Artikel top billede

Justitsminister redegør for europæisk total-overvågning

Justitsministeren uddyber nu indholdet af den kontroversielle Future Group rapport fra EU, der foreslår total overvågning. Det sker efter kritik fra Europaudvalget.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) redegør nu Europaudvalget om den stærkt kontroversielle EU-rapport fra Future Group, der foreslår vidtgående overvågning.

Det sker i et ni sider langt svar på et spørgsmål fra Europaudvalget. Men selvom svaret nu indeholder passager, der beskriver de kontroversielle forslag i Future Group rapporten, er det i svaret stadig svært at blive klog på regeringens holdning til de kontroversielle overvågnigsforslag i rapporten.

Europaudvalgets kritiserede tidligere på sommeren regeringens håndtering af den kontroversielle Future Group-rapport, der foreslår øget overvågning af internettet, ubemandede overvågningsdroner og udveksling af personoplysninger gennem en Euro-atlantisk pagt mellem USA og EU i kampen mod terror.

Ifølge flere politikere blev rapporten lemfældigt behandlet i Folketingets Europaudvalg, fordi justitsministeriet på en række punkter ikke orienterede udvalget godt nok om indholdet af den kontroversielle rapport.

Det resulterede i, at Danmark nu har givet EU mandat til at arbejde videre med de omfattende forslag.

I forlængelse af debatten lod medlem af Europaudvalget Morten Messerschmidt (DF) en serie af uddybende paragraf-20 spørgsmål til rapporten regne ned over siddende justitsminister Lene Espersen (K).

'Regeringen er vågnet'

Svarene, der var stort set enslydende og ifølge Morten Messerschmidt 'intetsigende' henviste imidlertid til et sjette spørgsmål til sagen, som sideløbende blev stillet gennem Europaudvalget.

Og det er i dette svar at justitsministeren nu anderledes konkret uddyber indholdet af den kontroversielle rapport, mener Morten Messerschmidt.

Samtidig hæfter han sig ved, at det ifølge rapporten angiveligt kun er lande, som har siddet i arbejdsgruppen, som er bundet.

"Dette svar er langt bedre end tidligere svar. Så man må sige - bedre sent, end aldrig. Det lader til, at regeringen er vågnet op og nu tager det alvorligt, siger Morten Messerschmidt.

Alligevel ønsker han en mere klar melding fra regeringen om de konkrete tiltag, fortæller han.

Dermed er tonen hos Morten Messerscmidt nu mere afdæmpet overfor den nyudnævnte justitsminister Brian Mikkelsen (K), der i sidste uge lænede sig op af et snarligt samråd i sagen om Future Group-rapporten.

'Uhyre nyttigt'

Også Per Clausen, der er medlem af Europaudvalget for Enhedslisten har givet regeringen stryg for håndteringen af rapporten. Han omtaler justitsministerens orienterende svar til Europaudvalget som 'noget bedre'.

"Mens jeg synes stadigvæk, at man med lidt overfladisk læsning kunne få indtryk af, at det her initiativ handler om at sikre borgernes retssikkerhed. Og det er ikke det, der gennemsyrer rapporten, når man læser den," siger Per Clausen.

Ifølge politikeren ville det have været 'uhyre nyttigt' hvis Europaudvalget havde fået den nye orientering fra justitsministeren i første omgang.

Læs svaret fra Brian Mikkelsen til Europaudvalget her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere