Aldrig så snart er de nye pc'er kommet indenfor døren, før downgrade-kittet kommer i brug. Virksomhederne kører XP og skal ikke have klinket noget med Vista.
For når alle applikationerne kører fint på det gamle styresystem, er der ingen grund til at skifte.
It-chefer foretrækker simpelthen XP, viser den konsekvente nedgradering. Og på denne besynderligt bagvendte facon er Vista dermed en succes for Microsoft.
Ikke fordi Vista bliver brugt af erhvervskunderne. For det gør det, ifølge to af de store pc-leverandører Dell og HP, stort set ikke.
Men fordi nedgraderingerne demonstrerer kundernes store loyalitet overfor XP og dermed Microsoft.
XP bedre end tidligere Windows-versioner
"Det er selvfølgelig en lidt bagvendt argumentation. Men man kan sige, at Microsoft står meget stærkt på grund af kundernes store loyalitet overfor XP," siger research manager hos IDC, Anders Elbak.
Han peger også på, at Vista er en succes på privatmarkedet, hvor der stort set ingen nedgraderer, og at de fleste tekniske tests og vurderinger af Vista i langt overvejende grad har været meget positive.
"Det ændrer dog ikke ved, at mange virksomheder foretrækker XP. Det skyldes, at XP faktisk virker godt, og langt bedre end tidligere Windows-versioner," siger han.
Mange virksomheder kører stadig med ret gamle applikationer, som krævede en del arbejde at få til at virke til XP.
"Det vil kræve mindst lige så meget at tilpasse til Vista. Derfor vælger mange ikke at ændre på noget, der virker," siger Anders Elbak.
Så længe der ikke er noget galt, er der altså ingen grund til at opgradere.
"Med mindre der er et eller andet revolutionerende nyt i det, og det mangler måske i Vista. De færreste virksomheder bekymrer sig om, at Vista har en ny brugergrænseflade."
Springes Vista over for Windows 7?
At de fleste virksomheder foretrækker at blive ved XP, kan tvinge Microsoft til at fortsætte med at sende i hvert fald de mest kritiske sikkerhedsopdateringer ud i lang tid endnu
"Det gjorde Microsoft også i lang tid efter at den officielle support af Windows 2000 var slut," siger Anders Elbak.
IDC vurderer, at den store transitionsbølge fra XP til et nyt styresystem, ikke ligger så langt ude i fremtiden endda.
"Der går ikke så lang tid, men der vil være nogen, der venter, og måske springer Vista helt over, og går på Windows 7 i stedet, når den kommer," mener Anders Elbak.
Virtualisering kan føre til skift
De store skift sker som regel i takt med større projekter, for eksempel når det gamle ERP-system bliver skiftet ud.
Der vil også ske en del med de nye Microsoft servere med Hyper-V til virtualisering, vurderer Elbak.
"Men måske hopper alle på Vista, når Windows 7 kommer? Så har der jo været servicepacks ude," siger han.