Artikel top billede

It-job der ikke lider under den økonomiske nedtur

Mange it-folk har været fristet til at skifte til et helt nyt område efter den seneste tids nedslående fremtidsudsigter. Men it-rekrutteringsfirmaerne er mere optimistiske.

Computerworld News Service: "It er anderledes and salg eller økonomi," siger John Challenger, direktør for rekrutteringsbureauet Challenger, Gray and Christmas.

"Det er et kerneområde, der er nødvendigt i enhver virksomhed."

John Challenger kan godt se, at it-branchen er ustabil, og at der sandsynligvis kommer til at ske et fald i virksomhedernes anlægsinvesteringer. Den vurdering bliver bakket op af konsulentfirmaer som Gartner og Forrester Research.

Men John Challenger fastholder, at virksomhederne stadig vil være nødt til at optimere deres nuværende systemer, og at de vil fortsætte med at ansætte folk på den baggrund.

"Der er masser af jobopslag i øjeblikket, og virksomhederne forsøger at matche jobs og kandidater - der er ingen problemer på it-området i øjeblikket, siger Barry Lawrence, karriereekspert på rekrutteringssiden JobFox.

Recessions-sikre teknologijob

Barry Lawrences virksomhed udsendte for nylig en liste over recessions-sikre jobs, og it-stillingerne dominerede listen.

Blandt de sikre jobs var:
• Software-esign og -udvikling
• Netværks- og systemadministration
• Software-implementeringsanalyse
• Testning og kvalitetssikring
• Databaseadministration

Her er der mulighed for job

Jennifer Mauney fra it-rekrutteringsbureauet Robert Half Technology udpeger flere områder, hvor hendes virksomhed ser mange muligheder, blandt andet:

Virtualisering:
Teknologien opfattes generelt som en måde at spare penge på, så it-chefer med mindre budgetter kommer til at vise større interesse for det.

"Der ser ikke ud til at ske nogen særlig nedgang på det område," siger hun.

VoIP og trådløse teknologier:
VoIP er et andet område, hvor en begrænset startudgift kan medføre et stærkt afkast, så Jennifer Mauney forventer heller ingen nedgang på her.

"For dem med erfaring er der også mulighed for at udforske det trådløse område," siger hun.

Systemopgradering og -vedligeholdelse:
Disse områder kræver gode færdigheder inden for helpdesk eller desktop, og vi ser mange jobs, der kræver en kombination af de kompetencer," fortæller Jennifer Mauney.

Datalager og dataanalyse:
Der er behov for folk, der kan arbejde med data og udarbejde branchespecifikke rapporter, fortæller Jennifer Mauney.

Web 2.0-teknologier:
Jennifer Mauney fortæller, at der er stor efterspørgsel på folk med forstand på AJAX og Ruby on Rails.

Hold det internt

Barry Lawrence siger, at de mindre sofistikerede it-kompetencer måske bliver outsourcet, men de mere avancerede it-stillinger vil blive bevaret internt i virksomheden.

Det er billigere end at ansætte konsulenter udefra, og det gør det lettere at rekruttere medarbejdere internt - ofte en billigere løsning end at ansætte kandidater udefra.

Han tilføjer, at hvis man søger en intern it-stilling, bør man overveje, om jobbet giver nogen praktisk oplæring eller erfaring med nye teknologier.

I den nærmeste fremtid bliver den form for oplæring og erfaring nemlig nok medarbejdernes bedste mulighed for at tilegne sig nye færdigheder uden at skulle betale for dem.

Men på grund af de reducerede it-budgetter er mange arbejdsgivere ikke villigere til at betale for uddannelse af deres medarbejdere, advarer Barry Lawrence.

John Challenger mener, at der vil ske en stigning i interne ansættelser.

"Virksomhederne holder omkostningerne nede, men de er nødt til at vedligeholde og bruge de systemer, de allerede har. Kerneområder som netværksadministration, teknisk support og database-styring vil fortsætte med at være stærke."

Sæt pris på ikke-tekniske færdigheder

Fokuser på 'de bløde færdigheder', for eksempel brugerinteraktion, håndtering af besværlige kunder og evnen til at indgå i et team.

"Mange virksomheder lægger vægt på disse færdigheder, fordi de ved, at de tekniske færdigheder kan læres ved hjælp af uddannelse," fortæller Jennifer Mauney.

Barry Lawrence er enig og siger, at man er nødt til at have folk i bygningen, der ikke kun kender teknologien, men som også kan finde ud at at samarbejde med folk.

Sidste udvej: Vent og se
Selvom der er en generel opfattelse blandt kandidater om, at der er mangel på it-muligheder, siger mange rekturreringsbureuer, at de har det modsatte problem - der er faretruende mangel på talent.

Jennifer Mauney siger, at der er to faktorer, der vil bidrage til et svind i den ledige it-arbejdsstyrke: Baby Boomerne forlader arbejdsstyrken, og der kommer ikke nok nyuddannede it-folk ud af universiteterne til at erstatte dem, der går på pension. Og Barry Lawrence er enig:

"Der er 76 millioner Baby Boomers, der forlader arbejdsmarkedet. Og der er 44 millioner Gen-X'ere. Det går ikke op."

Selvom flere Baby Boomers bliver på arbejdsmarkedet længere, enten på fuld tid eller deltid, er det ikke nok til at tage presset af it-branchen, tilføjer han.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere