Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Farvel big bang - goddag tættere samarbejde

Klumme: Virksomhedens vision og strategi skal give et billede af, hvor den er på vej hen. Det betyder, at man må justere undervejs.

Hvor er din virksomhed om fem år? Har I købt op eller er blevet købt? Hvor meget er omsætningen vokset i forhold til i dag? Hvor stor en andel kommer fra eksport? Har I fået det planlagte gennembrud på det brasilianske marked?

Hvordan er konflikten med de tyske fagforeninger endt? Hvordan går det med medarbejderflugten? Hvordan er sammensætningen i ejerkredsen? Hvilke af de nye produktlinjer har fået succes? Har I fundet og lanceret jeres egen iTunes, den digitale service på toppen af jeres produkter..?

Din virksomheds vision og strategi giver selvfølgelig et billede af, hvor I er på vej hen. Men forhåbentlig er I parate til at justere og udvikle undervejs, når planen viser sig at blive overhalet af virkeligheden.

Systemer skal tilpasses

Det samme gælder for de it-systemer, der er udset til at understøtte forretningen på rejsen. De skulle gerne udvikle sig i takt med virksomhedens behov. Men hvordan gør man det, når driften og vedligeholdelsen af systemet er outsourcet på en tre- eller fem-årig kontrakt, der formentlig er indgået med det formål at reducere omkostningerne?

Hvordan sikrer man så, at systemet bliver udviklet, så det passer til virkeligheden år efter år på den rejse, din virksomhed er på?

Tidligere har udviklingsopgaven og driftsopgaven været adskilte. Men når musikken spiller, og alle arbejder stenhårdt på at nå de strategiske mål, er det sidste, man har brug for, et opslidende big bang-projekt af et nyt forretningssystem, der passer til den nye virkelighed.

Ved siden af kravet om at udvikle systemet i takt med forretningen, kan der også være behov for en mere teknologisk opdatering hen ad vejen. Software as a service, web 2.0, SOA, virtualisering - varme emner, der som minimum skal vurderes, og ofte også tages fat på, inden for den tre-fem års horisont, strategien ser frem, og hvor outsourcingkontrakten løber.

Så hvordan løser vi den knude? På den ene side en langsigtet outsourcingaftale, der skal sikre en fornuftig pris - og på den anden side et behov for løbende udvikling af systemerne, både så de passer til forretningens behov, og så de så vidt muligt drager nytte af den teknologiske udvikling? Uden at kaste os ud i big bang?

Behov for flydende grænser

Jeg tror, at en del af svaret ligger i en større opblødning af grænsen mellem driftsaftalen og udviklingsaftalen.

Vi kommer til at se flere application management-aftaler, hvor opgaven ikke kun er at varetage mindre fejlrettelser og change requests, men også at sikre en løbende opgradering af systemet, så det, der afleveres ved kontraktens udløb, er væsentligt forandret (og forhåbentlig forbedret).

Men i stedet for den traditionelle big bang-tilgang, som passer dårligt ind i den daglige forretning, skal udviklingsopgaven håndteres i små veldefinerede projekter - der til gengæld skal køre konstant i baggrunden af den daglige drift.

Det stiller nye krav til både kunde og leverandør at arbejde på den måde, og det er selvfølgelig ikke al udvikling, der kan håndteres, mens toget kører.

Udviklingsmodellen lægger pres på samarbejdet, der skal være tættere end nogensinde, når outsourcingpartneren samtidig skal være betroet udviklingsansvarlig, både for at systemet understøtter forretningen, og for at det følger med den teknologiske udvikling.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere