Artikel top billede

AMD reddes måske ved at udskille chip-forretning

AMD's store opsplitningsplaner kan blive en redningsplanke for selskabet.

Computerworld News Service: Advanced Micro Devices' beslutning om at udskille sin chipfabrikationsforretning til et separat firma vil muligvis redde den vaklende virksomhed, mener analytikere.

Adskillige analytikere, der beskæftiger sig med chipfabrikationsbranchen mener, at beslutningen om at splitte AMD op i en virksomhed, der designer chip og en, der fabrikerer chip, vil hjælpe virksomheden til hurtigere at komme på ret køl igen.

AMD vil fortsætte som chipdesigner, men den ny virksomhed, der til at begynde med kaldes The Foundry Co., vil fokusere på chipfabrikation ifølge den plan, der blev offentliggjort tirsdag.

"Jeg tror, at dette er et klogt træk fra AMD - især i det aktuelle økonomiske klima," siger Dean McCarron, ledende analytiker hos Mercury Research.

"Det befrier AMD for den tunge gældsbyrde, som det er at eje en fabrikationsvirksomhed og lader virksomheden fokusere på dets primære forretningsområder, microprocessorer og grafik."

Trækket burde lade AMD vende tilbage til en profitabel tilstand langt hurtigere, end hvis virksomheden beholdte sin fabrikationsforretning.

Det gør, at AMD kan holde op med at bekymre sig om fabrikker, der i økonomiske nedgangsperioder kører på halvt blus, tilføjer McCarron.

Ikke uden risici

Men dette træk er ikke uden risici, mener Jack Gold, som er stifter og ledende analytiker hos J. Gold Associates.

The Foundry Co. står på trods af en enorm investering fra Advanced Technology Investment Company (ATIC) over for et marked i stærk konkurrence, påpeger Gold.

ATIC er en virksomhed, der er oprettet af Abu Dhabis regering til at investere i teknologivirksomheder i hele verden.

Denne virksomhed vil investere 7,7 milliarder kroner direkte i The Foundry Co. og betale yderligere 3,8 milliarder kroner til AMD, hvilket giver ATIC 55,6 procent af den ny virksomhed. AMD vil eje resten.

The Foundry Co. overtager omkring 6,6 milliarder kroner ) af AMD's gæld.

AMD's omsætning fra den fortsatte drift i andet kvartal af 2008 er steget tre procent i forhold til året før til 7,39 milliarder kroner . Virksomheden offentliggjorde dog et nettotab på 6,52 milliarder kroner for kvartalet.

"AMD får her en særdeles tiltrængt kapitaltilførsel," siger Gold.

"Men den ny virksomhed har brug for at få aftaler ind af døren fra andre spillere og ikke kun fra AMD, hvis den skal få succes på lang sigt. Mens semi-outsourcing til chipfabrikanter er en stor tendens i branchen, så er det også stærkt konkurrencepræget og ikke altid en god marginalforretning."

Intet kommer under pres

De fleste analytikere antager, at dette arrangement vil lægge pres på AMD's rival Intel.

"Dette er godt for Intel, da vil give Intel fornyet konkurrence, hvilket for sin del vil kræve, at virksomheden arbejder hårdere på at fastholde føringen på markedet i forhold til design og især i forhold til sine fabrikker," siger Gold.

"Intel har ikke altid været god til at holde prisen nede i fabrikationen, og denne aftale vil sandsynligvis tvinge virksomheden til at forsøge at skære i omkostningerne og gøre sin fabrikation mere 'lean', hvilket Intel alligevel allerede er i gang med."

Gold har svært ved at se´en negativ indvirkning på Intel.

"Faktisk vil hvad som helst, der gør AMD mere konkurrencedygtig, tvinge Intel til at forøge sin egen innovation, hvilket er gode nyheder for alle - for Intel, for systemleverandører og for forbrugerne," tilføjer han.

Aftalen kommer nok til at lægge pres på Intel for at forbedre selskabets teknologi, tilføjer Roger Kay, som er president for Endpoint Technologies Associates.

"Aftalen gør AMD langt mere levedygtig i det lange løb, hvilket direkte udfordrer Intel, og dette vil få Intel til at fabrikere chip efter en proces helt ned i 22 nanometer både som chipdesigner og som chipfabrikant," skriver Kay i en e-mail.

"Aftalen sætter også andre af Intels konkurrenter i en bedre position ved at tilbyde en god alternativ chipfabrikant."

Intel vil ikke udtale sig

Intel ved endnu ikke nok om aftalen til at kunne udtale sig om, hvordan det vil fungere, fortæller talsmand fra Intel Chuck Mulloy.

Mulloy opfordrer AMD til at offentliggøre detaljerne fra en fortrolig tværlicenseringsaftale mellem de to virksomheder, så investorer kan forstå det indbyrdes forhold.

Intel agter at holde sig til sin tilgang med både at designe og fabrikere chip, ifølge Malloy. En integreret design- og fabrikationsprocedure kan nedsætte den tid, det tager, at få produkter på markedet samt resultere i bedre kvalitet og lavere omkostninger, siger han.

"Vi har længe været af den mening, at der er betydelige fordele ved at være en integreret producent," tilføjer han.

Aftalen kan få stor betydning for andre chipfabrikanter såsom Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), som leverer chip til AMD's datterselskab ATI, der producerer grafikprocessorer, mener både Kay og Gold.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere