50 it-pionerer: 1-5

Tilbage til oversigten

1. Jack Kilby og Robert Noyce
Jack Kilby og Robert Noyce arbejdede ikke sammen, men deres fælles opfindelse spiller stadig en stor rolle. I 1959 opfandt de begge de første integrerede kredsløb. Jack Kilby arbejdede for Texas Instruments og Robert Noyce var ansat hos Fairchild Semiconductor.

Integrerede kredsløb løste et problem, der blev større og større, efterhånden som behovet for at presse flere transistorer sammen i én enhed blev mere og mere kritisk. Ved at pakke dem sammen i en enkelt chip satte man for alvor punktum for æraen med kæmpestore computere.

Det endte med at blive Robert Noyces design, der var baseret på silicium, og ikke Jack Kilbys, der var bygget på germanium, der blev standard - og en vi stadig bruger i dag, men begge designs medvirkede til at skubbe teknologien fremad.

Jack Kilby og Robert Noyce bliver ofte overset, men vigtigheden af deres bidrag til teknologien kan ikke fremhæves nok. Der er ingen af de andre ting på listen, der ville eksistere, hvis det ikke var for integrerede kredsløb.

2. Sergey Brin og Larry Page
Googles fædre. Virksomheden er uden tvivl den vigtigste i Silicon Valley i dag. Men der eksisterede selvfølgelig alternativer før Google kom på banen.

Det, der imponerede så mange fans, var Googles ubøjelige stræben efter konstant videreudvikling og nøjagtighed i sin søgealgoritme.

Hvor andre søgemaskiners resultater havde tendens til at være proppet med spam, var Googles for det meste lige i øjet. Virksomheden har haft masser af andre tricks i ærmet: Det hurtigt ekspanderende Google-univers tilbyder nu et væld af værktøjer til produktivitet og underholdning - lige fra tekstbehandling til video.

3. Bill Gates
Bill Gates er en af de mest bemærkelsesværdige personligheder inden for teknologiens verden. Han droppede ud af Harvard for at etablere Microsoft, en virksomhed, alle tekniknørder kender og har en mening om.

Bill Gates har været involveret i Microsofts produktudvikling på et utrolig detajleret niveau i løbet af virksomhedens 30-årige levetid. Bill Gates forlod den daglige ledelse af Microsoft i juli for at fokusere på the Gates Foundation, som han har skænket 139 milliarder kroner til at støtte global sundhed og uddannelse. Han fortsætter dog som bestyrelsesformand for Microsoft.

Hans kritikere elsker at karikere ham som en nådesløs tyran, der styrer teknologibranchen med hård hånd, men han har tilsyneladende også en samvittighed og sociale visioner.

4. Steve Jobs
Alle kender "The King of Apple", Steve Jobs. Han er manden bag to store øjeblikke i teknologiens historie. Først udfordrede han med det originale Apple ideen om, at en computer hører til i hjemmet.

20 år senere formåede han at overbevise hele verden om, at folk skulle have deres digitale musik med sig alle steder.

Nok har Apple ikke opfundet pc'en og så sandelig heller ikke MP3-afspilleren, men Steve Jobs' populære "reality distortion field" har bevist, at det ikke altid er så vigtigt, hvem der kom først, men nærmere hvad de kom med.

I dag er Apple større end nogensinde og kan prale med en markedsandel, virksomheden ikke har haft siden 1980'erne.

5. Tim Berners-Lee
Man ville ikke kunne læse Computerworlds onlineudgave, hvis det ikke var for Tim Berners-Lees opfindelse fra 1989: World Wide Web. Alt fra URL-struktur til hyperlinks er en del af Tim Berners-Lees originale specifikationer.

Og selvom de er blevet revideret (størstedelen under hans ledelse som direktør for World Wide Web Consortium), bliver de stadig brugt i dag. Tim Berners-Lee er stadig en nøglefigur i udviklingen af webstandarder.

I øjeblikket bruger han sin tid på at udvikle det, mange tror, bliver det næste store skridt for internettet: Det semantiske web. Ideen med det semantiske web er at gøre det lettere for brugerne at finde og sammenholde den information, de søger. Hvad enten den findes på en hjemmeside, i en virksomhedsdatabase eller i desktopsoftware.

"Folk, der arbejder med det semantiske net, vil fremstille langt bedre produkter end de i forvejen fantastiske produkter, der i dag produceres med web 2.0," lyder det fra Tim Berners-Lee.

Tilbage til oversigten

Foto: 1. Intel og Texas Instruments. 2. Google. 3. Microsoft. 4. IDG News Service. 5. IDG News Service.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer