Computerworld mener: Effektivisering er godt - it-understøttet effektivisering er rigtig godt. Men især i den offentlige sektor udgør it-drevet effektivisering uden innovation en risiko for at bremse digitaliseringen til skade for udviklingen af det danske samfund.
Med Jan Cilius i spidsen for Statens It er regeringen tilsyneladende godt på vej mod gennemførelsen af den supercenterplan, der skal samle 650 it-folk fra 156 forskellige statsinstitutioner i én it-organisation.
Formålet med denne offentlige, digitale sværvægter er at spare 425 millioner kroner om året.
Statens It er et forbilledligt effektiviseringsprojekt.
Og velgennemført kan det frigive ressourcer til andre udgifter i det offentlige.
Men finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans partifælle Kristian Jensen i Skatteministeriet skal passe på, at de ikke glemmer det andet ben i digitaliseringen: Innovation.
For denne uges bud på en finanslov fra regeringen lægger ikke skjul på prioriteringen. Effektivisering er hovedformålet med it-investeringer. Innovation kommer herefter.
Forplanter sig
Den besked forplanter sig helt ud i it-afdelingerne. 66 procent af de offentlige it-chefer svarer i "IT i Praksis 2008" fra Dansk IT og Rambøll Management, at kravet om effektivisering er den drivende faktor for de kommende års digitaliseringsindsats.
Mens blot 20 procent peger på øget innovation i udførelsen af de offentlige opgaver.
Det kan synes som et akademisk problem, om effektivisering kommer før innovation som mål for it-investeringer.
Hvis bare begge dele er på radaren hos beslutningstagerne?
Men pointen er netop, at Jan Cilius og kollegerne i staten lige nu har muligheden for at lægge snittet for helt præcis hvilke dele af statsinstitutionernes it-aktiviteter, der skal centraliseres.
Ny arbejdskultur
Dermed lægger de fundamentet under en organisationsform og en arbejdskultur, der kommer til at dominere i en betydelig årrække.
Og så er diskussionen om vægtning af effektivisering og innovation ikke så akademisk.
For det er helt afgørende, at snittet bliver lagt, så statens it bliver leveret så økonomisk effektivt som muligt samtidig med, at der fokuseres på at anvende it til ikke blot at understøtte, men også at udvikle den service, som er den offentlige sektors kerneforretning.
Finansministeriet risikerer at kaste så tunge effektiviseringsskygger over den offentlige digitaliseringsstrategi, at vigtige initiativer som domænebestyrelser og målet om at sætte borgeren i centrum, bliver glemt.
På samme måde med de såkaldt arbejdskraftbesparende teknologier i det offentlige.
Hvis historien om anvendelse af it i ældreplejen, på hospitaler og så videre alene kommer til at handle om besparelser for at dæmme op for arbejdskraftmanglen, så vil en stor del af de investerede tre milliarder kroner være spildt.
Hvis derimod historien kommer til at handle om, at teknologien kan frigøre menneskehænder til at forbedre eller udvide servicen, så vil afkastet af de investerede milliarder blive anderledes positivt.
Forskellen er målet for it-investeringerne: Effektivisering eller innovation.
"Den offentlige innovation risikerer at drukne i effektiviseringer, så længe det offentliges it-anvendelse primært sker ud fra en effektiviseringsdagsorden og ikke en innovationsdagsorden. Og dette er uheldigt. Især fordi borgerne efterspørger flere digitale løsninger."
Sådan sagde Dansk IT's formand Lars Mathiesen i forbindelse med præsentationen af årets IT i Praksis.
Lars Mathiesen har helt ret.
Manglen på it-drevet innovation bliver endnu mere irriterende, når vi tilføjer vores ansvar for at bruge Danmarks teknologiske forspring til videreudvikling af samfundet. Ansvaret er ikke kun regeringens.
Hvor er oppositionens bud på at anvende teknologien til at udvikle samfundet?