Artikel top billede

AMD og Intel indleder nyt kapløb om super-chips

Intels planer for Atom lyder meget som AMD's Fusion. Spørgsmålet er, hvem der kommer først og er billigst.

Computerworld News Service: Advanced Micro Devices har planer om til næste år at lancere sin første chip i Fusion-familien, som kombinerer en flerkernet CPU med en grafikprocessor på den samme chip.

Men den sammensætning er AMD ikke alene om: Intel har også planer om at kombinere grafisk formåen med sine processorer heriblandt de billige Atom-chip til bærbare og desktop.

Den ny Intel-chip har kodenavnet Pineview og vil sandsynligvis ramme markedet sent næste år. Den vil inkludere en Atom- og en grafisk processor på samme chip, som bliver en udgave af Lincroft system-on-chip (SOC), og som også udgør hestekræfterne i Intels kommende Moorestown-platform til mobile internet devices (MID'er) - også kaldet ultramobile pc'er eller netbooks.

Selvom den Atom-processor, der skal bruges i Pineview bliver nogenlunde uændret i forhold til de aktuelle Atom-chip, så har Intel raffineret designet, så det allerede lave strømforbrug bliver endnu lavere, fortæller chef-arkitekt på Intel Atom Belliappa Kuttanna i et interview.

"Nu, da vi befinder os i et SOC-miljø, har vi mulighed for mere effektiv strømstyring af de undersystemer inden i SOC'en som for eksempel grafikken og displayet, som involverer CPU-interaktion, så derfor tilføjede vi disse mekanismer til Lincroft," forklarer han.

Presset øges på AMD

Den kommende Atom-processor får også en integreret memory controller med direkte forbindelse til systemhukommelsen for at forbedre systemydelsen.

Disse seneste offentliggørelser fra Intel øger presset på AMD, som har planer om at fremlægge detaljer fra sit eget produkt-roadmap for lavris-bærbare ved en konference for analytikere 13. november.

AMD planlægger at tilføje grafikformåen til en vifte af processorer, som er del af Fusion-familien, der lanceres næste år. Det er nærliggende at konkludere, at dette har til hensigt at tage konkurrencen på mod Intels Atom.

Intel har også udtrykt planer om at integrere en grafik-processor i nogle modeller fra Nehalem-processorfamilien. Disse modeller forventes at komme på markedet sidst i 2009 eller tidligt på året 2010.

De første versioner af Nehalem, som er en serie af desktop-chip, er planlagt til udgivelse næste måned og vil ikke indeholde en integreret grafisk processor.

Hardware-dekoder

Belliappa Kuttanna gav ingen detaljer om den grafik-teknologi, der skal bruges i Pineview, og afslørede kun, at det ikke er den samme integrerede grafikprocessor, der bruges i virksomhedens chipset G45 Express, navnlig Intel Graphics Media Accelerator X4500HD.

Pineview vil også indeholde en hardware-dekoder til afspilning af high-definition video.

Grafik- og video-ydelse er to områder, hvor den aktuelle Atom-produktlinje anses for svag. Men grafik er ikke Intels stærke side, især ikke når der sammenlignes med forkantteknologi fra ADM's ATI.

Pæn fortjeneste

En anden detalje om Pineview, som Kuttanna afviste at omtale, var spørgsmålet om størrelse. De nuværende Atom-processorer er meget små, hvilket gør, at der kan produceres 2.500 af dem på en enkelt 300 millimeter wafer.

Den lille størrelse holder produktionsomkostningerne nede og giver Intel en pæn fortjeneste på hver chip, selv når de sælges til en lav pris.

Tilføjelsen af en memory controller og grafikprocessor på chippen vil øge størrelsen af Atom, som vil blive fabrikeret efter den samme 45 nanometer-proces, der bruges til de nuværende Atom-chip. Dette vil sandsynligvis betyde, at der kan produceres færre Pineview-chip per wafer.

Hvis produktionsomkostningerne per enhed bliver højere for Pineview, kan det undergrave fortjenesten, med mindre de ny chip sælges til en højere pris.

I sidste ende vil påvirkningen af Intels fortjeneste dog også afhænge af omkostningerne ved at producere det chipset, der skal bruges til Pineview.

Hvis produktionsomkostningerne her er lavere end ved de chipset, der aktuelt bruges sammen med Atom-processoren, så kan Intel holde eller endda forbedre sin samlede fortjeneste i dette produktsegment.

Pineview er dog ikke den eneste Atom-variant på tegnebordet.

Flere varianter fra Intel

Mandag viste Intel en video af de første Moorestown-chip, som ved optagelsen skulle være kun tre dage gamle, og som kørte et såkaldt validation board (er et slags motherboard, der bruges til at teste nye komponenter) i et Intel-laboratorium.

Moorestown er på nuværende tidspunkt planlagt til udgivelse engang enten i 2009 eller 2010.

Intel arbejder på to andre varianter af Atom. En version kaldet Menlow XL til indlejrede applikationer vil blive lanceret i første kvartal 2009. Og en variant med kodenavnet Sodaville er også på trapperne til forbrugerelektronik.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere