Artikel top billede

I fremtiden skal du arbejde hvor du bor

Fremtidens by skal afspejle eksisterende teknologi, og bruge det til at skåne miljøet og reducere spildte timer i kø. Connected Urban Development konferencen ser i disse dage på konkrete løsninger.

Amsterdam: Moderne storbyer er synonyme med trafikpropper på indfaldsvejene, når arbejdsstyrken skal ind og ud af byen. Men at have medarbejderne holdende i kø er hverken godt for miljøet eller god forretning, når alternativet er effektiv arbejdstid.

En stor del af medarbejderne i en given storby bor udenfor byen og pendler dagligt ind og ud af byen, gerne på nogenlunde samme tid.

Men hvad nu hvis man kunne spare rejsetiden og i stedet arbejde fra et kontor, hvor man bor?

Tæt på hjemmet

Smart Work Centre er Ciscos bud på fremtidens alternativ til pendlerne. En bygning, der har alt, hvad man skal bruge af software, hardware og mødefaciliteter. Et sted hvor børnene kan passes, frokosten kan indtages og der kan leveres en effektiv arbejdsindsats - fem minutter fra hjemmet.

Det første Smart Work Center af sin slags åbnede tirsdag i den hollandske by Almere 35 kilometer udenfor Amsterdam i forbindelse med konferencen Connected Urban Development, som er en del af Clintons Globale Initiativ (CGI).

Kernen i centeret er Ciscos TelePresence-løsning, som byder på avanceret videokonference via et tv-signal i HD, transporteret kloden rundt uden nogen mærkbar form for forsinkelse.

"At møde nogen over video, på tværs af kontinenter, er en stor oplevelse. Det er en helt ny måde at gøre tingene på," siger Chris Dedicoat, bestyrelsesformand for Cisco Europe.

Transmitteret lancering

Selve åbningen af centeret blev klaret af borgmestrene i henholdsvis Amsterdam, Job Cohen, og Almere, Annemarie Jorritsma-Lebbink. Borgmestrene sad i hver sin by, og via TelePresence anlægget erklærede centeret for åbent.

TelePresence er bygget op i form af en eller flere 65" fladskærme, som er placeret på en side af et mødebord. På den anden side sidder den eller de lokale brugere, og via et HD-kamera for hver skærm sendes signalet af sted, og vises på den samme placering i den anden ende.

Takket være de store skærme får man altså en fornemmelse af at sidde overfor den, man taler med på trods af måske tusindvis af kilometers afstand.

Mange pendlere

Byen Almere blev grundlagt i 1971 og er siden blevet et populært sted at bo for folk, der arbejder i Amsterdam. Med over 185.000 beboere er byen Hollands hurtigst voksende by, og i 2030 forventes indbyggertallet at runde 350.000.

Almere er også en af Hollands bedst digitalt forbundne byer med fibernet i over halvdelen af husene og et krav om at have det med i alle nye byggerier. Ambitionen er at skabe en højteknologisk provinsby, hvor alt fra hospitalet til hjemmet er forbundet, og hvor videokonference skal være tilgængelig for alle.

Arbejdspladserne i Smart Work Centeret udlejes på årsbasis og fungerer som flexpladser med alt fra åbne kontorlokaler, hvor flere fra samme firma kan sidde sammen, til små kontorer, med mulighed for at lukke døren. Samtidig har centeret en restaurant, børnehave, mødelokaler, en hæveautomat og reception.

Stor interesse

Samtlige pladser i dette første center er allerede lejet ud af IBM, HP og bystyret i Amsterdam, som er meget opsat på at finde nye, effektive måder til nedbringe trafikpropper, samtidig med at miljøet tilgodeses.

"Jeg tror, at folk bliver glade for at kunne være tættere på familien, når man har mulighed for at lave noget her i stedet for på kontoret," siger borgmester i Amsterdam, Job Cohen.

Smart Work Center Almere er bare starten. Der er allerede indgået aftaler med firmaer om at leje arbejdspladser i syv nye centre, som over de næste 12 måneder skal opføres omkring Amsterdam.

Kampen for grøn it

Konferencen Connected Urban Development (CUD) er den anden af sin slags. Den første blev holdt i San Francisco i februar, og den næste holdes i Seoul i maj 2009.

De tre byer er initiativtagerne til CUD, som skal munde ud i en række projekter, som kan føre konkrete, bæredygtige løsninger ud i livet, og dermed være med til udvikle miljøvenlige løsninger.

Siden er yderligere kommet til, og CUD er blevet genstand for fokus fra storbyer verden over.

Bestyrelsesformanden for Cisco Europe og ansvarlig for CUD, Chris Dedicoat, mener dog også, at man skal huske at de nye og voksende økonomier skal kunne følge med.

"Det er vigtigt at huske, at det her skal gøres i en verden med udviklende økonomier, og det skal kunne fungere alle steder."

Et mål som deles af formanden for Europa-Kommissionen, José Manuel Barroso, som, ganske passende, holdt tale til konferencen via video.

"Informationsteknologi kan facilitere en langt mere effektiv udnyttelse af vores ressourcer, og vi skal sørge for at bruge det til at sprede viden mellem folk."

Går selv i spidsen

Cisco har selv sat målet højt, og annonceret at 80 procent af virksomhedens energi skal være fra vedvarende energi, med deadline to år fra nu.

Via TelePresence mener Chris Dedicoat da også, at man kan komme langt uden nogensinde at gå nogle vegne, og selv har Cisco sparet 27.000 rejser med løsningen.

"Folk vil se tilbage om 50 år og grine af, hvordan det er i dag. Alle står op samtidig, bruger den samme transport og ender samme sted. Det vil virke fuldstændig fjollet til den tid," siger Chris Dedicoat.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere