Artikel top billede

DK-CERT: Drop panikken over grafikkort-trussel

Der er ingen grund til panik, selv om passwords kan knækkes hurtigere ved hjælp af processorerne på grafikkort, skriver lederen af DK-CERT, Shehzad Ahmad, i denne klumme.

Hackere kan knække passwords hurtigere ved at udnytte regnekraften i grafikkort. Men det betyder ikke, at sikkerheden i trådløse netværk er forsvundet.

Den tanke kunne man ellers få, når man læste om nyheden i begyndelsen af måneden.

Det russiske softwarehus Elcomsoft har skrevet en ny udgave af deres program til at knække passwords med. Den anvender regnekraften i de processorer, som indgår i grafikkort fra Nvidia.

Teknikken skulle gøre det 100 gange hurtigere at knække et password.

Vagt i gevær

Nogle sikkerhedsfirmaer var hurtige til at råbe vagt i gevær: Nu er sikkerheden i WPA (Wi-Fi Protected Access) knækket.

Fremover er man nødt til at beskytte sig med VPN-teknologi (virtuelle private netværk).

Så galt er det heldigvis ikke.

I øvrigt er teknikken ikke specielt rettet mod at knække WPA-passwords, der bruges til at beskytte trådløse netværk.

Den er en generel teknik, der kan bruges til at knække alle former for passwords.

Tager tusindvis af år

Og ja, man kan nu knække et password 100 gange hurtigere.

Vi taler her om metoden "brute force," hvor programmet afprøver alle muligheder til det finder det rigtige password.

Sikkerhedsforsker George Ou har regnet på tallene: Hvis man bruger et password på 10 tilfældigt valgte bogstaver og tal, vil det normalt tage 579.300 år at knække det med en standard-pc.

Med det nye program er vi altså nede på 5.793 år.

For at sætte farten op kunne vi pudse pc'erne i et botnet på regneopgaven. Et typisk mindre botnet med 10.000-20.000 pc'er vil kunne klare opgaven på to-tre måneder.

George Ous råd: Udvid dit password til 12 tegn, så er du lige så sikker som før.

Kun PSK er i fare

Når det gælder trådløse netværk, kan metoden kun bruges til at angribe dem, der bygger på et fælles password, som alle pc'er på nettet bruges. Det kaldes PSK (pre-shared key).

PSK er standardmetoden hos private.

De fleste virksomheder anvender derimod de mere sikre udgaver af WPA, hvor man trækker på en RADIUS-server eller anvender krypterede autentifikationsprotokoller som PEAP eller EAP-TLS.

De er derfor ikke i farezonen.

Så jeg konkluderer, at der ikke er nogen grund til panik.

Brug WPA med et langt og sikkert password, hvis I ikke har mulighed for at køre RADIUS eller lignende. Så er det trådløse netværk lige så sikkert som før.

DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet.

DK-CERT's leder, Shehzad Ahmad, opdaterer den sidste fredag i hver måned Computerworlds læsere med de seneste tendenser inden for it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere