i marts og 26 procent i juli. Antallet af respondenter fra store og mellemstore virksomheder, der planlægger at mindske it-budgettet, er også steget markant i forhold til den sidste undersøgelse fra for fire måneder siden.

Alt i alt viser undersøgelsen, at væksten i de gennemsnitlige it-udgifter nu ligger på -3 procent, hvilket er et fald fra +3 procent i juli og +7 procent i marts. Flere end en tredjedel af de adspurgte it-chefer svarer, at de forventer at nedsætte forbruget på software (37 procent), hardware (36 procent) og outsourcede it-tjenester (33 procent).

It-projekter og nye ansættelser syltes

72 procent af de adspurgte it-chefer har udsat (49 procent) eller planlægger at udsætte (23 procent) valgfri it-projekter.

46 procent har genforhandlet kontrakter med it-leverandører og indført en fastfrysning af it-ansættelser i løbet af de sidste seks måneder, mens 45 procent er begyndt at begrænse it-rejseudgifter, og 44 procent har skåret i udgifterne til projektansatte og konsulenter.

It-chefer i store virksomheder har taget flere skridt for at dæmme op for udgifterne end hos deres kolleger i mellemstore virksomheder. Undersøgelsen viser, at der er en højere procentdel af it-chefer fra store virksomheder, der nedsætter udgifterne til it-projektansatte og konsulenter (63 procent), udsætter valgfri it-projekter (59 procent) og begrænser it-rejseudgifter (56 procent), end hvad der er tilfældet for gennemsnittet af de adspurgte it-chefer.

Ansættelses-stop

Hvad angår løn og bemanding, så svarer næsten en ud af fem (18 procent), at deres udgifter til it-lønninger vil blive nedsat i de kommende måneder.

46 procent af de adspurgte it-chefer har stoppet for nye it-ansættelser som en reaktion på de hårde økonomiske vilkår, mens 23 procent er begyndt at skære i it-bemandingen i løbet af de sidste seks måneder.

Flere end tre fjerdedele (77 procent) har en it-beredskabsplan på plads eller planlægger at implementere en i tilfælde af beskæringer af it-budgettet. Dette er en stigning fra 68 procent i juli.

Blandt it-chefer med en beredskabsplan svarer 35 procent, at de aktuelt er i færd med at implementere den, mens 17 procent svarer, at de planlægger at implementere en beredskabsplan i løbet af de kommende seks måneder.

Finanskrisen forsinker indkøb

Næsten en fjerdedel (23 procent) har udskudt og 35 procent planlægger at udskyde nyindkøb af udstyr som et resultat af de ugunstige finansielle betingelser og vilkår fra en leverandør eller låneinstitution. 14 procent har annulleret nyindkøb, mens 10 procent planlægger at annullere nyindkøb som et resultat af dårlige lånevilkår.

Flere end en tredjedel af de adspurgte it-chefer (35 procent) tror, at de aktuelle økonomiske vilkår vil gøre, at it-købsbeslutninger vil blive skubbet længere op i hierarkiet i deres it-organisation.

Læs mere om, hvad it-chefer med deres egne ord har at sige om it-budgetterne, i CIO.coms relaterede artikel IT Slashes Budgets, Starts Layoffs af CIO's Kim S. Nash.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere