Senest 4. december 2008 falder der dom i den principielle sag, hvor it-sikkerhedskonsulenten Claus Bobjerg Juul sagsøger sin tidligere arbejdsgiver it-giganten IBM for knap 200.000 kroner.
Årsagen er, at han angiveligt har været underlagt en hemmelige jobkartel-aftale mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk.
Retsagen blev anlagt, da jobkartel-sagen var på sit højeste og Computerworld kunne afsløre, at IBM og A. P. Møller - Mærsk havde indgået en jobkartel-aftale, hvor selskaberne havde aftalt ikke at ansætte hinandens medarbejdere.
Nu er retssagens møder afsluttet, hvor både IBM's administrerende direktør, Lars Mikkelgaard- Jensen, og tidligere direktør hos Maersk Data Steen Hundevad var indkaldt som vidner.
IBM kræver pure frikendelse, mens Claus Bobjerg Juul altså kræver 200.000 kroner i erstatning, fordi der ikke stod i hans ansættelsesbevis, at han var underlagt en jobkartel-aftale.
Ansættelsesbevisloven siger, at alle "væsentlige forhold" skal fremgå af ansættelsesbeviset og herunder falder altså begrænsninger i at søge job andre steder, mener Claus Bobjerg Juul.
Spørgsmålet er imidlertid, om Prosa og Claus Bobjerg Juul har beviser for, at han var omfattet af den aftale, Computerworld afslørede.
Det spørgsmål skal dommerne altså afgøre senest 4. december i år.
30 versus 281
Ser man på det materiale, der blev fremlagt under retsmøderne, har sagsøgeren klart fremlagt flest dokumenter - et ringbind med 281 sider.
Derimod har IBM's advokatfirma Jon Palle Buhl kun fremlagt et hæfte med 30 sider.
Prosas chef for den juridiske afdeling Hanne Lykke Jespersen kalder retsmøderne en stor succes.
"Ingen afviste på vegne af IBM, at Claus Bobjerg Juul var omfattet af klausuler. IBM's påstand var, at IBM Danmark ikke selv har indgået klausuler, som omfatter Claus Bobjerg Juul," siger Hanne Lykke Jespersen.
I stedet fremførte IBM, ifølge Hanne Lykke Jespersen, at hvis DM-Data, der blev købt af IBM, har indgået klausuler, der omfatter Claus Bobjerg Juul, er IBM ikke ansvarlig for det.
"Det vil i høj grad være en nyfortolkning af virksomhedsoverdragelsesloven, hvis de skulle få medhold i det," siger hun.
Hos IBM ønsker man ikke at kommentere på retssagen.
"Der er en god regel, som siger, at man tier, indtil retten har talt. Vi kommenterer ikke verserende retssager," siger IBM's kommunikationschef Marie-Louise Arnfast til Computerworld.
Principiel sag
Såfremt Claus Bobjerg Juul vinder sagen vil den kunne medføre en større udskrivning for ikke blot IBM Denmark, men for hele it-branchen.
Mange medarbejdere har nemlig været underlagt aftalerne.
Alene IBM Denmark og A.P. Møller - Mærsk har tusindvis af medarbejdere.
Tidligere har WM Data indrømmet, at de i deres kontrakter havde jobkartel-klausuler som standard med alle kunder.
Listen over firmaer der havde jobkartel-aftaler er lang.
Lang sag
Jobkarteller har især i de sidste par år været i fokus.
For to år siden afslørede Computerworld blandt andet, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og Statsminister Anders Fogh Rasmussens ministerier havde underskrevet jobkartel-aftaler.
Desuden kunne Computerworld fortælle, at daværende konservativ arbejdsmarkedsordfører Jacob Axel Nielsen, der i dag er sundhedsminister, i sin tid som advokat selv havde været med til at lave aftalerne.
Siden har debatten været intens og politiske lovforslag er blevet trukket tilbage af beskæftigelsesministeren på grund af voldsom kritik.
Først for nylig blev der vedtaget en lov, der hæmmer udbredelsen af jobkartel-aftalerne.
I den lov blev indskrevet, at såfremt den principielle retssag mellem IBM og Claus Bobjerg Juul falder ud til IBM's fordel, så skal loven op til revision.
Oppositionen ville nemlig sikre sig, at lønmodtagerne er beskyttet mod jobkartel-aftaler via ansættelsesbevisloven.