Artikel top billede

Sådan siger du farvel til it-stress

Pas på it-folk! I har særlig stor risiko for at gå ned med stress. Læs hvordan du undgår at falde i stress-fælden.

Bliver din arbejdsdag mere og mere hektisk, flyder dine arbejdsdage sammen, svigter hukommelsen, og har du ikke længere overskud til at føre et socialt liv ved siden af arbejdet?

Det kan være signaler om, at du skal sætte tempoet ned, hvis du ikke vil rammes af stress.

Og du er sandsynligvis særligt udsat, fordi ansatte i it-branchen har særlig stor risiko for at gå ned med stress.

En ny undersøgelse viste fornyeligt, at britiske it-folk rammes af helbredsproblemer og et forkrøblet socialt-liv, fordi de oplever et stigende arbejdspres.

"Stress er et grundlæggende problem i it-branchen. Som den britiske undersøgelse viser, så inddrager folk med stress-symptomer ofte deres fritid til fordel for arbejdet," siger psykolog Einar Baldursson.

Han er leder af Center for Arbejds- og Organisationspsykologi på Aalborg Universitet og har forsket i it-arbejdernes stressede hverdag. Når du giver køb på din fritid, risikerer du at komme ud på et skråplan, mener Einar Baldursson.

"Det er en farlig strategi. Du mister ikke blot livskvalitet, du får også mindre tid til at samle kræfter og risikerer at blive endnu mere stresset," siger han.

Prioriter din fritid

Hvis du vil undgå stress, skal du ikke blot fokusere på din arbejdsdag, men også på din fritid. Derfor udskriver Einar Baldursson blandt andet recepter på teaterforestillinger til folk, der er ved at gå ned med stress.

Men også motion er vigtigt.

"Det er vigtigt, at du sætter tid af til fysisk aktivitet. Motion er godt for din hjerne, og det giver dig overskud. Du skal helst bruge så mange muskelgrupper som muligt, derfor anbefaler jeg ofte, at folk begynder at svømme," siger Einar Baldursson.

Han understreger, at motion, teaterture og kolde øl med vennerne ikke er tilstrækkelig behandling, hvis du er blevet ramt af stress. Men det kan gøre dig i bedre stand til at håndtere en stresset hverdag.

It-branchen er et projektregime - og derfor farlig

Når stress-symptomerne først er sat ind, skal du kigge på din arbejdssituation, mener Allan Pleman, der er arbejdsmiljøkonsulent hos it-fagforeningen Prosa.

"Er du først ramt er det vigtigt, at du ikke blot forsøger at håndtere din stressede hverdag. I stedet skal du gøre noget helt grundlæggende ved din arbejdssituation. Du skal sige fra overfor deadlines, der er for stramme. Og sammen med arbejdsgiveren skal du finde ud af, hvordan du undgår overarbejde, hvordan dine arbejdsopgaver bliver prioriteret bedre og sørge for, at der er dækning for dine arbejdsopgaver i tilfælde af sygdom og ferie. Opgaverne skal ikke hobe sig op, mens du er væk," siger Allan Pleman.

Han mener også, at mindre ændringer i arbejdsdagen kan være til stor hjælp.

Det kan være telefon-fri dage, hvor du bedre får mulighed for at fordybe dig og arbejde uden forstyrrende telefonopkald.

Du kan også arbejde på at nedsætte antallet af de unødvendige og distraherende e-mails, som mange af os modtager i løbet af en arbejdsdag.

Derfor er it-folk særligt udsatte

Du er særligt udsat, hvis du arbejder i it-branchen, fordi branchen ofte arbejder med store projekter, som medarbejderne sætter stor personlig ære i, mener Klaus T. Nielsen, der er lektor ved Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv på Roskilde Universitetscenter.

"It-arbejdere er i højrisikozonen, fordi deres arbejde er gennemsyret af et projektregime. Den enkelte medarbejder har meget stor ansvarsfølelse overfor projektet, og tidsforbruget bliver næsten altid undervurderet," siger han.

Den vurdering deler Einar Baldursson, der oplever, at dårligt planlagt projekter ofte bærer en stor del af skylden for, at de ansatte i it-branchen går ned med stress.

Stress kan nemlig smitte hele vejen ned gennem organisationen.

"Projekterne er tit dårligt planlagte, fordi lederne er stressede. Og når den dårlige planlægning betyder, at tidsforbruget og kravspecifikationerne ændres løbende, risikerer medarbejderne også at blive stressede, fordi arbejdsopgaverne bliver sværere at overskue," siger Einar Baldurson.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere