Artikel top billede

Hvert login på sundhed.dk koster 78 skattekroner

Med et samlet forbrug på knap en kvart milliard kroner og 1.300 daglige login, forarger projektet sundhed.dk politikere. "Strammere styring af projektet," lyder kravet.

Hvert år har har sundhed.dk et driftsbudget på 37 millioner kroner.

Samtidig oplyser sundhed.dk, at 700 borgere og 600 fagligt sundhedspersonale logger ind på siden hver dag.

Det svarer til et beløb på 78 kroner per login.

Men med til udgifterne til den offentlige sundhedsportal hører også 50 millioner kroner i 2004 til oprettelsen, mellem 30-37 millioner om året i drift siden 2004 og endelig er der netop afsat 20 millioner kroner til en opdatering af siden inden 2008.

Det giver tilsammen et beløb på knap 242 millioner kroner, og så er Apotekerforeningens 180 millioner kroner, der blev brugt inden 2004, ikke talt med.

Ol-svømmer der næsten druknede

Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, ryster på hovedet.

"Det er så langt fra at være en succes som svømmeren Eric 'The Eel' fra Ækvatorial Guinea der stillede op til OL (i 2000, red.)," siger han til Computerworld.

Han forklarer, at hvis ikke der bliver lavet en konkret handlingsplan for, hvordan der kommer flere brugere til projektet, hvordan der sikres større kendskab til funktionerne, og hvordan det forhindres, at der postes flere penge ud på en nettjeneste, som ganske få bruger, så må man alvorligt overveje, hvilken konsekvens det bør have.

"Jeg synes, mange af ideerne bag en samlet sundhedsportal er rigtige, men dette ligner jo et ressourcespild i stil med det, vi har set i forbindelse med andre store offentlige it-projekter uden målrettet styring," siger ordføreren.

SF bakker op

Hos SF mener it-ordfører Hanne Agersnap også, at antallet af login ikke står mål med de penge, der bruges på projektet.

"Jeg vil undersøge, hvordan pengene er brugt - hvilke udgiftsposter, der har været store og så videre. Hvis oplysningerne ikke er tilgængelige, vil jeg spørge den relevante minister," siger hun.

Selvom hjemmesiden kun har 1.300 daglige loginbrugere, oplyser sundhed.dk, at 15.000 unikke gæster besøger siden hver dag.

Bag sundhed.dk står Danske Regioner, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Kommunernes Landsforening og Danmarks Apotekerforening.

Formand for bestyrelsen er regionernes formand Bent Hansen.

Sundhed.dk: Vi er den største succes

Hos sundhed.dk mener bestyrelsesformand Bent Hansen (S), at der må være tale om en misforståelse.

Han fokuserer på de 15.000 daglige brugere - og ikke de 1.300 borgere og sundhedspersonale, som logger sig på siden dagligt.

"Sundhed.dk er faktisk enestående i verden og har derfor også fået flere internationale priser," siger Bent Hansen.

"Jeg kan ikke komme i tanke om en offentlig portal med større succes," siger han.

Bestyrelsesformanden mener samtidig, at det er forfejlet at holde parternes investering i sundhed.dk op imod antallet af indloggede brugere.

"Sundhed.dk's åbne del giver borgerne nyttig information og muligheder for at bruge portalen som forbrugere ved at sammenligne ventetider, kvalifikationer, tilfredshed, tilbud og for eksempel tandlægepriser. De kan også finde beskrivelser af sygdomme, forebyggelse og forholdsregler," siger han.

Derfor laver Bent Hansen et andet regnestykke.

"Med 30 millioner sidevisninger om året holdt op imod det årlige bidrag fra parterne, bliver det til 1,25 kroner per sidevisning. Investeringen skal ses i lyset af, at en fælles investering gennem sundhed.dk naturligvis har været billigere, end hvis for eksempel alle regioner skulle udvikle tjenesterne hver især," siger han.

Bent Hansen understreger, at investeringen kommer igen som bedre kvalitet, øget inddragelse og bedre muligheder for at bruge det frie valg.

"Dertil kommer besparelser i form af mindre ventetid, og korrekt brug af sundhedsvæsenet. Samfundet sparer jo flere hundrede kroner hver gang, man undgår et unødvendigt besøg hos lægen eller vagtlægen," siger Bent Hansen.

"Derfor er vi meget stolte af, at vi har skabt sundhed.dk," siger han.

Fakta: Økonomi og besøgstal

Penge til drift og vedligehold af sundhed.dk inklusiv udgifter til sekretariatet samt licenser med videre.

2004: 32.3 millioner kroner.
2005: 32,6 millioner kroner.
2006: 33,0 millioner kroner.
2007: 37 millioner kroner.

50 millioner kroner i 2004 til udbud og oprettelse af siden.

20 millioner kroner i udbud netop vundet af NNIT til en opdatering af siden.

I alt ved udgangen af 2008: 241,9 millioner kroner.

Kilde: Sundhed.dk

Inden 2004 brugte Apotekerforeningen 180 millioner kroner på siden.

Besøgende:
Antal unikke brugere om dagen: 15.000.

Antal sundhedsfaglige, som logger på i løbet af en dag: 600 i alle hverdag (tallet er radikalt lavere i weekenden og mange kommer igen flere gange i løbet af en periode).

Antal borgere som logger på i løbet af en dag: 700.

Kilde: Sundhed.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere