Artikel top billede

HP's direktør, Keld Jersild Olsen, fik en krammer af konferencier Henrik Zangenberg, inden han talte om grøn it. Foto: Torben Klint

Krammefest i skyggen af dystre fremtidsudsigter

Computerworlds Top 100 2008 er trods benhård konkurrence om priserne faktisk en krammefest. Men det er en krammefest i en branche, der ser store udfordringer i horisonten.

Benhård konkurrence er en del af hverdagen i it-virksomhederne. Kontrakter skal hentes hjem, udbud skal vindes og virksomhederne er fokuserede på at levere varen.

I dag samles toppen af de forskellige dele af it-branchen for at fejre vinderne af årets Top 100. Og kåringens konferencier, klummeskribent og it-analytiker Henrik Zangenberg, synes, at lejligheden skal benyttes til at slå til lyd for god karma trods den skarpe konkurrence.

"Vi kan være med til at give karma til landbrugets gamle byggeri," siger Henrik Zangenberg og tilføjer, at der helt sikkert er flere, der vil tabe end vinde til kåringen.

"Der er altid en skuffet Jack Nicholson, som sidder foran og venter på at komme ud og drukne skuffelsen," siger Henrik Zangenberg.

Den turbotalende konferencier har også et enkelt godt råd, som er hans bidrag til at give alle en bedre oplevelse.

"Der er helt klare regler for et business-kram. Og for dem som ikke arbejder i amerikanske virksomheder, kan jeg lige ridse dem op. Det giver man ved at stille sig med skosnuderne rettet lige frem, 30 cm fra hinanden, og så bøjer man sig frem," belærer Zangenberg fra scenen. Han mener, at det er en vigtig disciplin at mestre selv for nordiske it-folk.

Det var dog ikke det eneste råd, som deltagerne i den store kåring kunne skrive bag øret mellem udelingen af priser i de forskellige kategorier i årets Top 100.

Nye overvejelser

Henrik Zangenbergs gode råd om business hugs er et dagens lettere råd. For trods gode resultater i store dele af it-branchen tyder revisionsfirmaet Deloittes IT-Vækstbarometer for den kommende tid på, at it-virksomhedernes ledere skal tage nogle svære beslutninger i den kommende tid.

Beskeden fra Kim Gerner, partner i Deloitte, er, at der trods positive meldinger fra store dele af branchen er sværere tider forude.

"Faldende efterspørgsel har den største negative betydning fremover," siger Kim Gerner, som tilføjer, at det er første gang i flere år, at de 300 ledere fra it-toppen, hvis svar ligger til grund for It-Vækstbarometeret peger på noget andet end medarbejdermangel, som den faktor, der har størst negativ betydning fremover.

Kim Gerners konklusion er, at det nu er tid til at være påpasselig.

"It-branchen skal have fokus på de strategiske beslutninger, der skal til," siger Kim Gerner, som dog ikke ser grund til at blive sortseer. For mange virksomheder peger slet ikke på negative faktorer.

"Nogen mærker afmatning, nogen mærker ikke noget som helst," konstaterer Kim Gerner.

Et kram til jorden

Mens efterspørgslen måske giver grund til panderynker i it-branchen, så er klimaet og den globale opvarmning en mere bred bekymring. En bekymring, som også fylder til Top 100 kåringen, da et af de input, deltagerne får med hjem, er om grøn it.

Og mens konferencier Henrik Zangenberg i begyndelsen var skeptisk overfor begrebet grøn it, så har han i dag skiftet mening.

"Da jeg først hørte om begrebet, tænkte jeg, er det en vittighed? Nej, det er faktisk en megatrend, som vi bliver nødt til at forholde os til," siger Henrik Zangenberg.

Derfor får HP's administrerende direktør i Danmark, Keld Jersild Olsen, som sidder i IT-Branchens udvalg for grøn it, også en krammer - godt nok et standardiseret af slagsen, før han får lov at give sit bud på, hvordan it-branchen skal møde klimaudfordringen.

Energiregnskaber

"Klimaproblemer og miljø er en af de ting, som folk er bekymrede for i dag," siger Kjeld Jersild Olsen.

Han mener, at det er bedre, at it-virksomhederne forholder sig til problemerne i dag, end når det i fremtiden bliver tvunget igennem.

Og det er ifølge Keld Jersild Olsen kun et spørgsmål om tid, før der kommer kontante energikrav til it-sektoren.

"Det kommer til at betyde noget for eksempelvis Statens It og andre med store datacentre," siger Keld Jersild Olsen, som mener, at en af de drivende kræfter i en grøn bølge i it-branchen er energiregnskaber.

"Hvis man turde tage den beslutning at indføre strømbudgetter - så tror jeg vi vil se en effekt," lyder spådommen fra Keld Jersild Olsen.

Du kan læse om alle kåringerne her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere