Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

50 it-pionerer: 21-25

Tilbage til oversigten

21. Linus Torvals
Med de høje priser på de fleste Apple-computere er Linus Torvalds ophavsmand til det, der måske bliver den sidste og bedste mulighed for et overkommeligt alternativ til Windows.

Styresystemet Linux har været i konstant udvikling, lige siden Linus Torvalds udviklede det i 1991, og det er steget støt i popularitet hvert år.

Og nu tager Linux langt om længe skridtet fra serverrum til pc'er - for eksempel med billige laptops som Asus Eee PC. Styresystemets markedsandel er nu over to procent på desktop-maskiner.

22. Chuck Thacker
Chuck Thacker har haft hænderne i overraskende mange teknologiprojekter - lige fra udviklingen af Ethernet til de første laserprintere. Hans mest varige bidrag er dog et produkt, der aldrig kom på markedet: Xerox Alto.

Alto, som Chuck Thacker designede, var den første computer med en brugergrænseflade (GUI) - og en mus - og det hedder sig, at den direkte inspirerede Apple til at lave Macintosh, efter Steve Jobs aflagde Xerox et venligt besøg. Chuck Thacker arbejder nu for Microsoft.

23. Bob Metcalfe
Det er muligt, at Moores Lov er den mest kendte, men den lov, Bob Metcalfe udformede, har fået langt bredere anvendelse. Metcalfes Lov kom omkring 1980 og foreskrev, at værdien af et telekommunikationsnetværk vokser proportionalt med antallet af brugere på systemet.

Med andre ord: Selv en lille forøgelse af et netværks størrelse gør netværket meget mere værd på grund af det øgede antal nye forbindelser, hver bruger kan lave.

Bob Metcalfes intention med Ethernet og hans stiftelse af 3Com er også essentielle milepæle, men Metcalfes Lov - der nu bruges til at øge værdien i Facebook/MySpace-miljøet - vil eksistere længe efter, at de kablede netværk går i glemmebogen.

24. Vic Hayes
Wifi har længe været en af teknologiens mest rodede standarder, men uden Vic Hayes havde det måske slet ikke eksisteret.

Uden Vic Hayes havde vi sandsynligvis befundet os i et morads, der ligner sumpen med Blu-ray versus HD-DVD med flere inkompatible trådløse standarder.

I 1990 dannede Vic Hayes arbejdsgruppen Wireless LAN og samlede omkring 130 virksomheder til at arbejde sammen om at udvikle åbne standarder.

Resultatet: 802.11 og afslutningen på en meget fast forbundet ledning. Vic Hayes arbejder stadig aktivt med Wifi-udvikling.

25. Dan Bricklin og Bob Frankston
Regnskabsafdelinger i hele verden ville være lost uden Dan Bricklin og Bob Frankston. De arbejdede sammen i 1979 og udviklede VisiCalc, verdens første regneark og efter sigende den første "killer app" til en pc.

Programmet kan køre på pc'er i dag, og dets enkelhed er en stor årsag til, at de tidlige pc'er solgte så godt - især til erhvervskunder. Men glem regnskabsfolkene et øjeblik.

De fleste skylder nok selv VisiCalc en tak. For hvis det ikke var for Dan Bricklin og Bob Frankston, ville folk måske ikke få løn regelmæssigt.

Tilbage til oversigten

Foto: 21. Wikimedia Commons. 22. Microsoft. 23. IDG News Service. 24. IEEE. 25. Atariarchives.org.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere