Når Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt siger, at der skal bygges ét centralt EPJ-system og regionerne ligeså godt kan nedlægges, er det for letkøbt.
Det mener formanden for Dansk IT's udvalg for sundheds-it.
"Jeg synes at det er for letkøbt af et medlem af Dansk Folkeparti, som er medansvarlig for finansloven, at skyde på epj, når der i den grad skrues ned for ambitionerne når der er behov for penge," siger Peter Holbech.
Peter Holbech er også chefkonsulent i Rambøll Management og medforfatter til Digital Sundhed i Praksis, der udkom i begyndelsen af august.
Desuden har han mange års erfaring med sundheds-it fra sit tidligere arbejde i Fyns Amt.
Mangler 980 millioner kroner
Han forklarer, at da sundhedsministeren for et par år siden satte sig for at få styr på udviklingen i sundheds-it, nedsatte han en bestyrelse og en organisation til at arbejde for samordning og udvikling af sundheds-it i et samarbejde mellem stat, regioner og kommuner.
"Men der er afsat sølle 20 millioner kroner til opgaven - og bestyrelsen vurderer, at der er brug for en milliard om året til at bygge grundlaget. Lige som politikere ikke vil bruge penge på skinner, før de giver ulykker, vil de heller ikke give penge til infrastrukturen i sundhedsvæsenet - men bare skælde ud," siger Peter Holbech.
Han mener iøvrigt ikke, at det vigtige er, om der er et eller flere EPJ-systemer.
"Men om den giver bedre behandling af patienterne og kortere ventelister," siger han.
Peter Holbech forklarer, at for at opnå det skal der EPJ ud til alle sygehuse - og det er godt på vej, ifølge chefkonsulenten - og så skal kommuner, praktiserende læger og sygehuse kunne udveksle relevante oplysninger til behandlingen.
"Her mangler der særligt politisk vilje bordet rundt for at få det sidste på plads, så kommunikationen bliver fuldt ud digital. Så kan der spares mange penge, og patienterne får bedre behandling," siger Peter Holbech.