Artikel top billede

Det kan SaaS-brugerne lære af stort Gmail-nedbrud

SaaS er et oplagt valg for mange virksomheder, så længe den netbaserede software fungerer. For hvad gør man ved et nedbrud, som det var tilfældet med Google Apps tidligere på måneden?

Tidligere på måneden oplevede Gmail et service-nedbrud, der gjorde, at en del brugere var uden e-mail i et helt døgn.

Blandt de brugere, der blev ramt af udfaldet, var brugere af Google Apps, Googles Software as a Service (SaaS)-pakke, der indeholder Gmail, kalender, tekstbehandling, regneark, instant messaging og wikis.

Uheldet genererede spørgsmål som om, hvor troværdige online email-systemer som Gmail egentlig er? Er de et holdbart alternativ til traditionelle email-systemer?

Computerworlds amerikanske søstermagasin CIO har talt med Michael Osterman, leder af Osterman Research, der har undersøgt messaging- og kommunikationsdelen af softwaren. Det gælder både den installerede interne version og SaaS, siden virksomheden blev grundlagt i 2001.

Har brug for offline-tilstand

Michael Osterman mener, at Googles nedbrud demonstrerer behovet for, at Gmail får en offline-tilstand, men mener samtidig, at meget af snakken skyldes, at det er sket for en stor virksomhed som Google.

"Jeg mener, at det måtte komme før eller siden. Nedbrud i email-systemer er ikke ualmindelige, uanset om infrastrukturen er on-premise eller hostet. Der er også nedbrud i interne infrastrukturer. Man hører bare ikke så meget om det, med mindre det en stor og kendt virksomhed."

"Hvis mail-systemet i Bank of America går ned, ringer de nok ikke og siger "Hey, gæt hvad der lige er sket!" De forsøger ikke nødvendigvis at holde det hemmeligt, men de vil nok helst undgå at skabe for meget opmærksomhed omkring det."

"Googles mail-nedbrud får mere opmærksomhed, og det vil formentlig blive en sten i skoen for SaaS. Men hvis man ser på Googles statistikker, kører Gmail 99 procent af tiden."

Hvis mail-nedbrud er uundgåelige, hvad kan Google eller andre udbydere af SaaS-baserede mail-systemer så gøre for at hjælpe deres kunder igennem perioder med nedbrud?

"En del af problemet er, at mange SaaS-brugere - for eksempel Gmail-brugere - bare bruger et webbaseret interface. De har ikke mulighed for at arbejde offline. De er endnu mere afhængige af, at systemet kører, fordi al deres funktionalitet stopper, så snart systemet går ned."

"Typiske desktop-brugere kan stadig bruge Microsoft Outlook og fortsætte med at skrive mails, der så bare samler sig i udbakken. De kan stadig søge efter kontakter, hvilket man ikke har mulighed for med en online-model, når systemet er nede."

"Virksomheder, der bruger SaaS, har brug for en blanding af offline- og online-egenskaber. For eksempel kunne Outlook arbejde sammen med Google-mail eller noget i den stil. Zimbra har for eksempel en desktop-klient, man kan downloade på deres hjemmeside. Oplevelsen minder meget om en webbaseret interface, bortset fra når mailen går ned, for her kan man med Zimbra stadig arbejde i desktop-klienten."

Hvad kan man lære af nedbruddet?

Hvilke fordele er der ved SaaS-baseret email, som man skal huske på her efter uheldet med Gmail?

"Hvis man ser på de samlede omkostninger, er hostet software meget billigere end on-premise. Hvis man nøjes med at se på de generelle udgifte, vil det for en stor virksomhed i første omgang virke billigere at gøre det internt."

"Men man skal også huske at se på offer-omkostningerne. Med hostet email kan man sætte sine it-folk i gang med noget mere værdiforøgende end at vedligeholde email-systemer. Der er mange fordele ved at vælge en hostet tjeneste, fordi man kan omplacere medarbejderne og bede dem om at lave arbejde, der skaber mere værdi for virksomheden."

Men alligevel er der stadig mange virksomheder, der vælger on premise-modellen. Hvad skyldes det?

"Der er flere årsager. Der er stadig en opfattelse af, at on-premise er billigere end hostet. Det er det også nogle gange, men ofte er det ikke tilfældet. Mange bekymrer sig også om dataenes sikkerhed. Folk er bange for, at deres data kan blive kompromitteret, hvis deres email-lager befinder sig i et eksternt datacenter. Historier som den om Googles mail-nedbrud får også folk til tvivle med den begrundelse, at de ikke har råd til en time uden email."

"Problemerne med Google er ikke nødvendigvis større, end det ville være med on-premise-email, men igen får Google mere opmærksomhed. Hostet email kan sagtens have bedre statistikker end on-premise, men man hører bare ikke om det. Alle fokuserer på det negative."

Hvad svarer du, når folk spørger dig om sikkerheden ved SaaS versus on-premise?

"Udbydere af hostede systemer har meget robust sikkerhed. Jeg besøgte Zantaz for halvandet år siden. Selskabet gennemgik sine faciliteter for mig. Vi skulle igennem fire adgangsdøre, og man skulle bruge to-faktor-identifikation."

"De har videokameraer med konstant overvågning. Der er alle mulige slags sikkerhed, der normalt ikke er i virksomheder. Så mit råd er at kigge på sin egen sikkerhed og på deres, og så vil man formentlig opdage, at deres er bedre end ens egen."

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere