Reportage: Én procent af internetbrugerne bruger 30 procent af kapaciteten. Det kan skabe problemer på trådløst bredbånd. Derfor har flere operatører i udlandet eksempelvis begrænset adgangen til at bruge streaming-funktioner. Noget som Skype protesterer imod.
Argumentet for begrænsninger er at forbedre oplevelsen for alle brugerne på netværket, mens kritikerne føler, at det ødelægger innovation og truer fri færden på nettet. Paradokset var det helt store emne på dagens Network Neutrality-konference i Industriens Hus i København.
En af talerne på konferencen var Michael Kurth. Han er præsendent for det tyske Bundesnutzagentur, der er en gren af det tyske økonomi- og teknologiministerium.
"Konkurrencen skal løse det. Hvis der er konkurrence på netværksområdet, giver det flere valg til forbrugerne, og dermed sørger konkurrencen for, at der er netværksneutralitet," sagde Matthias Kurth.
EU's telekommissær, Viviane Reding, som netop er blevet rost for sin vision for 'internettets version 3.0', understregede, at der er behov for et internet uden restriktioner, men der skal også tages andre hensyn.
"Neutralitet på nettet skal sikre, at de to fyre i garagen kan lancere deres idé. Modstanderne mener, at neutraliteten forhindrer dem i at tjene penge. Som politiker skal jeg tage begge betragtninger med i mine overvejelser," siger Viviane Reding.
Selv-regulering
Problemet er, at hvis ikke teleselskaberne har udsigt til at hente deres penge hjem igen, så investerer de heller ikke i den europæiske bredbåndsinfrastruktur, som dermed sakker bagud i forhold til andre lande.
Brancheforeningen ITEK, der blandt andet repræsenterer flere virksomheder i teleindustrien, mener, at det er helt nødvendigt, at markedet regulerer sig selv, frem for at der kommer indgreb.
"Vi mener, at man skal lade internetudbyderne selv løse opgaven på et rent kommercielt grundlag. Der er ikke brug for offentlig regulering på området, hverken fra de danske myndigheder eller fra EU," siger Tom Togsverd, der er branchedirektør for ITEK.
Viviane Reding mente heller ikke, at der var behov for yderligere regulering.
"I dag har vi love nok til at håndtere konkurrence-skadelige aktiviteter, hvis de skulle indtræffe," vurderede Viviane Reding.
Farlig vej at gå
Forbrugerne kan dog ende som taberne, hvis ikke myndigheder skrider ind og sikrer fri adgang til nettet uden bekymring for restriktioner på ens forbindelse. Det mener Rasmus Kjeldahl, der er præsident i den europæiske forbrugerorganisation BEUC.
"Alle kan bruge vejene, selvom det kan give trafikpropper i myldretid. Der er dog ingen, der vil forbyde vores ret til at bruge vejene. Friheden på nettet bør være ligesom i den fysiske verden," fortalte Rasmus Kjeldahl.
Han sagde fra talerstolen, at han ikke var ligeså optimistisk på den frie konkurrences vegne, som flere af de andre deltagere var.
"I værste tilfælde kunne udbyderne begrænse adgang til kritik af firmaet. Frygten er, at forbrugerne ligesom med kabel-tv får faste pakkeløsninger," sagde Rasmus Kjeldahl.