Artikel top billede

Mit bud: Vores brug af data går i denne retning

Klumme: Hvordan ser det ud med det projekt, du er i gang med at udvikle - står det alene, eller er det connected?

For mange år siden observerede Bill Gates, at hvis man skulle forestille sig fremtidens forretnings­muligheder, så skulle man gøre det ud fra en forventning om, at prisen på computerkraft går mod nul.

Det er stadig et godt råd.

Prisen på computerkraft falder støt, præcis som Moores lov forudsagde det - og dermed breder chips og processering sig til flere og flere objekter omkring os.

Jeg vil godt supplere Gates' observation.

Jeg tror, at vores information om verden går i retning af at være i mikroskopisk detalje, realtime, globalt forbundet - og i vidt omfang lagret.

Det er måske ikke ligefrem en epokegørende konstatering, men jeg synes, det er en nyttig sammenfatning af den retning vores omstændigheder og muligheder vil forandres på.

Det er en af den slags langvarige og robuste trends, som de af os, der lever af at forsøge at pejle os ind på fremtiden, klynger os til.

Lad mig underbygge påstanden med nogle eksempler:

I dag kan der gå to-tre år, mellem at Google Earth opdaterer satellitbillederne for et område. Det skulle være meget underligt, om ikke de næste updates dels vil blive af en højere opløsning, dels vil komme med en højere frekvens.

Tilsvarende med GPS og andre positioneringssystemer. Det er næsten utænkeligt, at de ikke vil blive mere og mere præcise fremover.

Inden for handel vil det blive opgjort mere præcist, hvad der sælges, og hele forsyningskæden bag varerne vil få øjeblikkelig feedback på, hvad der sælger og hvor.

Trafikkontrol vil blive baseret på mere præcis viden om situationen ude på vejene nu og her. Patienter vil løbende få frigivet medicin i kroppen fra små pumper ud fra målinger af, hvad kroppen behøver.

Eksisterende produkter beriges

Vores hus vil styre temperaturen og belysningen ud fra data fra massevis af sensorer, der ikke alene registrerer, hvem der er i huset, men også gør det muligt for hus-systemet at afveje alle de faktorer der påvirker indeklimaet; sol-indfald, fugtighed, vejrudsigten, osv.

Jeg er sikker på, at læseren sagtens selv kan fortsætte listen over mulige konsekvenser af efterhånden at forsyne alt og alle med sensorer, computerkraft og kommunikationsevner.

Altså, mere detaljeret viden, hurtigere updates, og så kan det hele køres sammen, så man kan koordinere, krydschecke og søge efter nye sammenhænge.

I en business-sammenhæng er pointen her, at jo længere frem i tiden man tænker, des mere vil de trends være slået igennem og dermed være til rådighed som en omstændighed, der kan udnyttes i de produkter eller services, man planlægger.

Og skulle man ikke selv have øje for, hvad tendensen indebærer, kan man være sikker på, at der vil være andre, der formår at gøre en forskel på markedet ved at udnytte den hastigt voksende tilgængelighed af detaljeret, realtime og connected information.

Faktisk tror jeg, at en langt større del af værdien og funktionaliteten i nye produkter og tjenester fremover vil blive tilført netop ved at berige eksisterende produkter - huse, biler, tøj, hospitaler, butikker ved at forbinde dem med hinanden og ved at gøre dem i stand til at udnytte den stadig tættere sky af data, der vil omgive alle aspekter af virkeligheden.

Så spørgsmålet er: Hvordan ser det ud med det projekt, du, kære læser, selv er i gang med at udvikle: Står det alene, eller er det connected?

Peter Hesseldahl er journalist og videnskabsformidler ved Danfoss Universe.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere